Polske Malgorzata har åbnet sin egen virksomhed: “Det har altid været min drøm”

Malgorzata Majewska har haft mange jobs i Danmark – i dag udlever hun sin store drøm som selvstændig.
Det hele står skarpt og klar i skønhedssalonen.

Det er med forventningens glæde, at den 32-årige Malgorzata Majewska tager plads i den nye sofa, der står klar til salonens åbning om kun få dage.

Det er hendes egen virksomhed, og nu er hun endelig sin egen chef.

Her kan du høre Malogrzata fortælle om, hvordan det var at komme til Danmark og starte egen virksomhed: 

placeholder

Malgorzata er født i byen Tomaszow Mazowiecki, og har i hele sit voksne liv boet i Wladyslawowo i Polen.

I dag har hun boet i København siden 2011 sammen med sin mand og søn.

Det var vennerne, der i sidste ende fik Malgorzata og hendes mand til at tage skridtet om at flytte til Danmark.  

Vennerne havde prøvet lykken her og anbefalede det varmt.

Det er ikke kun Malogzata og hende venner, der har valgt at tage turen fra Polen til Danmark. Faktisk er polakker den største indvandrergruppe i Danmark – og tilstrømningen fortsætter.

 Ifølge tal fra Danmarks Statistik er antallet af polakker bosat i Danmark steget fra 21.052 i 2008 til 50.964 personer i dag.

Sproget er en udfordring

Polen har været medlem af EU siden 2004.

Det betyder, at borgere i Polen kan benytte sig af arbejdskraftens frie bevægelighed – hvilket kan være med til at forklare det store antal af polakker i Danmark.

Personer fra Polen kan derfor frit rejse ind og opholde sig i Danmark i op til tre måneder.

Hvis vedkommende søger arbejde i denne periode, kan opholdstilladelsen forlænges med tre til seks måneder.  

I dag har Malgorzatas åbnet sin egen virksomhed i København, men har gennem sin tid i Danmark haft mange forskellige jobs.

Hun er uddannet indenfor hotel- og restaurationsbranchen i Polen, men har altid haft en stor passion for at lave mad.

Derfor tog hun et job på cafe, hvor hendes primære opgave var at smøre sandwiches.

Hun har arbejdet det meste af sit liv i et køkken, og i Danmark har hun arbejdet på mange forskellige restauranter – hvilket hun har været glad for, fortæller hun;  

“Jeg var rigtig glad for mit arbejde. Her kunne jeg også møde en masse danskere, så jeg blev bedre til sproget”.

Da Malgorzata kom til Danmark opsøgte hun på egen hånd danskundervisning. Hun stod selv for betalingen.

Selvom hun har lært en smule, synes hun dog stadig, at det danske sprog er en udfordring.

“Ofte forstod jeg ikke, hvad mine danske kollegaer sagde. Så talte jeg bare med de polske kollegaer”, fortæller hun.

Opsagt på dansk

Den 11. marts 2020 ramte COVID-19 for alvor Danmark.

Her gik landets statsminister, Mette Frederiksen, på talerstolen, og indførte en række restriktioner i kampen mod smitten – herunder lukningen af restauranter og cafeer.

Det betød, at den cafe, som Malgorzata arbejdede på måtte lukke, og hun blev arbejdsløs.

"Jeg fik en opsigelse på dansk, som jeg ikke forstod"

Selvom restaurationsbranchen generelt blev ramt hårdt af pandemien, mener Malgorzata ikke, at det blev den primære årsag til hendes fyring.

Hun nåede at arbejde på sin gamle arbejdsplads i næsten tre år, men det fik en brat slutning, da hendes arbejdsgiver pludselig ikke havde brug for hende mere. Hun havde umiddelbart lige før fyringen efterspurgt mere ansvar.

Det fik hun aldrig, og hun fortæller, at det måske skyldes, at hun ikke kunne tale dansk;

“Jeg fik en opsigelse på dansk, som jeg ikke forstod. Min souschef tilbød at oversætte den, men jeg ved stadig ikke, hvorfor jeg blev fyret”, fortæller hun.

Selvom fyringen kom som et chok valgte Malgorzata ikke at tage sagen videre med sin tidligere arbejdsgiver.

 Springet som selvstændig

Det ansvar hun efterspurgte, har hun sidenhen fået. I dag har hun åbnet sin egen skønhedsklinik med permanent make-up sammen med en polsk veninde.

“Det er meget nemt at drive virksomhed i Danmark - meget nemmere end i Polen” siger Malgorzata.

Danmark blev Malgorzatas mulighed 

I Polen skal iværksættere nemlig betale et fast beløb om måneden for at drive virksomhed udover alle andre faste udgifter, også selvom man ikke tjener nogen penge.

Det gør, at Malgorzata og mange andre polakker, finder det dyrt at starte sin egen butik hjemme i Polen.

Danmark blev derfor Malgorzatas mulighed for at udleve hendes helt store drøm; at få sit eget.

“Det har altid været min drøm at arbejde med permanent make-up. Folk bliver så glade for resultatet”, fortæller hun.

Siden hun kom til Danmark, har hun derfor taget kurser for at kunne lave permanent make-up. Hun har selv tjent alle pengene til både at købe udstyr til klinikken, og til at leje lokalet.

For Malgorzata har sproget altid været den største udfordring ved at flytte til Danmark.

En udfordring, der betyder mindre, når man er selvstændig. De fleste kunder taler engelsk, og hun synes, at der var meget hjælp at hente til opstarten af virksomheden, hvis hun oplevede udfordringer.

”Det var ikke svært at starte sin egen virksomhed i Danmark, også selvom man ikke kan sproget. Meget er lige til og der er meget information, man kan finde på engelsk”, siger hun.

Ballonerne bliver sirligt sat sammen, så de er klar til døren, når den bliver slået op til åbningen af salonen, og Malgorzata nye tilværelse som egen chef i Danmark.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Selvfølgelig får man en opsigelse på dansk i Danmark. Det er betænkeligt hvis man ikke har lært at forstå dansk på 10 år. Danskerne er desværre alt for gode til at føje udlændinge og slå over på fremmede sprog i vort eget land. Hvis vi var som franskmændene, så er jeg sikker på at Malgorzata havde lært dansk. Det havde været bedst for hende, for danskerne og for Danmark. Jeg taler kun engelsk med udlændinge på turistvisum i Danmark. Har man fast bopæl i Danmark, så bliver man talt dansk til af mig.

Besynderligt at hun kan engelsk, men ikke dansk. Efter 10 år burde det kunne lade sig gøre.
Det synes jeg ikke er ret respektfuldt. Faktisk skammeligt.

Ja, det er vigtigt at lære dansk. Men det er svært, og der er mange forhold i hverdagen, der gør, at man nemt springer over, hvor gærdet er lavest.
For nogle år siden var jeg i Grønland. Der mødte jeg en dansker, der sad i en ledende stilling.Han var grønlandsk gift, og de havde børn sammen. Hans kone talte både grønlandsk og dansk.Det samme gjorde børnene.Men han talte IKKE grønlandsk.Han havde boet der i 22 år.

Det er ikke svært at lære dansk efter 10 år i Danmark. Det er bare dovent og måske unødvendigt, hvis alle danskere slår over på andre sprog i vores eget land. I Fremmedlegionen lærer russere og kinesere fransk på 3 måneder. Vi gør en bjørnetjeneste, når vi taler engelsk (eller betaler arabiske tolke) til herboende udlændinge. Mange af de udlændingeproblemer vi har, skyldes i høj grad vores egen dumhed. Vi danskere skal blive bedre til at tage Danmark alvorligt og til at tage ejerskab over vores eneste land i verden. I Polen ville du aldrig nogensinde klare dig på arbejdsmarkedet uden at lære polsk.

Ja, det er vigtigt at lære dansk. Men det er svært, og der er mange forhold i hverdagen, der gør, at man nemt springer over, hvor gærdet er lavest.
For nogle år siden var jeg i Grønland. Der mødte jeg en dansker, der sad i en ledende stilling.Han var grønlandsk gift, og de havde børn sammen. Hans kone talte både grønlandsk og dansk.Det samme gjorde børnene.Men han talte IKKE grønlandsk.Han havde boet der i 22 år.

Sjovt nok med det danske sprog.... har en polsk svigerinde, som er uddannet jordemoder i Aalborg. Hun taler perfekt dansk, dog med accent. Hun arbejder i dag i Grønland som jordemoder. Hun startede hendes liv i Danmark i 90´erne som au pair og via den vej, kom på danskkursus. Der gik ikke 3 år, så var hun næsten ekspert i dansk. Hun har valgt ikke at blive dansk statsborger, hvilket så er hendes valg. Hun har udover sit job i Grønland også egen praksis, som jordemoder og fertilitetsklinik i Polen. Gid ALLE som kommer til Danmark, lige gider se nogle timer af om ugen til danskkursus, de kommer rigtig langt i vores lille del af verden, hvis de magter det.

Man behøver ikke engang tage på kursus. Vi skal bare lade være med at tale engelsk til herboende udlændinge. Så lærer de helt automatisk dansk.

Annonce