Men kun 10 af de 26 danske Michelin-stjerner har overenskomst.
Det viser en opgørelse, som Fagbladet 3F har foretaget.
Hos fagforbundet 3F mener man, at alle Michelin-restauranter bør have overenskomst:
De bedste i vores branche bør gå foran med et godt eksempel
“De bedste i vores branche bør gå foran med et godt eksempel og vise, at ordentlige løn- og ansættelsesforhold hænger sammen med det at drive restaurant i Danmark,” siger faglig sekretær i 3F Privat Service, Hotel og Restaurant, Bo Christensen, til Fagbladet 3F.
Sidste år modtog i alt 28 danske restauranter 35 Michelin-stjerner. Her var det 11 restauranter, der havde overenskomst.
Københavnske Era Ora, Substans i Aarhus og Studio i København mistede også deres stjerner i år.
Der blev også givet Michelin-hæderspriser til Geranium-kokken Rasmus Kofoed for at fungere som mentor i sit fag og til Gentofte-restauranten Jordnær for sin service.
Michelin-restauratør Sammy Shafi fra Kokkeriet i København City har tegnet overenskomst med fagforbundet 3F – og han opfordrede sidste år andre Michelin- og gourmetrestauranter til at gøre det samme:
”Overenskomst gør mange ting lettere,” sagde Sammy Shafi til Netavisen Pio i forbindelse med uddelingen af Michelin-stjerner til danske restauranter sidste år.
Fordelene
er, at der er skitseret nogen spilleregler
”Fordelene er, at der er skitseret nogen spilleregler, som gør at man ved, hvad man – lønmodtagere og arbejdsgiver - skal forholde sig til. Det at have overenskomst betyder et sæt spilleregler, som er forhandlet og genforhandlet gennem mange år,” sagde Shafi.
”En anden fordel er at man med overenskomst kan tiltrække fagligt dygtige medarbejdere, som ønsker ordnede forhold. En overenskomst betyder også, at der er en fælles forståelse mellem arbejdsgivere og fagforbundet 3F. Man har noget, man i fællesskab ønsker at værne om,” sagde Shafi.
Man har noget, man i fællesskab ønsker
at værne om
Ejeren af Kokkeriet køber ikke dén med, at det at drive restaurant på topplan nærmest per definition udelukker overenskomst:
”Der er udfordringer ved at tegne overenskomst. Der er nogen forhold, der skal respekteres. Der er nogen aftaler, der skal holdes. Men så er det heller ikke vanskeligere. Vi har tegnet overenskomst uden at være tvunget til det. Vi har gjort det, fordi vi mener, det er det rigtige at gøre,” tilføjede restauratør Sammy Shafi.
København: AOC Søllerød Kro Formel B Kokkeriet Kong Hans Kælder Marchal på Hotel D’Angleterre Aarhus: Gastromé Fredericia: Ti Trin Ned Hørve: Slotskøkkenet på Dragsholm Slot Henne: Henne Kirkeby Kro.Michelin-restauranter med overenskomst
København:
Aarhus:
Vejle:
Præstø:
Aakirkeby:
Færøerne:
Kommentarer
Fantastisk så er der 16 af dem der kan besøges uden at skulle betale blodpenge til socialisterne.
Det er godt at der ikke er fagforening tvang i Danmark.
Trist at den danske model bliver misbrugt af venstrefløjen.