Annonce

Danmark bliver vært for Euroskills 2025

Stærke erhvervsuddannelser er den bedste medicin mod arbejdskraftmangel, løndumping og unfair konkurrence mod danske arbejdere, mener formanden for SkillsDenmark, Søren Heisel.
Håndværkerfagene er langt fra fremmede for Søren Heisel - han er selv uddannet tømrer og håber, at konkurrencen Euroskills 2025 kan være med til at kvalitetssikre fremtidig håndværk. EuroSkilles er europamesterskaberne for erhvervsuddannelseselever og ung håndværkere.

I 3F sidder Søren Heisel i forbundsledelsen indenfor områderne arbejdsmarked, uddannelse og integration samt import af udenlandsk arbejdskraft fra tredjeverdenslande og Europa.

Derfor ligger den danske problematik om mangel på arbejdskraft inden for erhvervsuddannede og import af udenlandske kræfter Søren Heisels hjerte nær.

Vigtigst af alt skal Euroskills nemlig sikre, at vi ikke behøver at importere udenlandsk arbejdskraft i håndværksbrancherne. Ved at bryste os af høj kvalitet, håber Søren Heisel, at flere unge danskere og europæere vil gå andre veje end den akademiske.

Danmark bliver værtsnation for Euroskills 2025 

Blå partier har i denne sammenhæng foreslået at sænke den såkaldte beløbsgrænse for udenlandske arbejdstagere i Danmark.

Det mener Søren Heisel ikke er den rigtige løsning. Til gengæld mener han, at mesterskaberne på sigt kan være med til at højne og udligne det europæiske niveau for håndværk, så det ikke er kompetencer eller mangel på samme, som afgør lønniveauet og giver mulighed for løndumping.

Det kræver bare, at Europa og Danmark får flere uddannede håndværkere til at løfte niveauet.
 

Danmark mangler erhvervsuddannede

På et møde den 25. november blev det aftalt, at Danmark bliver den næste vært for mesterskabet. Det er den europæiske organisation, WorldSkills Europe, som bestemmer, hvor mesterskabet afholdes.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen er blev her bestyrelsesformand for afholdelsen af mesterskabet i 2025, og han deler Søren Heisels vision om Euroskills i Herning.

“Jeg er virkelig stolt over, at vi har tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen med som formand på mesterskabet. Han lover, at den problematik med, at vi kommer til at mangle faglærte i fremtiden, den kommer vi til at løfte sammen”, siger Søren Heisel.

Danmark står nemlig i øjeblikket i en situation, hvor mange arbejdsgivere mangler arbejdskraft særligt indenfor håndværksbranchen.

“Indtaget på håndværksuddannelserne må meget gerne blive stigende, så vi kan få de 100.000 erhvervsuddannede, som vi i fremtiden kommer til at mangle”, siger Søren Heisel.

I fremtiden kommer vi til at mangle 100.000 erhvervsuddannede 

Som formand for SkillsDenmark har Søren Heisel været med til at ansøge om, at den niende afholdelse af konkurrencen afholdes i Danmark.  

Deltagerne i konkurrencen er faglærte europæere under 25 inden for håndværk, industri og service. Euroskills inviterer omkring 700 deltagere fra mindst 30 lande til konkurrence i 45 fagdicipliner over 3 dage til Herning.
 

Blå partier vil sænke beløbsgrænsen

For at besætte de ledige stillinger, har Det Radikale Venstre og andre blå partier derfor førhen foreslået at sænke den såkaldte ‘beløbsgrænse’, som omhandler, hvor mange penge udenlandsk arbejdskraft skal tjene for at kunne arbejde og bo her i landet.

I dag er beløbsgrænsen på 445.000 kr. inklusiv pension og feriepenge pr. år. På den måde kunne udenlandsk arbejdskraft dække de områder, som danske arbejdstagere ikke varetager.

Den løsning ser Søren Heisel dog ikke meget logik i. Han mener, at det vil skabe et lønræs mod bunden for 3F’s medlemmer.

“Vi kan ikke se noget behov for at sætte beløbsgrænsen ned, for beløbsgrænsen er allerede, hvad eksempelvist murere reelt set tjener. Hvis man lægger beløbsgrænsen så lavt, at du kan importere arbejdskraft til under det, man gennemsnitligt tjener, så vil det gå ud over 3F’s medlemmer men så sandelig også det danske velfærdssamfund i sin helhed”, siger Søren Heisel.

Han mener, at risikoen for løndumping vil blive for stor ved at sænke beløbsgrænsen, og at ikke hører nogen steder hjemme i et velfærdssamfund som Danmark.

I stedet mener han, at vi bør fokusere på at få dem i Danmark og Europa med, som stadig ikke er i job. Det kunne ske gennem bedre uddannelsestilbud til eksempelvist flygtninge, som ikke er i arbejde endnu.

Desuden mener Søren Heisel, at de blå partiers løsning ikke vil blive en fordel for den høje kvalitet af håndværk, som Danmark i dag værner om gennem gode uddannelser.

“Vi vil gå på kompromis med kompetencerne, for vi taler ikke om krav til uddannelse eller andet, kun lønnen. Du vil sagtens kunne arbejde som specialarbejder eller ufaglært, og det skaber for os en bekymring om, at det kan presse priserne på arbejdskraft og kompetenceniveauet ned”, siger Søren Heisel.

Risikoen for løndumping vil blive for stor ved at sænke beløbsgrænsen

Han mener, at der naturligvis altid vil være nogle arbejdsgivere, som ikke lever op til deres ansvar og vil gøre deres for at presse lønnen ned. Derfor er det vigtigt, at der er regler, som beskytter arbejderne.

Problemerne ligger blandt andet for ansatte som er falske selvstændige og deltidsansatte, som er mere fordelagtige for virksomheder end fuldtidsansatte.
 

Kloge hænder er vigtige for lønniveauet

Søren Heisel ser frem for nedsættelse af beløbsgrænsen hellere, at arrangementer som EuroSkills vil inspirere unge til at tage en håndværkeruddannelse. Det vil styrke kompetencerne og kvaliteten af dansk og europæisk håndværk.

“Vi synes, at det at vise det fineste af det håndværksmæssige arbejde, og vi tænker, at vi gerne vil vise en skoleklasse, at det er lige så fint at blive håndværker som akademiker”, fortæller Søren Heisel.

På Euroskills vil unge få mulighed for at opdage nye veje og fordelene ved at kunne et håndværk. De løser opgaver, som ingen andre har kompetencer i samme grad til at kunne udføre. Søren mener, at det er en utrolig god uddannelse at have med i bagagen.

“Unge tænker i dag, at hvis de ikke bliver optaget på en gymnasial uddannelse, så kan de altid blive håndværkere. Det er fuldstændig forkert. Det med kloge hænder er så vigtigt i dag”, siger Søren.

Til Euroskills vil succesfulde danske og europæiske virksomheder være til stede, og materialer vil blive leveret fra hele Europa. På den måde fungerer mesterskabet også som networking, hvor europæiske virksomheder kan udveksle kompetencer.

Mange virksomheder har tidligere anset mesterskabet som en måde at komme ud i verden på.

Fordi at der sker en udveksling af viden, mener Søren Heisel, at lønniveauet på sigt kan blive mere ensartet på håndværkerområdet i Europa på samme tid med, at man højner faglige kompetencer og får flere unge ind i faget.

På den måde vil lønningerne ikke blive dumpet, fordi vi selv kan uddanne den arbejdskraft, vi får brug for i fremtiden.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Findes sådan en sjov konkurrence også for arbejdsgivere og CEO'er. Og ikke mindst for politikere og statsoverhoveder? Eller gælder det kun arbejderklassen? Det er ligesom soldater i krig. Her er det også først og fremmest arbejderklassen der mister sjæl og lemmer. Ikke særligt mange CEO kandidater ved fronten. Det holder sig klogeligt nok hjemme.

Men hva. Blandt arbejderklassen er det jo vigtig at være rigtige mænd og kvinder og pisse fedt at være ved fronten. Det er sådan en kulturelt betinget ting.

Det er også derfor det blå svindlerhold maser sig på for at skabe en økonomisk fattig klasse. Så er der materiale nok at tage af til de her pisse fede ting.

Kom til at tænke på 'kædeansvar' da jeg læste overskriften.
Læs mere om det (og Social dumping) her:
https://www.3f.dk/faa-hjaelp/social-dumping/hvad-er-social-dumping#laes-...

Fint nok med konkurrencer. Er bare ikke sikker på, at det lige er håndværk man skal satse på, da vi næppe kan sammenligne os med håndværkere fra Sydeuropa. De arbejder under andre betingelser og med andre materialer end vi gør her i det høje nord. Her er byggestilen, fundamenter, etc. og ikke mindst regler/love jo helt anderledes end i feks Grækenland og Spanien. I skandinavien har vi jo nu også regler om godt isoleret huse og energi/klimavenlig.