Partier strammer grebet om stalkere med særskilt lovgivning

Ny paragraf i straffeloven gør det muligt at straffe stalkere, selvom de ikke tidligere har fået et tilhold.
Foto: Pixabay
Folketinget vil tage hånd om ofrene i en særskilt stalkingbestemmelse i straffeloven.
Konstante uønskede beskeder og telefonopkald. Overvågning og trusler.

Det er hverdag for mange tusind mennesker, der hvert år bliver udsat for stalking.

Man anslår, at mellem 67.000 og 98.000 danskere udsættes for stalking hvert år.

Af dem har cirka halvdelen måtte ændre deres hverdagsrutiner som følge af stalkingen.

Samtidig har knap halvdelen af ofrene måtte tage kontakt til deres læge eller psykolog i forbindelse med chikanen.

Det viser en undersøgelse af Justitsministeriets forskningskontor fra 2018, der er den seneste rapport om omfanget af stalking i Danmark.

Men nu vil et flertal af Folketingets partier komme stalking til livs, med en ny særskilt stalkingbestemmelse i straffeloven, der er vedtaget tirsdag.

Hårdere straffe

Den nye paragraf i straffeloven vil både definere og kriminalisere stalking, og skærpe straframmen, så stalking nu kan give op til tre års fængsel.

Udover dette skal færre betingelser være opfyldt for at udløse en straf, hvor gerningsmanden tidligere har skulle overtræde et tilhold, før man har kunne gribe ind med en sanktion.

”Stalking er en alvorlig forbrydelse på linje med psykisk og fysisk vold. Derfor er jeg meget tilfreds med, at et enigt folketing har vedtaget, at stalking fremover skal have en selvstændig bestemmelse i straffeloven, og at det skal kunne straffes med op til tre års fængsel,” siger justitsminister Nick Hækkerup i en pressemeddelelse.

Dansk Stalking Center, en uafhængig interesseorganisation, der arbejder specialiseret med stalking, får som en del af udspillet tilført flere midler i indsatsen mod stalking.

Mellem 67.000 og 98.000 danskere udsættes for stalking hvert år

Organisationen definerer stalking som “uønskede vedvarende og gentagne henvendelser og kontaktbesøg i enhver form”.

Stalking kan dermed både foregå over internettet og på sociale medier, men også i det virkelige liv.

SF: “Det er jo fantastisk”

Den nye lovbestemmelse er en del af udspillet ‘Bedre hjælp til ofre for stalking’, der blev præsenteret i august af regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige og Alternativet.

Karina Lorentzen Dehnhardt, der er retsordfører i SF, er begejstret for den nye lovbestemmelse, der træder i kraft i starten af det nye år.  

Partiet har tidligere fremsat lovforslag om en stalkingparagraf i 2009, 2016 og senest i 2021, hvor der nu er opnået politisk flertal.

“Det er jo fantastisk. Tolv års kamp, det er alligevel også noget. Men man bliver så glad på de her ofres vegne, når det så lykkedes,” siger Karina Lorentzen til Netavisen Pio.

Tidligere behandling af sager 

Med den nye lov vil politiet kunne gribe ind langt tidligere i sager om stalking.

“Det er vigtigt, fordi al erfaringer viser, at jo hurtigere man får grebet ind, jo større sandsynlighed er der for, at det stopper,” siger Karina Lorentzen.  

Man bliver så glad på de her ofres vegne 

Som lovgivningen er nu, har ofre skulle indsamle beviser og dokumentation, før politiet har kunne gribe ind med et tilhold mod gerningsmanden.

Problemet er bare, at der skal mange tilhold til, før sagen ender med en sanktion eller en egentlig fængselsstraf, påpeger Karina Lorentzen: 

“Det er først når stalkeren overtræder tilholdet, at man i dag kan reagere ved en sanktion. Men min erfaring er, at der skal rigtig mange overtrædelser af tilholdet til, før det er en sag, der ender med en egentlig sanktion og blandt andet fængselsstraf”.

Lorentzen fortæller, at hun har kendskab til to konkrete sager, hvor der er 1.700 og 3.000 overtrædelser af tilholdet.

I den sag hvor gerningsmanden har overtrådt tilholdet 1.700 gange, har overtrædelserne udløst fire måneders fængsel.

Et skridt i den rigtige retning  

Det handler ikke om at sætte folk bag tremmer, men snarere om at hjælpe de pågældende til at holde op med chikanen, påpeger Karina Lorentzen.

“Det er jo ikke et mål at få sat folk i fængsel, det er et mål at få dem til at holde op. Og det skal de have hjælp til. Det er heldigvis også en del af aftalen”.  

Direktør for Dansk Stalking Center, Lise Linn Larsen, hæfter sig ved, at den selvstændige lovbestemmelse kommer til at få stor betydning for de ofre, der udsættes for stalking og chikane.  

“Det er et kæmpe stort skridt i den rigtige retning. Jeg tror på, at det her kommer til at betyde rigtig meget for de udsatte. De vil opleve, at nu bliver de taget alvorligt og nu er deres retsfølelse også kommet i forsædet, ” siger Lise Linn Larsen til Netavisen Pio.

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Det handler om forfølgelse, hvorfor i himlens navn skal det så hedde "Stalking" ?

Der bliver flere og flere der ofte ser "spøgelser". I virkeligheden er vi nok alle mere eller mindre ved at blive
"småforrykte". Det kan der være mange forskellige "grunde" til. En kan være påvirkningen fra alle de "fremmede ord" der indføres i vores DANSKE sprog,der har præget DANSK kultur i århundreder.Hvad skal vi med engelske og amerikanske ord når vi lever i DANMARK ? "STALKE" oversat forfølge. I bund og grund render vi mere eller mindre alle rundt og "forfølger" hinanden.Det kan gøres på hundredevis af måder. Så måske kan det siges at hvert eneste skrevne ord især i aviser er "STALKING"". Eller hvad med det der bliver udgivet i bøger ?. Og alt det med "ytringsfrihed" ?. Måske skal der indføres en "mundklap med lås".Så vi alle kan holde kæft og finde os i det meste uanset hvad der sker. Skilsmissemanden eller konen må lære hvordan man pænest går i opløsning over en forlængst udbrændt kærlighed der bankede igennem hos den ene part,så den anden måtte i knæ og gråd. Op ad bakke går aldrig ned. Landet har brug for flere psykiatere og psykologer til at udrede privatlivets kaos når alting ramler. Det er for nemt blot at kalde det "STALKING" når det svider i hjertet.
Der er intet så nemt som at gå fra hinanden og lade den ene gå ned. I virkeligheden aner kun få hvem der "stalker" hvem. Sådan kommer der let en "dommer" frem i os alle.

Det må nemt kunne blive svært for alle parter og dommere at afgøre hvornår "stalking" er regulær "CHIKANE" eller blot et forkrampet udslag af "smerte".Nødråb,eller håb om respons fra den "stalkingen" rammer. Og hvorfor bliver vedkommende "stalket" ?

Der bliver "lovgivet" på flere og flere områder. Lagt usynlige "spændetrøjer "rundt omkring det enkelte menneske med regler for alt og mere.Så ingen længere kan sige sin mening. Og folk kan behandle hinanden af helvede til.Og "STALKING" kan være en sidste mulighed for at "forsvare" sig. I stedet for at skrive og udgive en selvbiografi, afleverer nogen 5o skrevne papirsider i eksmandens eller ekskonens postkasse eller indbakke. Og hvad så ??? Det kan være det ville være "sundt" for vedkommende at læse siderne.

Desværre er god opdragelse og pli ikke længere almindeligt. Hvis "folk" ikke kan finde ud af hvornår man overskrider andre menneskers grænser groft, må der lovgivning til at hjælpe! Man bliver næppe anholdt og anklaget for at give en anden person en caféinvitation eller dit mobilnummer. Men hvis man ikke respekterer et nej og fortsætter med flere eller grovere tilnærmelser eller skifter spor til chikane, så er reaktionerne kørt af sporet og politi og anklager må med til "fornøjelserne". Hvad en person kalder en spøg/prank kan for en anden person være voldsomt intimiderende og ligefrem sygdomsfremkaldende.
HUSK det er ikke den person det laver "sjov" der bestemmer hvornår noget bliver krænkende og til stalking. Det er til enhver tid han eller hende det går ud over.
Loven tager ikke nogen frihedsgrader fra dig - det har aldrig være lovligt at krænke eller intimidere andre mennesker! Stalking er et reelt problem for de som udsættes for det - de er ofre - ofre for andre menneskers ondskabsfuldheder, uanset grund!
#MeToo er ét udtryk for at kvinder føler sig stalket - i disse tilfælde er det rent seksuelt, med trusler til sex eller gramseri i situationer hvor kvinden ikke kan forsvare sig, fordi hun risikerer at miste sit job eller blive udstillet som "luder" eller det der er værre.

Annonce