Onkel Sanders jagter jackpot i casino-stat

Den erklærede demokratiske socialist Bernie Sanders er storfavorit til at vinde lørdagens primærvalg i Nevada.
Lørdag skal de demokratiske vælgere i delstaten Nevada pege på hvem de synes, som skal være partiets præsidentkandidat. Og skal man tro meningsmålingerne, så ligner det en sikker sejr til Senator Bernie Sanders, der forleden også vandt primærvalget i New Hampshire.

Nevada, som er mest kendt for at være hjemsted for spillebyen Las Vegas, er også første gang at de demokratiske kandidater står overfor et langt mere etnisk mangfoldigt vælgerkorps.

Efter de to første afstemninger i de langt overvejende ”hvide” stater Iowa og New Hampshire, er det også første gang at minoriteter, særligt latinos, får muligheden for at deltage. Ved valget for fire år siden var 20 procent af de demokratiske vælgere latinos og 13 procent afroamerikanere.

I gennemsnittet af de seneste målinger ligger Sanders til at få 30 procent af stemmerne, mens tidligere vicepræsident Joe Biden ligger til 16 procent og tidligere borgmester Pete Buttigieg kommer ind på en tredjeplads med 14 procent.

Meningsmålingerne viser også, at Sanders er den som har bedst fat i de latino-amerikanske vælgere, og hans kampagne har markedsført ham som ”Tío Sanders” – spansk for onkel Sanders.

Milliardæren Mike Bloomberg, der i de seneste uger er kravlet op i de nationale målinger, efter et - også efter amerikanske forhold - helt extravagant reklame-fremstød, er ikke på stemmesedlen i Nevada. Bloomberg-kampagnen har indtil videre brugt mere end 400 millioner dollars på tv-reklamer.

Sanders kan få jackpot

I Nevada bruger man det samme valgsystem som i Iowa, den såkaldte caucus, der minder lidt om gruppedannelsesproces på RUC, men med det twist at vælgere, der ikke har mulighed for at møde fysisk op, kan deltage elektronisk.

Det er værd at bide mærke i, at man som udgangspunkt skal have 15 procent af stemmerne for at få en andel af de delegerede. Valgsystemet betyder derfor, at Sanders – hvis alt flasker sig for ham – kan få jackpot og tage langt hovedparten af de delegerede, selv om han kun får 1/3 af stemmerne.

Efter de to første primærvalg fører Pete Buttigieg med 22 delegerede foran Bernie Sanders med 21. Der er i alt 48 delegerede på spil i Nevada og hvis meningsmålingerne holder, så vil Sanders således lægge sig solidt i spidsen inden primærvalgskaravanen drager mod South Carolina, som er sidste stop inden den såkaldte ”super tuesday” den 3. marts, hvor godt et dusin stater, inklusive de folkerige stater Californien og Texas, skal stemme.

Sidste udkald for Warren

Primærvalget i Nevada er kan også blive sidste udkald for senator Elizabeth Warren, der ellers i en periode så ud til at ville vinde. Hendes kampagne er dog løbet ind i alvorlige problemer efter to dårlige resultater i Iowa og New Hampshire.

Det betyder helt konkret, at Warren er ved at løbe tør for penge, og hun har måtte optage lån på tre millioner dollars for at holde kampagnen kørende.

Hun har alvorligt brug for et godt resultat for at holde donorernes pengepung åben, og skal man tro meningsmålingerne, så er der alvorlig risiko, at hun ikke får del i de delegerede.

Dårlige resultater vil også betyde, at presset på at Biden, Buttigieg og senator Amy Klobuchar, der blev en overraskende treer i New Hampshire, skal droppe ud, øges.

Resultatet skulle gerne ligge klar søndag morgen.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce