HK Handel: Lad butiksansatte trække vejret igen

Det har for store konsekvenser at have mundbind på en hel arbejdsdag, mener HK Handel
Når Folketingets Epidemiudvalg tager stilling til, hvilke restriktioner der skal forlænges, og hvilke der skal ophæves, bør arbejdsmiljø og proportioner indgå i overvejelserne, lyder opfordringen fra HK Handel, der repræsenterer ansatte i detailhandlen.

“Når du går ud af en butik, tager du formentlig mundbindet af som det allerførste. Vores medlemmer skal beholde det på i op til 10 timer om dagen. Når man tager situationen lige nu i betragtning, giver det ikke mening, at ansatte i detailhandlen skal fortsætte med det,” siger Mette Høgh.

Vores medlemmer skal beholde det på i op til 10 timer om dagen

Hun påpeger, at man i butikkerne allerede gør et stort stykke arbejde i at forsøge at begrænse smitte. Bl.a. ved at skilte tydeligt med Sundhedsstyrelsens anbefalinger, ved at opfordre til god håndhygiejne med tilgængelig håndsprit og ved at tydeliggøre afstandsmarkører til kunder.

“Folketingets Epidemiudvalg har jo allerede en gang før vurderet, at man kunne fritage ansatte fra kravet om mundbind i butikkerne ved fremvisning af gyldigt coronapas, så det håber vi selvfølgelig på, at de genindfører,” siger Mette Høgh.

Store gener ved langvarigt brug af mundbind

I en rundspørge blandt HK Handels lokalafdelinger er medlemmerne blevet spurgt til, hvilke gener de oplever ved langvarigt brug af mundbind og visirer.

“Det har store arbejdsmiljømæssige konsekvenser at have mundbind på en hel dag. Og det er derfor, at vi råber op om, at kravet skal væk,” siger Mette Høgh og tilføjer:

“Man kan gøre rigtig meget i detailhandlen for at minimere risiko for smitte uden det meget vidtgående krav om mundbind eller visir hos de ansatte.”

I rundspørgen svarer medlemmerne bandt andet, at de får følgende gener ved brug af mundbind og visir i løbet af en hel arbejdsdag.

Mundbind og visir giver mange gener

Rundspørge blandt butiksansatte, foretaget af HK handel, viser, at butiksansatte oplever en række gener ved at skulle bære enten mundbind eller visir gennem en hel arbejdsdag.

Mundbind:

  • Giver hovedpine

  • Hudproblemer

  • Øget træthed

  • Der er problemer med, at briller dugger, når der bruges mundbind

  • Talen bliver begrænset

  • Det er svært at have mundbind på i mange timer uden mulighed for at få pauser fra at have mundbindet på

Visir:

  • Synsforstyrrelser: Det er svært at se ordentligt igennem visir pga. genskin

  • Medarbejder synes visir strammer i panden

  • Skumgummi på visir i panden klør, når man sveder – er ubehageligt

  • Udslæt på panden efter pandebåndet på visiret

  • Visir eller masker som kun dækker mund partiet: Plastikket gnaver i huden

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det kan man måske godt forstå. Men hvorfor mundbind når de sidder bag plasticskærmen.... Og disse plasticskærme kan nok godt forbedres hvis butikslederne slog øjnene lidt op, og gav sig til at tænke. Og hvorfor 10 timer. Det må være et fåtal, der har mundbind i 10 timer. Man kan lave forskellige ting i en butik, og alle disse opgaver kræver ikke mundbind. Forestiller mig ikke, at holder man afstand o.s.v. at så går man med munbind på lageret - ej heller om morgenene inden kunderne invaderer. OG i min Kvickly er de kun på arbejdet ca. 4 timer ad gangen - de fleste af dem...... - Sååååå - HK - hvorfor overdriver i så voldsomt.

Der må være noget jeg har misset, for jeg synes da de blev enige om sidst at de ansatte i butikker ikke skulle have mundbind på.. Jeg ved dog, at de ansatte ikke har mundbind på i så mange timer, for de tager dem af i baglokalet, og når de holder rygepauser, og dem har de en del af.

En butiksmedarbejder er vel ikke på arbejde 10 timer dagligt, og de har vel også både frokost og kaffepauser??

Annonce