Måling: Formandsopgør giver ny nedtur til DF

Tilslutningen til Dansk Folkeparti når nyt lavpunkt i frisk meningsmåling. Tvekampen mellem V-K er helt lige, mens de radikale er tæt på fordums styrke.
Formandsopgøret i Dansk Folkeparti (DF) ser ud til at have startet en ny vælgernedtur for partiet, som ved folketingsvalget i 2019 blev mere end halveret og med blot 16 mandater og 8,7 procent af stemmerne måtte indkassere en selverkendt lussing fra vælgerne.

Men i en dugfrisk meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, peger pilen igen nedad for DF med kun 5,3 procents vælgerstilslutning, hvilket bliver omsat til blot 10 mandater.

Det er den laveste tilslutning i dette årtusinde for partiet – og næsten et helt procentpoint lavere end i en tilsvarende måling for en uge siden.

Hele fire kandidater slås om magten.

Når tilslutningen til partiet igen er vigende, er det oplagt at se det som udslag af de seneste ugers interne uro og den stadig skarpere verbale kamp om formandsposten efter at Kristian Thulesen Dahl i november meddelte sin afgang.

DF vælger ny formand ved et ekstraordinært landsmøde i næste uge, hvor hele fire kandidater slås om magten.

Vælger-come back for R

Ser man på de øvrige partier i Voxmeter-målingen er det mest iøjnefaldende, at de radikale ser ud til stille og roligt at genfinde fodfæstet efter Morten Østergaards dramatiske #MeToo-exit.

7,5 procent - og 14 mandater - lyder tilslutningen på. Det er kun 1,1 procent under valgresultatet i 2019 og endnu et nøk frem fra de 6,0 procent, som var resultatet før jul.

Ovre i den rigtige blå blok ser den lidt mere afdæmpede rivalisering mellem Venstre og konservative foreløbig ud til at ende i et remis. Venstre er med 15,1 procent et mulehår foran Konservative med 14,9 procent.

Rød føring med 11 mandater

Blandt de øvrige partier er det kun Liberal Alliance, som tiltrækker stemmer, der er værd at tale om. 3,3 procent får de liberale stridsmænd, hvilket er et procentpoint bedre end valget 2019.

I rød blok ligger Socialdemokratiet stabilt på valgresultatet med 25,8 procent og 47 mandater, mens SF og Enhedslisten fastholder deres gevinst siden valget med henholdsvis 8,5 procent (15 mandater) og 9,3 procent (17 mandater).

Ser man på stemmefordeling mellem blokkene står den nuværende røde blok – inkl. de radikale - til 93 mandater mod blå bloks 82 mandater.

Stemmespild ser ud til at ramme de borgerlige hårdest.

Det hører dog med til historien at kategorien ”øvrige” – som i en snæver vending kan omsættes til ex-statsminister Lars Løkke Rasmussen og hans parti Moderaterne – står til 1,9 procent som vil udløse stemmespild for den borgerlige blok, med mindre Løkke kan runde spærregrænsen på to procent.

Tilsvarende stemmespild ser også ud til at ramme de borgerlige i forhold til Kristendemokraterne, som står til 1,4 procent.

I den røde blok når stemmespildet kun op på 1,4 procent - fordelt med 0,3 procent til Frie Grønne og 1,1 procent til Alternativet.

Voxmeters meningsmåling baserer sig på telefoninterviews med 1.003 repræsentativt udvalgte personer over 18 år. Den maksimale usikkerhed på det enkelte parti er maksimalt +/- 2,8 procent.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

96/83 hvis radikale ikke springer. Men det er jo helt fint, at på trods af dumme sager, som rammer regeringen fair eller unfair i nakken, et enormt pres fra medierne og oppositionen, der ikke giver den for lidt retorisk og negativt, at S stadig kan holde sit valgresultat. 25,9 og 47/48 mandater, dog må det gerne snart stige igen, det er ikke i min optik fortjent, at de ikke liger højere.
Det er utroligt hvad man putter i hovedet af konspirationsteorier i forbindelse med spionsagen, og hvad man mener er regeringens skyld. Det er trist medierne puster sagen op til noget den ikke kan bære.

Hvis regeringen vil forhindre fremgang til radikale, skal den overveje at stoppe med at fremsætte to årlige lovforslag om indfødsrets meddelelse og dermed valgret til tusindvis af migranter fra mellemøsten og Afrika.

Helt enig.

Justitsministeren er ude og påpege at han er orienteret om der kom en sigtelse, men har intet med det at gøre, ej heller andre i regeringen. Først når der er en anklage som indstiller at der er belæg for en retssag skal han tage stilling, der er man ikke endnu, Så måske skulle man stikke piben lidt ind fra visse kommentatorers side.

Justitsministeren er ude og påpege at han er orienteret om der kom en sigtelse, men har intet med det at gøre, ej heller andre i regeringen. Først når der er en anklage som indstiller at der er belæg for en retssag skal han tage stilling, der er man ikke endnu, Så måske skulle man stikke piben lidt ind fra visse kommentatorers side.

Mon ikke Mette snart inviterer Sofie Carsten Nielsen og et par radikale mere med ind i regeringen? Hvis ikke, vil Radikale med 99 PCT sikkerhed skifte side efter næste valg.... Og med den seneste voxmeter giver det jo 96 mod 79. I blå favør. I så fald er Socialdemokratiets formand selv ude om det.

Ole, dit forslag vil være en katastrofe for danskerne og Danmark.
Politikken er vel vigtigere end taburetterne.

Og ikke mindst en katastrofe for Socialdemokratiet.

Alle her kan vel hurtigt blive enige om, at det vil være klart at foretrække at lade Ellemann og Pape trækkes med RV fremfor at invitere dem med i en socialdemokratisk regering. Ikke?

Ja, lad os endelig slippe af med RF til Blå Blok.
Så lad os se, hvordan det går med RV, når de skal bakse med Pernille og Pia. Og hvordan mon det går med RV’ s ambitioner på den grønne omstilling?
Blå Blok har altid “fiflet” med tallene, når landbruget skulle yde deres.

Du glemmer et væsentlig parameter.
Hvis RV skal støtte en blå regering, betyder det at de skal være i stue med DF og NB.
DF formandskandidaterne er svært enige om at det kommer aldrig til at ske.
Derfor synes Sofies trusler også en anelse tomme, men farlige er de, og rod kan det give. Vi har jo set hvordan RV stemmer sammen med blå blok for tiden, alene for at true S.

Ole Kragelund. De radikale har de ikke snart forspildt deres chance. Under Morten vi vælter regeringen, det er hende Sofie Carsten Nielsen også begyndt på. Samt Margrethe Vestager forbliver i EU forever. Hun vil jo slagte Arne omgående. Ole Kloster Simonsen

Ganske vist er det den radikale leder, som suverænt afgør hvilke personer der skal indsættes som minister i de ministerier hun forhåbentligt får tilbudt af Mette meget snart.
Selv håber jeg, at Mette tilbyder De Radikale følgende ministerier:
A) Norden, Grønland og Færøerne.
B) Flygtninge, fordrevne og indvandrere.
C) Ældre og handicappede voksne.
D) Afrika og Mellemøsten.

Hvilke 3 radikale ministre håber jeg Sofie Carsten Nielsen vil indsætte i regeringen fra nu af og det næste knap halvandet år foruden hende selv? Tja, hvad med at udpege tre ud af følgende navne:
Martin Lidegaard, Christian Friis Bach, Xenia Stampe, Marianne Jelved, Christina Thorholm, Lotte Rod, Klaus Frandsen, Rasmus Helveg Petersen, Morten Helveg Petersen.....

Drømmer du ønskedrømme. Radikale har kun et ønske, magt, og du kan ikke regne med dem, de skifter side som kamæleoner skifter farve. I Jelveds tid var de radikale et parti man kunne respektere, i dag??

Så er vejen banet for en stærk DF formand, hun ser ud til at være kvinde.

Mener du at Pia Kjærsgaard er på vej tilbage som formand for DF? Hun er vist den eneste der kan kaldes "en stærk kvinde" i det parti. Hun er jo også vandt til at omgive sig med kriminelle, hun kom i folketinget som afløser for Glistrup, da han skulle 3 år i fængsel for økonomisk kriminalitet og nu er det i medierne lige oplyst at hendes lillebror på et tidspunkt fik 2 års fængsel for berigelses kriminalitet. Dog kan man ikke beskylde Pia Kjærsgaard for selv at havde begået noget kriminelt, hun har holdt sin "sti ren" og har kun fremturet med sine politiske holdninger på den yderste højrefløj.

Hvis man tæller de afgivne stemmer, fra de som stemmer på partier,
som opnår tilslutning på over 2 % så står der A-B-F-Ø = 51,1 % og
C-D-I-O-V med 44,1 % det vil sige at man ikke tæller stemmespild
med, det gøres helle ikke ved et valg til folketinget.
Det vil sige en forskel på 7 procent point. Det er ganske meget.

Annonce