DI: Vi foretrækker lavere beløbsgrænse frem for at gøre brug af Positivlisten

Det dur ikke, at Dansk Industri bruger falske eksempler i en kampagne for at få sat beløbsgrænsen ned, mener Metal-formand Claus Jensen
Virksomheden Olsen Metal i Rødovre står og skal bruge metaltrykkere, som der er mangel på i Danmark. Netop fordi der er mangel på metaltrykkere, kan virksomheden importere dem fra Kina og Indien til almindelig overenskomstmæssig løn i henhold til Positivlisten.

Den mulighed kendte virksomheden intet til. Virksomhedens brancheorganisation, Dansk Industri, havde ikke nævnt muligheden over for medlemsvirksomheden. I stedet fik virksomheden fredag den vigtige information om Positivlistens eksistens via Dansk Metals formand, Claus Jensen, i form af et opslag på Facebook.

Den ordning kender jeg slet ikke

“Den ordning kender jeg slet ikke. Det glæder mig virkelig. Så kan vi måske få de folk, vi står og mangler ad den vej,” udtalte direktør Stig Nalbandian fredag til Netavisen Pio.

Forinden havde direktøren i et indslag i TV 2 udtalt, at eneste mulighed for Olsen Metal for at få de ønskede metaltrykkere var, at beløbsgrænsen i beløbsordningen blev sænket fra de nuværende 445.000 kroner. Gerne ned til den grænse, som Dansk Industri, ønsker, nemlig 360.000 kroner.

Olsen Metal kan frit importere metaltrykkere

Men der er altså tale om en misforståelse. Olsen Metal kan importere de ønskede metaltrykkere via en helt anden ordning end beløbsordningen, nemlig Positivlisten.

Dansk Metals formand, Claus Jensen, udtrykte fredag forargelse over, at Dansk Industri ikke informerer sine medlemmer om, at de jobkategorier, hvor der er mangel på arbejdskraft, frit kan importeres udefra i henhold til Positivlisten:

”Det her er et klokkeklart eksempel på, at arbejdsgiverne fører en kampagne om beløbsordningen, som ikke holder vand. Arbejdsgiverne burde i stedet vejlede deres medlemsvirksomheder om de mange muligheder, der allerede i dag er for at hente arbejdskraft fra lande uden for EU,” sagde Claus Jensen til Netavisen Pio fredag.

DI: Beløbsordningen mere effektiv

Hos Dansk Industri lyder svaret på kritikken, at virksomhederne foretrækker at benytte beløbsordningen, fordi det er en mere effektiv vej til faglært arbejdskraft - end Positivlisten er:

Positivlisten indeholder en række betingelser, der løbende ændres

“Når DI peger på en lavere beløbsgrænse som den mest effektive vej til at hente flere faglærte medarbejdere til Danmark, så er det fordi beløbsordningen er mest enkel at bruge og fungerer bedre end Positivlisten for faglærte. Positivlisten indeholder en række betingelser, der løbende ændres, så den er mere indviklet at anvende for virksomhederne, siger vicedirektør i DI Steen Nielsen til Netavisen Pio.

Vicedirektøren mener, at Positivlisten fungerer dårligt:

“Desværre har Positivlisten for faglærte vist sig at fungere meget dårligt for virksomhederne. Kun 35 personer har indtil videre fået arbejdstilladelse med Positivlisten, og det står slet ikke mål med det store behov for faglærte medarbejdere. Desuden er sagsbehandlingen i 2021 på næsten et halvt år i gennemsnit. For virksomheder, der akut mangler medarbejdere, er det ikke brugbart. Det bliver oftest mange spildte kræfter, spildt tid og ærgrelser. Men vi ser naturligvis meget gerne en forbedring af ordningen og en langt kortere sagsbehandlingstid,” siger Steen Nielsen.

Han afviser kritikken fra Dansk Metal af, at Dansk Industri intet gør for at informere sine medlemmer om Positivlistens eksistens:

DI har gjort en del for at informere medlemsvirksomhederne om Positivlisten

“DI har gjort en del for at informere medlemsvirksomhederne om Positivlisten for faglærte. Vi har kommunikeret om ordningen i både interne og eksterne medier samt ved forskellige medlemsmøder,” lyder det fra Steen Nielsen fra Dansk Industri.

Dansk Metal til Dansk Industri: Drop falske kampagner

Dansk Metal fastholder dog kritikken:

Det kan ikke nytte noget, at man bruger falske eksempler i en kampagne

“Det kan ikke nytte noget, at man bruger falske eksempler i en kampagne om beløbsordningen. Arbejdsgiverne burde i stedet hjælpe og vejlede deres medlemsvirksomheder med de mange muligheder, der er for at finde kvalificeret arbejdskraft. Der er ca. 14 mio. arbejdsløse inden for EU. Der er også mange muligheder uden for EU – vel at mærke for de virksomheder, som lever op til deres samfundsansvar og tager lærlinge. De virksomheder kan allerede i dag hente den arbejdskraft, de har brug for, og ansætte dem til sædvanlig løn gennem positivlisten,” siger Metals formand, Claus Jensen til Netavisen Pio.

Der er to simple krav i ordningen Positivlisten: At de importerede faglærte modtager “sædvanlig løn”, og at den danske virksomhed, der modtager arbejdskraften uddanner lærlinge. De to krav er både rimelige og overkommelige, mener formanden for Dansk Metal:

Metal: rettet til virksomheder som uddaner lærlinge

“Hele idéen med positivlisten var jo, at det skulle være let for de virksomheder, der uddanner lærlinge, at få udenlandsk arbejdskraft hertil. Det er en belønning til de virksomheder, som tager samfundsansvar. Så arbejdsgiverne kan altså hjælpe deres medlemsvirksomheder med at få udenlandsk arbejdskraft, hvis de sørger for, de tager lærlinge. Det er den model, som DI nu vil af med, og det er derfor, de kører kampagne for at sænke beløbsordningen.”

Claus Jensen er enig med Dansk Industri i, at det skal være let og hurtigt for virksomhederne at benytte Positivlisten, der pt. tæller 44 faglærte områder, hvor man frit kan importere faglært arbejdskraft uden for EU:

Det skal selvfølgelig være let og hurtigt for virksomhederne

“Det skal selvfølgelig være let og hurtigt for virksomhederne at få den arbejdskraft, de har brug for – det gælder for alle ordningerne. Staten må afsætte de ressourcer, som er nødvendige, så der ikke er noget bøvl.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja selvfølgelig. Lavere lønninger frem for positivlisten. Hvem kan det lige overraske. Men behovet for arbejdskraft er tilsyneladende ikke særlig stort eftersom mange virksomheder slet ikke gør brug af positivlisten.

Her i det sydlige Danmark har nogen virksomheder beklaget sig over de ikke kan få den kvalifiserede arbejdskraft de ønsker. Og nej, det drejer sig ikke om kvalifikationer. Det drejer sig om løn. Derfor henter de arbejdskraft ind fra nord Tyskland. For her kan de få arbejdskraft, som er villige til at arbejde for en løn, som ligger langt under niveauet for Danmark og danske lønmodtagere. Ganske enkelt for de lønnen stadig er højere end i Tyskland og fordi arbejdsforholdene er langt bedre. Ingen kræft trit og retning. Ingen "De" distance til sin overordnede.

Som f.eks. lagermedarbejder ansat i Padborg kan du godt vinke farvel til en ordentlig løn. Her skal du helt til Kolding eller længere nord på.

Den blå svindel fortsætter

Den blå svindel

Og den RØDE SVINDEL har hentet en etbenet pirat til Danmark.

Hvorfor skal vi have udlændinge til at arbejde i dk. De andre lande som har gjort det samme er ikke længere glade for ordningen. Måske vi bare skulle droppe udenlandsk arbejdskraft så vi kan stoppe løntrykkeriet.

Annonce