Venstres iltre angriber til tops

V-formand Jakob Ellemann udnævner sin største kritiker til gruppeformand
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har overraskende for de fleste udnævnt partiets jagt- og søfartsordfører, Thomas Danielsen, til ny gruppeformand - efter at den hidtidige gruppeformand, den vellidte nordjyske stemmesluger Karsten Lauritzen, fredag over hals og hoved forlod dansk politik til fordel for en direktørpost i Dansk Industri.

Med den overraskende udnævnelse lukker Ellemann - måske - munden på en af sine skarpeste, interne kritikere i Venstres pænt slankede folketingsgruppe.

Det var således Thomas Danielsen, der førte an i et voldsomt internt V-oprør mod Ellemann søndag aften og natten til mandag den 8.-9. november 2020.

Ellemann havde søndag aften den 8. november sendt en mail rundt til folketingsgruppen og Venstres bagland om, at Venstre burde tilslutte sig S-regeringens udspil om at aflive samtlige mink i Danmark af hensyn til folkesundheden.

burde Venstre tilslutte sig aflivningen

Ellemann fremhævede, at det var en meget tung beslutning, men at for ham og se burde Venstre tilslutte sig aflivningen. Af hensyn til folkesundheden, og ikke mindst af hensyn til de danske eksporterhverv. Ellemann fremhævede, at Dansk Industri støttede op om regeringens linje, og det burde Venstre derfor også.

Startede mink-oprør

Men den var Thomas Danielsen bestemt ikke med på:

"Kære formand. Jeg er bange for, at du er ved at påtage dig et ansvar, som ikke tjener os noget. Tror et gruppemøde i morgen vil være en god idé," skrev han søndag aften til formand Ellemann - med kopi til alle Venstres folketingsmedlemmer and Venstre-baglandet.

Tror et gruppemøde i morgen vil være en god idé

Snart efter protesterede andre også mod Ellemanns linje. Ikke mindst den magtfulde finansordfører Troels Lund Poulsen, der deler valgkreds med formanden for Danske Minkavlere, formanden for Kopenhagen Fur, Venstre-manden Tage Pedersen. Men også andre tunge folk fra baglandet sendte oprørte mails til Jakob Ellemann.

Allerede før det ekstraordinære gruppemøde mandag kl. 11 indså Ellemann, at der langt fra var opbakning til hans regeringsvenlige mink-linje. Han gik på TV 2 News og proklamerede, at Venstre under ingen omstændigheder kunne acceptere at lovforslaget om aflivningen af minkene blev hastebehandlet i Folketinget.

Før det havde den nu tidligere gruppeformand, Karsten Lauritzen, været ude på Twitter. Her understregede han “til almindelig orientering”, at Venstre ikke havde planer om at frede regeringen i minksagen:

“Blot til almen folkeoplysning, så har vi INGEN planer om at frede regeringen i denne sag.”

Over natten blev Ellemann som forvandlet

Det var første skridt i Ellemanns retræte af hidtil uset omfang. Over natten blev Ellemann som forvandlet. Fra samarbejdende oppositionsleder i en svær coronatid, til noget der mest af alt ligner "Luck her up"-retorikken fra over there.

Snart efter fulgte han op med “regeringen har lukket et helt erhverv”-retorikken. Og den linje har Ellemann så holdt godt fast i lige siden. Ja, Ellemann har givet den endnu en tak rent retorisk ved at gentage igen og igen, at han ikke stoler på statsminister Mette Frederiksen.

Og nu har Ellemann så udnævnt oprørsgeneral Thomas Danielsen, opstillet i Venstres vestjyske kerneland, Struer, til den tunge og indflydelsesrige post som Venstres gruppeformand.

Gik personligt efter landsdommer

Thomas Danielsen kan andet end starte et oprør mod sin formand. Han er for eksempel næsten lige så kantet på Facebook, som De Konservatives Rasmus Jarlov er på Twitter.

næsten lige så kantet på Facebook, som De Konservatives Rasmus Jarlov er på Twitter

Har konklusionen klar: Mette skal for stilles for rigsretten

Politiken afslørede således i weekenden, at Thomas Danielsen i flere Facebook-opslag for et års tid siden angreb formanden for Instrukskommissionen, landsdommer Peter Mørk Thomsen, på en meget personlig og ubehagelig måde.

I flere opslag insinuerede Thomas Danielsen habiliteten hos landsdommer Peter Mørk Thomsen.

Danielsen har - fortæller Politiken - siden haft travlt med at slette opslagene. Og beklaget sin adfærd:

“Det var åbenlyst en stor fejl, som er meget beklagelig,” sagde han således til  Politiken  15. januar.

Det var åbenlyst en stor fejl, som er meget beklagelig

Det var også en fejl, da Danielsen - som Venstres mink-ordfører - for blot en uges tid siden med brask og bram proklamerede, at Venstre krævede statsminister Mette Frederiksen stillet for en rigsret. Måneder før Minkkommissionens konklusioner foreligger:

“Altså der er belæg for en rigsretssag. Alene ud fra regeringens egen redegørelse,” forklarede Danielsen over for  Politiken.

Danielsen føjede til, at kommissionen skulle bruges til at “være med til at kvalificere anklageskriftet”.

Politisk ordfører rykker ud med dementi

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, måtte ekspres rykke ud med et dementi:

'I Venstre respekterer vi Granskningskommissionens arbejde, og den skal have lov at gøre sit arbejde. I Venstre vil vi ikke foregribe, hvad kommissionen kommer frem til, og hvad den efterfølgende måtte give anledning til, herunder i forhold til rigsret. Det tager vi stilling til, når kommissionen har færdiggjort sit arbejde,' skrev Sophie Løhde i et mail-svar til Politiken.

Nu skal Sophie Løhde som politisk ordfører arbejde tæt sammen samme Thomas Danielsen.

På Facebook fejrer Danielsen udnævnelsen med noget for ham helt nyt - en gang ydmyghed:

“Jeg er i dag blevet valgt som gruppeformand for Venstres folketingsgruppe. Det vil sige, at nogen af dem, der kender mig allerbedst og gennem mange år, har valgt mig til opgaven,” skriver Thomas Danielsen og føjer til:

“Det er jeg meget ydmyg over, og jeg vil gøre mit til, at alle kan se sig repræsenteret af mig. Glæder mig til de nye udfordringer.”

placeholder

 

Og hvad siger Sophie Løhde så til at få Thomas Danielsen som sin nærmeste makker?

Ikke en stavelse. Hverken på Facebook eller på Twitter. Sophie Løhde har præsteret ét opslag på Facebook siden udmeldingen om hvem Venstres nye gruppeformand er. Et opslag om at Venstre vil “afskaffe hele modregningen i folkepensionen”.

"Øh, hvad?"

Den borgerlige blogger, mangeårigt medlem af netop Venstre, Jarl Cordua, siger det som Løhde - måske - tænker:

Jarl Cordua, siger det som Løhde - måske - tænker

“Øh hvad? Thomas Danielsen valgt som gruppeformand? Ham, der udskammede en dommer for at passe sit arbejde? Hvad sker der lige for jer, Venstre,” skriver han på Twitter.

placeholder

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja det kan jo blive småt for enhver. Også for V og Ellemann, Tom D, ikke nogen gevinst.

Og så IKKE et ord om korruption, selv om Danielsen måtte gå som fiskeriordfører efter at en storfisker havde tilført Danielsens firma kr. 4.ooo.ooo i kapital.
Der er efterhånden ikke mange venstre-folk, der ikke er rodet ind i noget økonomisk snask. Men korruption er somme tider svært at bevise.
Ufatteligt at Venstres niveau er så lavt.

Hans Jensen. Det bliver spændende at høre Thomas Danielsen, komme med angreb på regeringen. Venstre er i Panik de ved ikke hvad ben de vil stå på.
Ole Kloster Simonsen

Annonce