Annonce

Aalborgs borgmester sygemeldt med stress og huller i lattergaslov lappes

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Aalborgs socialdemokratiske borgmester Thomas Kastrup-Larsen er sygemeldt med stress. Hvert femte medlem af HK Privat er utryg ved at gå på job på grund af corona-situationen og huller i lovgivning om lattergas lappes.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.
 

Aalborgs borgmester sygemeldt med stress

Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) er sygemeldt med stress. Det oplyser Aalborg Kommune i en pressemeddelelse.

“Til orientering er borgmester Thomas Kastrup-Larsen sygemeldt med stress indtil videre. 1. viceborgmester, Helle Frederiksen (S), varetager de nødvendige funktioner i borgmesterens fravær indtil videre,” hedder det i pressemeddelelsen.

Thomas Kastrup-Larsen skriver på sin Facebook-profil, at han gennem længere tid har haft kraftige symptomer på stress:

"Jeg har gennem et stykke tid haft ret kraftige stress symptomer. Så kraftige at jeg ikke kunne ignorere dem længere. Jeg har derfor været ved lægen, og fået den klare besked, at jeg skulle sygemelde mig. Jeg er simpelthen nødt til at respektere mit helbred. Jeg har en plan om at komme stærkt tilbage, men bliver foreløbigt nødt til at koble helt ud af de politiske arbejde for en periode. Pas godt på vores skønne kommune, mens jeg kommer til hægterne igen".

placeholder

 

 

Corona gør hver 5. HK’er utryg ved gå på job

Det er langt fra uden bekymringer, at HK Privats medlemmer går ud ad døren om morgenen for at tage på arbejde. Det viser en ny undersøgelse lavet af Epinion for HK Privat blandt 1.150 medlemmer. Her svarer hver femte, at vedkommende er enten utryg eller meget utryg ved at møde op på arbejde i den aktuelle coronasituation.

Det er bekymrende, mener formand for HK Privat, Simon Tøgern.

“Hver femte er et højt tal. Vi er alle sammen forskellige, og vi kan have forskellige årsager til at være utrygge. Nogle har måske sårbare pårørende, som de er nervøse for at smitte. Uanset hvad, så har både chefer og kollegaer et ansvar for at sikre en arbejdsplads, hvor alle kan gå trygt på arbejde,” siger han.

Simon Tøgern opfordrer til at gå til tillidsrepræsentanten, arbejdsmiljørepræsentanten eller nærmeste leder, hvis man oplever utryghed ved at møde på arbejde.

Og så understreger han vigtigheden i at inddrage ansatte, når der bliver lavet retningslinjer på arbejdspladsen.

“Hvis ledelsen bare dikterer nogle regler, så er det måske ikke alle ansatte, der kan se fornuften i dem. Og hvis reglerne ikke bliver overholdt, kan det skabe utryghed for de ansatte, der rent faktisk går op i at overholde dem. Derfor er det afgørende, at arbejdspladsens retningslinjer bliver lavet i et samarbejde mellem ledelse og ansatte,” siger Simon Tøgern.

HK Privat organiserer 97.000 privatansatte som for eksempel administrative medarbejdere, laboranter og tandklinikassistenter.

 

Huller i lattergaslovgivningen lappes med fire tiltag

I sommeren 2020 gjorde Folketinget det forbudt at sælge lattergas til unge under 18 år og at sælge mere end to små patroner ad gangen til private. Samtidig fik butikker, der sælger alkohol, tobak eller e-cigaretter, forbud mod at sælge lattergas.

En evaluering fra Erhvervsministeriet et år senere har vist, at det er blevet sværere for forbrugerne at skaffe lattergaspatroner til beruselsesformål.

Men evalueringen viste samtidig, at der fortsat foregår handel med lattergas – blandt andet fordi dele af salget er rykket over på de sociale medier.

Derfor vil regeringen og aftalekredsen bag lattergasloven nu justere loven til med fire konkrete tiltag.

”Det har i mange år været for nemt at få fat i lattergaspatroner til misbrug og farlig beruselse. Og desværre har det haft negative konsekvenser særligt for vores unge. Med lattergaslovgivningen fik vi sat en stopper for den alt for lette adgang til lattergas, og det er rigtig godt, at loven har haft en effekt, så det er blevet sværere for unge mennesker at få fingrene i lattergas,” siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) og fortsætter:

“Der er dog fortsat udfordringer, har det vist sig. Derfor er jeg rigtig glad for, at der er bred opbakning i aftalekredsen til at få lappet de huller, der er opdaget på trods af de skærpede regler. På den måde kan vi komme i mål og sørge for at skærme de unge mod misbrug samt sikre, at endnu færre danskere ender med store sundhedsmæssige skader pga. lattergas,” siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Her er de fire nye tiltag:

1. Straf efter anonym myndighedskontrol:Fremover skal det være muligt at straffe virksomheder ved domstolene, når Sikkerhedsstyrelsen efter kontrol under skjult identitet konstaterer lovovertrædelser.

2. Salg på sociale medier:En del af det ulovlige salg af lattergas er flyttet fra f.eks. kioskerne til de sociale medier, herunder særligt via Snapchat. Sikkerhedsstyrelsen har derfor indledt et samarbejde med Snapchat, Facebook og Instagram om løbende at lukke profiler ned, hvor der foregår ulovligt salg af lattergas. Indsatsen har allerede båret frugt, da en lang række profiler er blevet lukket. For at sætte yderligere ind de steder, hvor der bliver solgt lattergas, og som ikke samarbejder med myndighederne, skal der fremover kunne gives påbud til sociale medier om nedlukning af profiler eller sites. Hvis de sociale medier ikke følger det, vil de få bøder.

3. Snyd med brug af CVR-numre:Fremover skal de virksomheder, der sælger lattergas til erhvervsdrivende, kontrollere, at de CVR-numre, der bliver indtastet er korrekte. Virksomheden kan leve op til det bl.a. ved at foretage krydstjek af, at det indtastede CVR-nummer passer med oplysningerne på den person, der køber (fx via CVR-registret). På den måde sikres det, at lattergas ad omveje ikke havner i forbrugernes hænder i mængder over de tilladte grænser.

4. Besiddelse af lattergas:Det bliver forbudt at besidde lattergas til beruselsesformål f.eks. i nattelivet og på ungdomsuddannelser i mængder ud over begrænsningen på to små patroner. Tidligere har det kun været forbudt at sælge. Derudover bliver det fremover forbudt at sælge lattergas til beruselsesformål, uanset hvad mængden er.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Huller i lattergaslovgivningen lappes med fire tiltag".
HULLER!
Har juristerne i ministerierne (justitsministeriet?) for lidt fantasi og for lidt kendskab til virkeligheden?