Annonce

Mette F. vil gøre op med jobcentre og Nej til coronapas udløser fyringer

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Efter et længere tilløb åbner statsministeren for en reform af beskæftigelsesområdet. Og så er de første sager om fyringer af medarbejdere, der nægter at vise deres coronapas på jobbet dukket op.

Velkommen til Netavisen Pios Nyhedsoverblik.

 

Mette F. vil flytte opgaver fra jobcentre til a-kasser

Statsminister Mette Frederiksen lægger ifølge mediet NB-beskæftigelse og Ekstra Bladet op til en større omlægning af beskæftigelsesindsatsen.

Statsministeren åbner for, at beskæftigelsesområdet på samme måde som ældreplejen skal frigøres fra et tungt og bureaukratisk regelsæt, og at der skal startes ”helt forfra” på samme måde som en række frikommuner har fået lov til at skrotte reglerne på ældreområdet.

“Jeg er klar på at se, om vi skal gøre det samme, som vi har planer om på ældreområdet,” lyder det fra statsministeren.

“Jeg tror, at vi har behov for at gøre det samme med beskæftigelsen,” siger hun.

Ifølge NB-beskæftigelse har regeringen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard længe haft planer om at reformere beskæftigelsesindsatsen.

Det er især en flytning af opgaver fra jobcentre til a-kasser, der optager Hummelgaard, som ifølge NB-beskæftigelse på et pressemøde i september sidste år henviste til VK-regeringens beskæftigelsesreform, som tilbage i 2003 flyttede en lang række opgaver fra a-kasser og de daværende amter til kommunernes jobcentre.

Netop besparelser på jobcentrene er de kommende tre år en vigtig del af finansieringen af den såkaldte Arne-pension, og det vil derfor være oplagt at koble en omlægning af beskæftigelsesindsatsen sammen med de varslede besparelser.

 

Fyret på grund af manglende coronapas 

De første medarbejdere har nu modtaget en fyreseddel, fordi de ikke kunne fremvise coronapas til deres arbejdsgivere. Det skriver DR på baggrund af en stikprøve, de har foretaget blandt regioner og fagforeninger.

Virksomhedernes mulighed for fyringer eller hjemsendelse på baggrund af manglende coronapas, er et resultatet af den trepartsaftale, der faldt på plads mellem Regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening i midten af november sidste år.

Aftalen gør det muligt for virksomheder at kræve, at deres ansatte er vaccinerede og kan fremvise gyldigt coronapas.

 

Trafikselskaber bruger falske selvstændige som chauffører

På blot fem år har det offentligt ejede regionale trafikselskab Flextrafik femdoblet sin brug af underleverandører, som ikke er underlagt de samme regler for arbejdstid, arbejdsmiljø og overenskomster, som ansatte hos selvstændige traditionelle vognmænd.

Det skriver Politiken, som har talt samlet tallene fra de fem regioner.

Siden 2017 til 2021, er antallet ifølge en opgørelse, som trafikselskaberne har udarbejdet for Politiken, steget fra 171 til 947.

Flextrafik tager sig typisk af kørsel med syge, ældre og andre udsatte borgerne, som betales af de offentlige kasser.

Når vognmændene i stigende omfang hyrer underleverandører, kan det ifølge fagforbundet 3F og en ekspert på området være tegn på, at der reelt er tale om såkaldt falske selvstændige, der ikke får den normale løn- og arbejdsvilkår. Lidt på samme maner som man kender det fra virksomhederne Nemlig.com og Wolt.

”En oplagt forklaring kunne være, at man forsøger at omgå krav til overenskomster og arbejdstid,” siger lektor Bjarke Refslund fra Aalborg Universitet til avisen.

En tilsvarende melding kommer fra fagforbundet 3F, hvor Jørn Hedengran fra 3F’s Transportgruppe siger:

”Vores opfattelse er, at en stor del af underleverandørerne er såkaldt falske selvstændige, som man bruger for at forsøge at omgå de regler, som trafikselskaberne stiller i deres udbud.”

Ifølge Politiken vil transportminister Benny Engelbrecht (S), nu have sagen undersøgt nærmere.

 

Lærere og pædagoger mangler alternative corona-løsninger 

Selvom corona- restriktionerne lettes langsomt fortsætter presset i landets skoler og dagtilbud.

Udbredt coronasmitte blandt lærere og pædagoger betyder, at der skal kigges nærmere på alternative løsninger, mener både Danmarks Lærerforening og BUPL.

En undersøgelse fra BUPL viser, at ud af de adspurgte ledere på landets daginstitutioner har fire ud af fem oplevet coronasmitte blandt deres medarbejde den seneste uge.

Det har betyder, at flere daginstitutioner måtte opfordre forældrene til, at holde deres børn hjemme.

Formand for BUPL, Elisa Rimpler, kræver politisk handling, skriver hun i en pressemeddelelse på BUPLs hjemmeside.

Også på landets skoler oplever man stor mangel på lærere som følge af coronapandemien.

Der er på nuværende tidspunkt ikke optimale forhold for undervisningen, siger formanden for Danmarks lærerforening, Gordon Ørskov Madsen til Ritzau.

Han understreger desuden, at det er med til at lægge et større pres på de raske lærere, da de må dække det store sygefravær man oplever på blandt personalet.

Læs mere her

 

Ny analyse nuancerer billedet af personer på kanten af arbejdsmarkedet  

Hvordan kan man få flere mennesker i beskæftigelse? Et ofte debatteret spørgsmål.

For at nuancere den debat, har Arbejderbevægelsens Erhvervsrådnes udarbejdet en analyse, der sætter fokus på personer på kanten af arbejdsmarkedet.

Analysen viser blandt andet, at danske personer udgør den største gruppe, og er den stærkeste, når det kommer til udsatte.

Den næststørste gruppe består af unge mænd med dansk oprindelse, hvor mange af dem har en psykisk diagnose. Denne gruppe er desuden overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikkerne.

Du kan finde hele analysen her:

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Mette F. vil flytte opgaver fra jobcentre til a-kasser"

Endelig en fornuftig løsning - ingen andre end fagforeningen har tjek på hvad der sker på arbejdspladserne, igennem bl.a. tillidsrepræsentanter...

Og "eksperterne" siger at Europa snart er "ude af CORONAKRISEN".Flere og flere "rosenrøde manipulerende" udtalelser vælter frem. Helt tydeligt gåes der efter "flokimmunitet" selvom der på samme tid også nævnes at man kan blive smittet op til FLERE gange med OMIKRON. Det ligner mest et "stunt", hvor det gælder om at SÅ MANGE SOM MULIGT SKAL SMITTES. Så Corona snarest kan sidestilles med "snue/almindelig influenza"....Tydeligt er det at folk der IKKE kan tåle Covid 19 bliver glemt og overset. HVORDAN får DISSE "tilværelsen tilbage" ? Og er det overhovedet meningen at de skal have det ? Det drejer sig kun om "HJUL" der skal "holdes igang". Koste hvad det vil. Også liv. HVEM taler de svageste gruppers sag ? Er der nogensomhelst ?