Danmark trækker tropper ud af Mali

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S)
Danmarks militære bidrag til Mali bliver nu trukket tilbage. Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.

"Vi fortsætter vores tætte samarbejde med vores europæiske allierede med Frankrig i spidsen i forhold til at fastholde presset på kupgeneralerne for at få demokratiettilbage og skabe sikkerhed for befolkningeni Mali," siger Kofod.

Ifølge Malis regering har Danmark ikke konsulteret tilstrækkeligt med regeringen  omkring udsendelsen af de danske soldater. Danmark har angiveligt  heller ikke overholdt de nødvendige protokoller, lyder det.

Det franske nyhedsbureau AFP meddelte tidligere torsdag, at Malis regering torsdag har gentaget krav om en tilbagetrækning af danske soldater fra det vestafrikanske land.

Forud for mødet i Det Udenrigspolitiske Nævn har SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti krævet, at Danmark trak sine styrker i Mali hjem.

Mandag meddelte Malis militære ledelse, at Danmark ikke længere er velkomne.

"Situationen i Mali er flydende. Vi er der på en klar invitation fra det maliske overgangsstyre med de danske styrker sammen med vores europæiske allierede med Frankrig i spidsen," lød det fra Jeppe Kofod tirsdag.

Soldater fra Jægerkorpset og et kirurghold - 105 i alt - er rejst til Mali, hvor planen var, at de skulle indgå i Task Force Takuba. Task forcen er en multinational, europæisk specialoperationsstyrke, der er en del af den franskledede operation Barkhane.

Formålet med den danske deltagelse var at stabilisere Mali og dele af tregrænseområdet Liptako-Gourma mellem Mali, Niger og Burkina Faso og sikre beskyttelsen af civile mod terrorgrupper.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det blir' ikke anderledes i afrika før befolkningerne gør oprør.

Befolkningen er generelt for de generaler. De har haft krig i 10 år og Frankrig og FN har ikke kunnet løse det. Trusler om sanktioner er man uforstående overfor. De tør ikke gå direkte mod Frankrig, så de går efter de franske allierede samtidig med at russerne er landet.

Kresten, jeg tænkte ikke specielt på Mali.

Brug pengene i DK.
Jeg GIDER ikke Afrika mere.
Det har ikke ændret sig en tøddel i de sidste 60 år.
Og det ændrer sig heller ikke i de næste 60 år.

De fleste afrikanske lande har vist ikke haft alt for gåde oplevelser i mødet med vesten i gennem årene. Mali er en suveræn stat og bestemmer selv, hvem de vil alliere sig med. Lige som Ukraine. Gode ting tager tid til at udvikle sig. Og på den lange bane er det nok bedst de afrikanske lande selv finder deres fodslag. For der er ingen i verden, som har mere forstand på Afrika end afrikanerne selv - Eller ville vi i Europa bryde os om militær støtte og "vejledning" fra f.eks. Afrikanske lande eller mellem østlige lande? Nej vel.

Og desuden. Hvis de afrikanske lande fik den betaling for deres råstoffer og vare, som de er værd, så ville de få en blomsterne fremtid. Vi er helt vilde med live shows for Afrika på TV, hvor vi donere millioner med en hånd, samtidig med vi udbytter dem økonomisk med den anden hånd. Rigtig kristen og kapitalisme. Ik.

Jeppe, kunne man tænke sig at de penge der kommer til Afrika, havner i de forkerte lommer, og at DET er problemet. Der findes trods alt rigtig mange rige mennesker i Afrika. Gad vide hvordan de er blevet det, og på bekostning af hvad.

Hans, hvem tror du så lige der lægger pengene i lommerne på de rige afrikaner du fremhæver?

hans, vi er enige igen!

Annonce