Annonce

OK20: Ny aftale på plads – gennembrudsforlig på transportområdet

Lønstigning på 2.200 kroner om måneden for 40.000 lønmodtagere. Det er en del af den nye OK-aftale på transportområdet. Få overblikket i Netavisen Pio her.
3F Transport og Dansk Industri (DI) landede fredag aften en aftale om nye overenskomster på transportområdet.

Forhandlingerne, der startede den 14. januar, har stået på i mere end en måned, og parterne har forhandlet uafbrudt fra torsdag eftermiddag til fredag aften.

Lønstigning på 2.200 kroner om måneden

Forliget om Fællesoverenskomsten omfatter chauffører, lagerarbejdere og havnearbejdere og sætter rammerne for 40.000 ansatte på godt 900 virksomheder i transportsektoren, der er medlem af DI. Der er tale om en treårig aftale, der er gældende frem til 1. marts 2023.

Aftalens indhold blev lørdag præsenteret på et pressemøde i Industriens Hus ved Rådhuspladsen i København.

3F Transport: 2.200 kroner ekstra om måneden

Formanden i 3F Transport kalder overenskomstfornyelsen for ”en fair pakke for de ansatte i fremtidens transport”.

”På transportområdet er reallønnen steget hvert år siden finanskrisen var dybest i 2012. Den udvikling forventer jeg forstærkes. Vores medlemmer får som minimum en lønstigning på 2.200 kroner om måneden over de næste tre år plus gennemslag på pension og feriepenge,” siger Jan Villadsen, formand for 3F Transportgruppen, i en pressemeddelelse.

Klare forbedringer til landets buschauffører

3F Transport fremhæver desuden, at der er klare forbedringer på vej til landets buschauffører. Det gælder blandt andet sikring af rettighed til pauser, idet ret til værdige pauseforhold skrives ind i overenskomsten. Dermed vil brud på regler om pausefaciliteter kunne behandles fagretsligt og ende i Arbejdsretten.

placeholder

 

DI: En fornuftig balance

Det er ikke kun hos lønmodtagernes repræsentanter, at man er tilfredse med aftalen. Også på arbejdsgiversiden er der tilfredshed at spore:

”Vi har arbejdet intensivt for en aftale, som sikrer ro og konkurrencekraft for virksomhederne og medarbejderne inden for transportområdet de næste tre år. Det har ikke været nemt at nå hertil, men det er lykkes at finde en balance, hvor medarbejderne får nogle klare forbedringer, uden at vi sætter virksomhedernes konkurrenceevne over styr,” siger DI’s administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, i en pressemeddelelse.

Det har ikke været nemt at nå hertil

placeholder

 

Vigtige punkter i transportforliget:

  

Timeløn: Normaltimelønnen stiger med 3,20 kr. pr. time 1. marts 2020, 3,20 kr. pr. time 1. marts 2021 og 3,15 kr. pr. time 1. marts 2022, dvs. i alt 9,55 kr.

Frit valg: Den særlige konto, der sikrer hver enkelt ansat frit valg mellem pension, frihed eller udbetaling som løn, hæves fra fire til syv procent af lønnen.

Øget frihed i arbejdslivet: Brug af særlig konto til frihed i arbejdslivet udvides til ret til fravær ved barns 2. sygedag, og når barn skal til lægen.

Tillæg: Genetillæg stiger 1,6 procent 1. marts 2020, 1,6 procent 1. marts 2021 og 1,6 procent 1. marts 2022.

Lærlinge: Lønnen til lærlinge hæves med 1,7 pct. 1. marts 2020, 2021 og 2022. Samtidig får lærlinge ret til pensionsindbetaling, fra de fylder 18 år, i stedet for den dag de fylder 20 år.

Løn under sygdom: Perioden med sygeløn til ansatte forøges fra 56 til 70 dage. Medarbejdere med over tre års anciennitet kan ikke opsiges i den periode, de har ret til sygeløn.

Udvidet forældreorlov: Forældreorlov tilføjes tre ugers øremærket forældreorlov til den anden forælder. Det betyder i alt 16 ugers forældreorlov.

Planlagt uddannelse: Ansatte på transportområdet får nye muligheder for fleksibel planlægning af uddannelse i samarbejde med virksomhederne. Fyrede får bedre muligheder for uddannelse ved opsigelse.

Kilde: Pressemeddelelse fra 3F

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet