”Vestager holder hånden over tech-giganter”

Voldsom kritik af EU-kommissær Margrethe Vestager: ”Hun modarbejder forbruger- og produktsikkerhed for varer, der bliver købt via digitale platforme”.
Et forslag fra EU-Kommissionen om forbedret forbruger- og produktsikkerhed på globale handelsplatforme som Amazon, Wish og Google får det socialdemokratiske medlem af Europa-parlamentet, Christel Schaldemose til at rette en voldsom kritik mod den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager

Hun mener, at Vestager med forslaget – som går under navnene Digital Services Act og Digital Markets Act - svigter forbrugernes og Folketingets interesser.

Platformene spiller en kæmperolle

Christel Schaldemose siger, at Vestager under behandlingen af forslaget har holdt fast i, at de digitale platforme er en neutral part, der blot stiller sin handelsplads til rådighed for online-butikker. Derfor får tech-giganterne ifølge forslaget heller ikke ansvar for lovligheden af produkter og salgsmetoder, som forbrugerne bliver udsat for.

”Men platformene spiller en kæmperolle. De trækker data ud om kunder, der handler på nettet. De ved, hvem og hvad der sælger på deres platforme. Deres algoritmer er bestemmende for, hvilke sælgere og hvilke varer, du som kunde bliver præsenteret for. Og de sælger de informationer til sælgerne. Så de har kæmpeindflydelse på det her. De er ikke bare en neutral spiller, der stiller en handelsplads til rådighed for andre,” lyder det fra Christel Schaldemose.

Vanvittigt

”Ved handel på nettet kan en sælger i for eksempel Kina sælge til en kunde i Danmark. Platformene bringer de to parter sammen, uden at der er nogen, der er inde og tjekke om produkterne rent faktisk overholder de produktsikkerhedsregler, der gælder i EU. Det er helt vanvittigt, at platformen ikke skal påtage sig en eller anden form for ansvar, når nu fysiske butikker skal,” siger hun.

Christel Schaldemose undrer sig over, at den danske kommissær undervejs i forløbet direkte har modarbejdet danske synspunkter på området. Vestager har ellers ikke holdt sig tilbage i forhold til at udskrive milliardbøder til tech-giganter som Apple og Microsoft for at overtræde EU’s konkurrenceregler.

De Radikale var meget klare i mælet

”Vestager og resten af Kommissionen er rigtig glade for at beskytte borgernes privatliv og deres personlige data. Men når det kommer til kontrol med kopivarer og farlige stoffer i vores børns legetøj, så er det åbenbart en anden sag,” siger Christel Schaldemose, som også har svært ved at forstå Margrethe Vestagers politiske position som tidligere topminister fra De Radikale.

”De Radikale var meget klare i mælet, da Folketinget drøftede erhvervsminister Simon Kollerups mandat til forhandlingerne i EU, men jeg må bare konstatere, at holdningen hos hendes partifæller i Danmark er, at handelsplatformene skal have et ansvar,” siger Christel Schaldemose, som generelt er skuffet over, at Kommissionen ikke har kæmpet hårdere for at udbrede de nuværende forbruger- og produktsikkerhedsregler til den digitale verden.

”På den måde er Kommissionen med til at underminere de regler, der er i dag,” siger hun.

Detailhandelen er kritisk

Christel Schaldemose står ikke alene med sin kritik.

Også en række danske online-forhandlere og detailkæder er ifølge erhvervsmediet Finans utilfredse.

Jacob Risgaard, medejer af Coolshop, der blandt andet konkurrerer med Amazon, kalder i Finans EU-forslaget for en ”total falliterklæring”.

”Når man tjener penge på at sælge et produkt videre, er det kun rimeligt, at man også bliver stillet til ansvar for de produkter,« siger Jacob Risgaard blandt andet.

Også Marianne Lyngby Pedersen, topchef for Indeks Retail, er kritisk. Hun mener, at forslaget ikke giver ”fair og lige konkurrence”.

Margrethe Vestager siger til Finans, at det skal være muligt at være en platform, som formidler kontakten mellem køber og sælger, uden at man står med hele ansvaret. Hun peger på, at der ifølge forslaget fra Kommissionen vil blive der strammet op på kravene både til sælger og til de digitale platforme.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ud af EU. Problem løst.

Nej Peter Jensen. Så stater problemerne først. Uden et EU vil såvel Danmark som resten af Europa blive løbet over ende og stå helt uden for indflydelse på den fremtid, som kommer. Uden EU kommer vi alle til at snakke kinesisk eller russisk inden for få årtier.

Danmark ud af EU er det rene galimatias.

Jeg var med Oslobåden for et par år siden. Hørte intet på russisk i Oslo, primært norsk og arabisk.

Tjaaa, hvad er værst? Russisk eller arabisk.

Igennem de seneste år har vi læsere ofte hørt om den ene fantasifulde milliard kr. bøde efter den anden til diverse tech-giganter for diverse forseelser.

- Men har de nogensinde bare betalt en eneste krone af de bødeforlæg? Det har vi aldrig fået noget som helst at vide om. Intet. Nul og niks.

Man kan ikke starffe tech giganter med bøder. Ligesom store internationale virksomheder skal de starffes med regulering ellers hæver de bare priserne en my så vi andre betaler deres bøder.

Sådan er det jo!

Annonce