Ny meningsmåling: Vælgerne siver fra Løkke

Gassen er gået en smule af Løkke-ballonen, og så er der livstegn fra Alternativet i en ny måling.
Vælgerne siver fra Lars Løkke Rasmussens kommende parti, og Alternativet tredobler tilslutningen på en uge.

Det er de to mest markante nedslag i en ny meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau.

Efter nogle uger med tilbagegang er der igen fremgang til Socialdemokratiet, som i denne meningsmåling står til 28,7 procent af stemmerne. En fremgang på 1,1 procentpoint og to ekstra mandater i forhold til den seneste måling.

De Radikale går frem med 0,7 procentpoint til 5,3 og vinder også et enkelt mandat tilbage i forhold til den seneste meningsmåling. Partiet er dog fortsat et godt stykke fra valgresultatet på 8,6 procent.

Røde partier går tilbage

Til gengæld tager SF og Enhedslisten et nyt dyk. SF går tilbage med 1,1 procentpoint i forhold til seneste måling, og partiet er nu tilbage på valgresultatet. Også Enhedslisten går tilbage fra 9,0 procent til 8,3 procent.

Begge partier gik forleden med i den nye landbrugsaftale, som har fået kritik fra flere grønne organisationer for ikke at være grøn nok.

Derfor stod Alternativet uden for aftalen, og partiet - som de fleste kommentatorer og eksperter for længst har begravet - kan i denne meningsmåling skimte til spærregrænsen.

Alternativet næsten tredobler tilslutningen ved at gå fra en opbakning på 0,5 procent i sidste uge og til nu 1,4 procent..

Fremgang til små blå

Der er tale om meget små udsving i forhold til sidste uges meningsmåling. Men i oppositionen er der til fremgang til de tre mindre partier, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Hvorimod de to "store", Venstre og De Konservative, går en lille smule tilbage.

Det mest markante fald er i kategorien "øvrige" - og altså de vælgere som vil stemme på et parti, der endnu ikke er godkendt som opstillingsberettiget - en kategori som stadigvæk inkluderer Lars Løkke Rasmussens kommende parti Moderaterne.

Partiet har fået de nødvendige underskrifter, men Lars Løkke Rasmussen har endnu ikke ansøgt Indenrigsministeriet om den endelige godkendelse. Derfor er partiet endnu ikke at finde blandt de almindelige valgmuligheder. I stedet er Moderaterne henvist til "øvrige".

Da de adspurgte ikke svarer hvilket parti, de peger på når de svarer øvrige, kan man ikke kategorisk sige noget om Moderaterne, men opbakningen til "øvrige" er steget kraftigt samtidig med at Løkke har indsamlet underskrifter, og nu går den så en smule tilbage.

Det er også i øvrige-kategorien, at man finder eventuelle Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti-vælgere.

Partiet der - i skrivende stund - er under 2000 vælgererklæringer fra at finde vej til stemmesedlen ved det kommende folketingsvalg.

I sidste uge var det 3,2 procent af vælgerne, som ville stemme på øvrige. I denne uge er det blot to procent.

Vinder et enkelt mandat

Hverken Kristendemokraterne eller Veganerpartiet er over spærregrænsen.

Lars Løkke Rasmussens tilbagegang, og Alternativets fremgang, betyder, at selvom både den røde og den blå blok går 0,6 procent frem, så er det den blå blok, der vinder mest. Blå blok får nemlig mindre stemmespild, mens den røde blok får mere. Hvilket betyder, at den blå blok vinder et ekstra mandat i forhold til sidste uges meningsmåling.

Den røde blok kan dog omvendt glæde sig over, at den fortsat har et pænt flertal. Rød blok står nemlig til en samlet opbakning fra 92 mandater, mens den blå blok står til 83.

Om målingen

Meningsmålingen fra Voxmeter baserer sig på telefoninterview med 1013 repræsentativt udvalgte personer på 18 år eller derover, og den er gennemført i perioden fra den 4. oktober og til den 11. oktober 2021.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/- 2,8.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Gassen er gået en smule af Løkke-ballonen". Den må gerne sive helt ud.
LLR er ikke troværdig.

Diverse ministerudspil og nærværende opinionsmåling giver forventning om folketingsvalg sammen med kommunalvalget. Glædeligt hvis Alternativet kan samle det op, som Enhedslistens centrumkurs sætter over styr.

Det var da en ringe analyse. Hvad skulle give statsministeren lyst til / behov for at udskrive valg nu? Skulle hun udskrive valg i "utide" havde hun gjort det da S var over 30%

Det var da en ringe analyse. Hvad skulle give statsministeren lyst til / behov for at udskrive valg nu? Skulle hun udskrive valg i "utide" havde hun gjort det da S var over 30%

Claus Hjort Frederiksen blev meget ophidset, da Lykketoft kaldte Lars Løkke for "den lille svindler." Mon ikke Hjorten i dag vil give Lykketoft ret. Han har lige erklæret på Venstres landsmøde, at Løkke fører krig mod Venstre.

Morgens Lykketoft har fuldstændig ret i sin betegnelse af Lars Løkke Rasmussen.

Jeg synes mest det er trist at se og høre på ham. Han burde, som Thorning have stoppet med maner, nu får han et eftermæle, som er sørgeligt. Hans tidliere mentorer, Claus Hjort og Fogh, undsiger ham, og åbent på TV taler AFR om alt det partiet V har gjort for Løkke, underforstået i alle hans møgsager. Løkke ødelagde partiet, Støjberg ligeså og Ellemann samler resterne op. V storhedstid er forbi.

Hørte på Venstres landsmøde,Anders fogh svine vores statsminister til,ham som selv undgik pressen altid hvor mange gange forsøgte ekstra bladet ikke at få kommentar fra ham til hans ødelækkende krig i irak,jeg syntes den kommision af krigen i Irak skal genopstå så vi kan få rette dømt.Venstre har så travlt med de aflivede mink,her i krigen var der mange af vores unge mennesker som måtte lade livet forde Fogh skulle spille smart,tror ikke han er nogen hjælp for elleman

Det er da noget af en påstand, at Helle Thorning "gik af med maner". Hun må da i alvorlig grad kandidere til at være den ringeste statsminister, vi har haft, siden 2.Verdenskrig. Nu udgiver hun så en lyserød bog, går rundt klædt i lyserødt og fortæller glad om, hvor spændende det er at have to "døtre", hvoraf den ene er "binær" (eller noget lignende) og hvor den anden hver anden dag dukker op til morgenmaden og erklærer sig som dreng med et drengenavn (ak ja - vi andre går glip af meget). Hun fremstår da - helt overordnet - fuldstændig afpillet og ynkelig.

Hvorfor tager han ikke bare til Færøerne - han er jo fuldstændig færdig som politiker - det har han vist flere gange...han er intet bevendt...

Han gik da ikke ind for større afgifter og skatter som mette frederiksen gør.

Upålidelig og fjendsk overfor sine tidligere kollegaer i Venstre, herunder samarbejdspartnerne i den tidligere borlige regering - Derfor ingen tilbud efterfølgende om et jobtilbud, hvorfor manden forsøger endnu engang at få fodfæste som levebrødspolitiker.

Annonce