Lufthavnsstrejke giver politisk genlyd

En overenskomststridig arbejdsnedlæggelse i Kastrup lufthavn får flere borgerlige politikere til at kræve minister-handling.
Bagagemedarbejderne hos SAS i Københavns Lufthavn nedlagde lørdag arbejdet og gik til fagligt møde.

Den overenskomststridige strejke førte til forsinkelser og flere fly måtte lette uden at få passagerernes bagage med.

Det skete på en af årets mest travle rejsedage, hvor mange var på vej på vinterferie.

Mandag var bagagemedarbejderne stadig ikke tilbage på arbejde, selvom Arbejdsretten søndag pålagde dem at vende tilbage senest mandag morgen.

Striden handler om, at medarbejderne er utilfredse med at SAS i forbindelse med corona-massefyringerne i 2020 opsagde en lokalaftale med de ansatte i SAS Ground Handling (SGH).

I stedet dikterede de dårligere vilkår, der blandt andet betød en lønnedgang på 10 procent for nyansatte.

Opfordrer til at genoptage arbejdet

Der har henover weekenden været adskillige opfordringer til de strejkende om at genoptage arbejdet fra tillidsrepræsentanter og fra fagforeningen 3F.

Henrik Bay-Clausen, der er formand for 3F i Kastrup, er meget utilfreds med situationen, selvom det er hans egne medlemmer, der har nedlagt arbejdet, og han kender og forstår deres frustrationer.

"Det berettiger jo stadigvæk ikke til at lave overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. Så må man løse det ved forhandlingsbordet," siger han ifølge TV2/Lorry.

Konservative krævede minister-indblanding

Den faglige konflikt i lufthavnen har også fået stor politisk bevågenhed fra de konservative, som har krævet at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) går ind i sagen.

"Det er fuldstændig uhørt. Fortsat strejke!! Nu kan familier og unge endelig tage på vinterferie efter to år. Nu må Peter Hummelgaard da træde til," skriver folketingsmedlem Katharina Ammitzbøll på Twitter.

placeholder

"Fagligt møde på vinterferiens første rejsedag i Kbhs lufthavn 🤦. Hvorfor insisterer Peter Hummelgaards venner i 3F altid på at pisse flest mulige mennesker af?" skrev gruppeformand Mai Mercado.

placeholder

Og et tredje konservativt folketingsmedlem, turismeordfører Birgitte Bergman, mener, at den overenskomststridige arbejdsnedlægggelse er "ulovlig" og at det er problematisk at medarbejderne strejker, fordi SAS har fået coronastøtte:

"En ulovlig strejke! Det er på ingen måder i orden. Det har kostet de danske skatteydere 9 mia. at holde gang i SAS under corona. Men det er der ingen i 3F Kastrup som tænker over," skriver hun.

placeholder

Minister: Klar forventning om at arbejdet genoptages

Det er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard klare forventning, at de strejkende medarbejdere i lufthavnen følger Arbejdsrettens afgørelse og vender tilbage til arbejdet:

"Jeg har selvfølgelig en klar forventning om, at afgørelsen bliver efterlevet. Jeg opfordrer derfor parterne til at respektere de fagretlige afgørelser og så tage kampene ved forhandlingsbordet," lyder det fra Peter Hummelgaard i et skriftligt citat til DR Nyheder.

Arbejdsretten pålagde mandag igen medarbejderne at stoppe strejken og samtid valgte den at skærpe den bod, som medarbejderne er blevet pålagt at betale, fra 50 kroner til 80 kroner pr. nedlagt arbejdstime, ligesom at medarbejderne ikke får løn under strejken.


 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er vel ret naturligt at gøre opmærksom på nogle "skævheder" som man gerne vil have ændret tidspunktet er jo helt perfekt valgt vi så det jo for nylig da sygeplejerskerne lavede noget der lignede.

Nej det skal ordnes internt, vi har den danske model, de regler skal følges, ministeren skal hole sig udenfor.

"Så må man løse det ved forhandlingsbordet"

Jamen så løs det dog ved forhandlingsbordet, det er jo ikke fordi de forringede forhold opstod i går.

Hvis 3F, ligeså snart tillidsrepræsentanterne blev opmærksomme på problemerne, havde forhandlet en aftale på plads, som medarbejderne ville kunne leve med - ja så ville der jo ikke have været nogen strejke.

Ulovlige strejker er altså ikke noget, man gør for sjov, det er nemlig pissedyrt for den enkelte - det er derimod noget, man gør, når fagforeningen ikke har formået at forhandle en aftale på plads.

Og har man ikke forsøgt det ? Og vil begge parter forhandle ? Og skal begge parter være enige ?
Ledelsen i 3F er meget utilfredse med strejken, men kan jo ikke fysisk tvinge folk i arbejde.
Men det er da rigtigt, at en strejke på en af årets travleste dage, ikke giver personalet ret mange bonus-point i befolkningen. Hvis de alligevel, på trods af Arbejdsretten, ikke vil gå i arbejde, så må en fyringsrunde vel gå igang, så nyt personel kan komme til.

Agiterer du for skruetrækkere. Ja så skal du nok blive populær.

Agiterer du for skruetrækkere. Ja så skal du nok blive populær.

En verden uden skruetrækkere ville faktisk ikke være spor rar.

Man er kun skruebrækker, hvis man udføre arbejde for en arbejdsgiver, hvor medarbejderne har iværksat en lovlig strejke. Det SAS er udsat for er ikke en overenskomstmæssig lovlig strejke, men det modsatte og de har derfor givet bagagemedarbejderne en tidsfrist til kl. 24.00 til at genoptage arbejdet, ellers vil de blive betragtet som fritstillet og dermed fyret. SAS har ikke andre muligheder, hvis de fortsat vil drive et luftfartsselskab.

Skruebrækkere er skruebrækkere i en strejke...
Ja, SAS har kun pistolmodellen, og den dør de på...

Først og fremmest er det tillidsfolkene, som skal forhandle med SAS´s ledelse - kan de ikke blive enige om noget, kan de bede forbundet om hjælp...

Det er som det er, den danske model giver af og til problemer men er dog i min optik langt bedre end stats dikterede lønninger og arbejdsvilkår.
I 1986 eller deromkring greb det "sorte firkløver" :Konservative Folkeparti, Venstre, Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti, ind i en igangværende forhandling og dikterede den, for mange lavtlønndede, værst tænkelige løsning. For mange forekom dette som u-demokratisk men det var jo et flertal som bestemte.
Nu hyler "blå blok" så for at den nuværende regering skal gentage Firkløverets stunt, det sker med stor sandsynlighed ikke!. De blå's indædte kamp imod "Den Danske Model" slipper de nok ikke.
Men historien beviser at "Blå Blok" er parat til enhver tænkelig handling som rammer lønmodtagerne hvis det er dem muligt.

Ja det er jo bevist flere gange, hvem husker ikke Partilederne fra de blå smæske sig i stegt flæsk og persillesovs hos restauratøren i Vejle var det vist, som havde en kamp med 3 F om uorganiseret arbejdskraft. 3 F vandt den kamp.

Vi hørte ikke noget fra de blå da sygeplejerskerne strejkede ulovligt.

Annonce