S-kandidat: Mit parti er nødt til at være grønne

En grøn politik er forudsætningen for gennemførelsen af fremtidens socialdemokratiske politik, mener folketingskandidat Jarl Feyling.
Er vi socialdemokrater før vi er grønne? Røde før vi er grønne? Sådan er vi nok mange, der har spurgt os selv, de senere år. For det er ikke uden omkostninger at være grøn.

Vi socialdemokrater har frygtet, at en meget høj pris for den grønne omstilling, skulle betales af helt almindelige, hårdtarbejdende danskere.

Vi erfarede, at for gode, jævne danskere, blev prisen for globaliseringen også udflytning af arbejdspladser. At prisen for de varme hjerters politik også blev ureguleret og ødelæggende indvandring.

At prisen for en effektiv offentlig sektor, for helt almindelige danskere, også blev lig med en fjern, kold og ansigtsløs centralisering.

Men vi socialdemokrater tvivler ikke på, at de menneskeskabte klimaforandringer kræver handling - der udgår fra vores erkendelse en befaling: Gør noget. Og gør noget nu!

Vi er ikke kommet for sent!

Statsminister Mette Frederiksen skrev forleden, at hun og regeringen ikke længere ser grøn politik som sekundært i forhold til rød politik.

Hun (og vi) kan konstatere, at den sociale slagside, som vi har frygtet en grøn omstilling ville have, er grundløs. Grundløs, fordi vi har truffet nogle valg, der har gjort den grundløs.

Derfor kan vi socialdemokrater også nu sige, at vi ikke længere er røde, før vi er grønne. Vi er både røde og grønne.

Sådan taler de, som har blik for de point, der høstes på alle gode intentioner

Kritikere vil måske kritisere os for, at vi er kommet for sent til den forståelse. At vi kunne have gjort mere tidligere.

Til det er svaret i grunden meget enkelt: Sådan taler de, som har blik for de point, der høstes på alle gode intentioner og ideer, men overser vores position: at selv den mindste gode handling er bedre end de største intentioner.

Vi kan næsten allerede nu høre og læse kongerne og dronningerne af de gode intentioner og den varme luft udbryde variationer over temaet;: ”too little – too late..”

Statsministerens kronik er endnu varm, og det er vanskeligt at spå – især om fremtiden. Men jeg vil alligevel gøre et forsøg.

De grønne partier, der foretrækker at være kritiske over for magten i stedet for at bruge den– vil i de kommende dage respondere på Mette Frederiksens grønne udmelding ved at fortælle, at verdens mest ambitiøse klimamålsætning (70 procent-målsætningen) slet ikke er ambitiøs nok, at regeringens vedtagne afgift på plastikposer på 4 kroner er ligegyldig i det store billede og at Mette Frederiksens udmelding om, at en mere grøn og mere uafhængig energiforsyning, vil gøre Danmark mere robust i en urolig verden, i virkeligheden afslører regeringens xenofobi og at måske endda er et ”greenwashing”-forsøg på en fremmedfjendsk politik eller lignende.

Den sidste forudsigelse lyder måske for tosset til at kunne tages seriøst – men husk nu, inden den afskrives, at Sikander Siddque stadig sidder i Folketinget.

Begyndelsen på en ny epoke

Anerkendes skal det, at socialdemokratiet, på trods af Jens Kampmann, Svend Auken og resten af vores nylige partihistorie, som foregangsparti i et foregangsland, når det kommer til grøn omstilling, alligevel ikke har handlet hurtigt nok, og på trods af det hidtidige arbejde, alligevel burde have været hurtigere. Sådan er det med supertankere: det tager noget tid at indstille kursen, men når den først er sat, så buldrer vi afsted.

Den grønne prioritet er nemlig idealistisk korrekt og realpolitisk nødvendig

Det er måske det store skifte vi ser begyndelsen til nu. Måske markeres afslutningen på en socialdemokratisk periode og begyndelsen på en ny – for alvor. Det håber jeg, for det grønne kan ikke længere være sekundært for et parti som vores.

Den grønne prioritet er nemlig idealistisk korrekt og realpolitisk nødvendig: Den socialdemokratiske ideologi er ganske grundig forkortet: 1. Demokratisk før den er socialistisk – og 2. Solidarisk med den del af befolkningen, der skaber samfundets værdier: Det arbejdende folk.

Når vi skal holde fast i vores ideologi og vores rolle som Danmarks arbejderparti, skal vi være rød på det røde og grøn på det grønne.

Økonomisk gevinst, øget velstand og øget velfærd til de nulevende, kan ikke længere ske på klimaets bekostning. Slægt skal følge slægters gang, og fremtidige generationer af danskere skal vide, at vi tog ansvar af, da det blev os pålagt. Sådan bliver jorden ved med at være dejlig; det er ægte socialdemokratisk solidaritet.

Arven fra Stauning

Socialdemokratiet har haft tre historiske roller i dansk politik; den ene fremgang har ført til den næste.  

I den første periode arbejdede Socialdemokratiet for, at andre end de herskende klasser skulle have medindflydelse på skabelsen og fordelingen af Danmarks velstand.

De borgerlige partier kæmpede selvsagt imod dengang – og det har de gjort lige siden. Socialdemokratiet krævede altså vores del af samfundskagen – som bekendt lykkedes projektet.

Siden Staunings tid har Socialdemokratiets og det arbejdende folks rolle i det politiske liv, været større i Danmark end vel nærmest noget andet sted på jorden.

Den næste historiske rolle for socialdemokratiet handlede det om at udvide den samfundskage som vi under Stauning fik adgang til. Hele Danmarks økonomi skulle udvides, adgangen til universel velfærd skulle øges og tilbuddene skulle gøres bedre. Denne periode har vi på store træk endnu ikke forladt.

Den tredje periode er den vi forhåbentligt nu bevæger os ind i. Nu handler det ikke om at udvide samfundskagen, men om at mindske kvantitet af kagen og i stedet øge kvaliteten (disse tanker mener jeg at Mogens Lykketoft introducerede i en dansk socialdemokratisk kontekst).

Økonomisk vækst kan skade vores velstand – når der ikke tænkes grønt. Men kvaliteten af vores velfærd kan også øges uden at det skader vores klima.

Socialdemokratiet ideologi og historiske rolle står ikke i modsætning til grøn politik, men i forlængelse af det grønne. Vi er nødt til at være grønne. Der er ikke noget alternativ for Danmark. Og derfor må ingen længere være i tvivl, når vi siger: Vi er socialdemokrater og vi er grønne.

Jarl Feyling er folketingskandidat for Socialdemokratiet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvis Socialdemokraterne ikke kæmper for lønmodtagers rettigheder og de svageste borgere i Danmark, så har de ingen eksistensberettigelse længere. At være grøn er fin. Men at gøre det på bekostning af de røde idealer er no go. Punktum

Et fremragende grønt tiltag kunne være, at stoppe massetilvandringen af uintegrerbare kulturfremmede fra stormellemøsten og Afrika, så de ikke kommer her og udleder CO2 på danske kvoter. Har Syrien overhovedet overdraget CO2-kvoter til Danmark, efter at vi har adopteret over 50.000 af deres indbyggere? Ellers opstår der jo en total ulighed; Mellemøsten bliver affolket til Europa, men de beholder deres CO2-kvoter.

Peter mener man kan drage alle indvandre over en kam i Danmark. Men det er noget sludder. Langt langt de fleste indvandre klarer sig godt og er selvforsørgende og velintegreret i danske samfund. Mange uddanner sig. Særligt de unge indvandre generationer.

At der er et lille fåtal, som bevæger sig uden for måtten skal ikke komme de 100.000 vis som klare sig udmærket til last.

Hvad med at få bare en lille smule realisme ind i dit skriv Peter.

Kære Jeppe Lindholm
At være dansker handler ikke bare om, at man ikke er kriminel. I givet fald er omkring 5-6 milliarder mennesker i verden danskere. Kinesere er flinke mennesker, der som regel klarer sig godt. Det betyder ikke, at vi skal acceptere en million kinesere at tilvandre til Danmark. Bare fordi jeg klarer mig godt når jeg besøger Tyrkiet og ikke begår kriminalitet, betyder det ikke, at jeg bliver tyrker og skal have tyrkisk indfødsret.

Den danske befolkning er langt mere positivt indstillet over for indvandre end det billede diverse medier forsøger at fremstille. Og heldigvis for det. Mange dansker engagagere sig for indvandre, som kommer i glemme i de danske udlændige og asyl regler. Det er der mange eksempler på år efter år.

Her et par af de seneste eksempler:

https://fagbladet3f.dk/artikel/derfor-kan-sami-og-familien-ikke-bruge-sa...

https://solidaritet.dk/debat-flygtningepolitikken-er-ikke-populaer-i-bef...

Kære Jeppe Lindholm
Jeg kommer ikke til at klappe Sami som et lille nuttet kæledyr, bare fordi han har et helt almindeligt arbejde. Sami er en voksen mand, der hører til hjemme i Syrien, hvor han sammen med de 17.000.000 syriske landsmænd, der lige nu bor i Syrien, skal bruge sine mange gode kompetencer. Han skal ikke have dikkedik, som et lille barn i en vugge. Han skal rejse hjem til sit eget land, hvor han passer ind kulturelt, og hvor der er stort behov for hans kompetencer. Syrien er for syrerne, Danmark er for danskerne.

Der er ikke belæg for den indledende konklusion i Solidaritets artikel. Undersøgelsen viser ikke det, der hævdes.
Røde løgnemedier duer højst som toiletpapir.

Det er lige præcis arbejderne Socialdemokratiet kæmper for og specielt arbejderne børns fremtid 👍🌹🇩🇰🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🌹🇩🇰👍

Helt enig!!!

Kommentar:

Jeg er helt enig i Jarl Feyling's indlæg !

Socialdemokratiet skal passe på med, at smide kerneværdierne ud med badevandet, som man engang imellem kan se sker, det koster stemmer...

Vedrørende Dagpengesystemet, så er det jo ret trist, at Socialdemokratiet er kommet med et udkast hvor man vil ekstra beskatte borgerer, som har en Privat-Lønforsikring, for at presse dem over i en A-kasse...

God Dag,
Erling Drews

Jaså det er jo løn og formue der afgør det!
Så hvad er det for noget ævl, de bredeste skuldre bær de tungeste byrder!

Inden i svømmer over i, hvor grønne vi altid har været, så lad mig lige konstatere. at vi nu har haft TO A-regeringer - og jernbanenettet er IKKE elektrificeret - men Jylland er fyldt godt op med tomme motorveje !! vi skal have en Co2 afgift, men det må ikke ramme Aalborg Portland og de "grønne" Bilafgifter vil vi kun nølende se på , selvom de er hul i hovedet. Der er altså fortsat rum for forbedring !!!

Det er dybt underligt
så mange der ikke har fulgt med siden valget!
Det er fantastisk så meget den nuværende regering har opnået til glæde for os arbejdere,pensionister,klima,og børn,specielt i forbindelse med genoprettelse af alt det de blå havde øde lagt i de 14 år de var ved magten midt i en pandemi og en skingrende modpart, der udelukkende har beskæftiget sig med
at beskylde regeringen for alt hvad der står i "ordbogen".

Det er dybt underligt
så mange der ikke har fulgt med siden valget!
Det er fantastisk så meget den nuværende regering har opnået til glæde for os arbejdere,pensionister,klima,og børn,specielt i forbindelse med genoprettelse af alt det de blå havde øde lagt i de 14 år de var ved magten midt i en pandemi og en skingrende modpart, der udelukkende har beskæftiget sig med
at beskylde regeringen for alt hvad der står i "ordbogen".

Det er ikke bare de rigeste lande, som udleder mest CO2 og andet skadeligt gennem produktion og forbrug.

Det er først og fremmest de rigeste 10% borgere, som udleder over 50% af CO2 og andet skadeligt gennem forbrug. Så det er først og fremmest her der kan hentes lavt hængende frugter. At lade mennesker med almindelige indkomster betale for den grønne omstilling vil betyde indgreb direkte i de basale fornødenheder, mens begrænsning hos de 10% mest velhavende kun vil begrænse adgang til grænseløs og unødvendig luksus.

Præcis👍🌹🇩🇰

Præcis👍🌹🇩🇰

Det skal ikke betale sig at forurene. Bare fordi man har råd.

Nej det skal det ihvertfald ikke !

Fornuftige ord fra Jarl Feyling. Jeg er meget enig.

Altså, kom nu igang med det, det handler om, Klima-krisen
For mig at se har man forsøgt at gøre hybrid-bilen grøn

Kan jeg få svar på om hybrid-bilen, som ogaå køre på bensin
bliver forbudt at købe fra år2030 i Danmark , lige som bensin og disel-bilerne bliver,???
osv ,for der er krafter der vil have at vi bliver ved med at brande fossille brandstoffer af.
Og det er meget vigtigt at i som skriver her på siden er opmærksom på om vi er i fuld gang
med at få nedbragt co2 forureningen???

Der er ikke langt fra grøn til gul. Vi skal blot over sundet, hvor vinterens kulde har fået svenske blå-gule politikere til at ryste i bukserne.

En lang mørk og kold svensk vinter har fået den ældre generation af svenskere til at huske den svenske virkelighed som Greta Thunberg for en årrække har frataget dem. Ung med de unge.

Men klog med de gamle.

Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord
Du tysta, Du glädjerika sköna!
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna…

Nu lyttes der igen til tonerne fra virkeligheden. Når de blå og gule synger sammen unge som gamle. Endda med en midaldrende svensk kvindelig statsminister - dog 11 år ældre end den nu grønne danske statsminister:

Partiernas nya förslag
Ett sådant exempel är bensinskatten. i dagsläget är det endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet som motsätter sig den sänkning som beslutades om i M/KD/SD-budgeten i höstas. En annan fråga är den så kallade reduktionsplikten, som innebär att biodrivmedel blandas i bensin och diesel. Också den har pekats ut som en viktig del i ambitionen att minska koldioxidutsläppen. Men även här hörs nya tongångar. Partier med så olika grund i klimatpolitiken som Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vill båda minska reduktionsplikten för att få ner bränslepriset. Socialdemokraterna förespråkar höjda reseavdrag för att den vägen kompensera bilisterna, medan Miljöpartiet föreslår sänkt skatt på landsbygden. Den gemensamma nämnaren är att nästan alla partier nu presenterar olika förslag i denna fråga för att begränsa effekterna av en politik de själva har röstat fram i riksdagen.

På samma sätt är partierna överens om att konsumenterna ska kompenseras för vinterns rekordhöga el-priser.

Inte längre individens ansvar
Även retoriken kring klimatfrågan har förändrats. För inte så länge sedan handlade mycket av debatten om individens ansvar, med fokus på den enskildes agerande, till exempel bilkörning, flygresor och köttätande. Så är det inte längre och ett parti som bytt strategi här är Vänsterpartiet. Det är inte individens ansvar att rädda klimatet, säger Nooshi Dadgostar. I stället är budskapet att politikerna och staten ska fixa klimatomställningen med infrastruktursatsningar och investeringar i näringslivet. Liknande tongångar hörs från Magdalena Andersson, som alltid väver samman klimatomställningen med industrisatsningar och nya arbetstillfällen i sitt budskap.

Bakom denna omsvängning, såväl när det gäller bränslepriser som den klimatpolitiska retoriken, finns partiernas analys att en växande oro bland väljarna för den egna ekonomin och köpkraften kan få betydelse i den kommande valrörelsen, inte minst för de landsbygdsväljare partierna nu slåss om.

I Sverige er der valg i september.
I Danmark er der valg i…..

Danmarks grønne parti de konservative har allerede indarbejdet de nye realistiske klimatiltag som røde som grønne partier i det blå- gule Sverige ønsker.
Og vælgerne strømmer til Pape og co. Virkeligheden indhentede Mette Frederiksen netop som hun fandt sin indre Greta Thunberg frem.

Hvorfor gik Mette Frederiksen oprindelig ind i politik? Ikke for at bekæmpe coronaer? Hun kærede sig om dyrene i Amazonas. Og det blev minkens fald fra burene.
Og nu kommer turen til alt det grønne! Dansk landbrug lader skov fælde i Amazonas. Jeps. Derfor er en ren dansk produktion at forvente. Klogt!

Men alt det andet? Fattige danske børn bliver endnu fattigere! Der sker allerede i Sverige, Norge og Midtjylland og Fyn.

I Sverige er Socialdemokratiet fortsat til for mennesket. DSU-Mette var Amazonas Mette.

Danske lønmodtagere for en stor regning! Med mindre de vælger Danmarks grønne danske parti! I øjeblikket de konservative!

Følg valget i Sverige! Og se valgresultatet i Danmark.

Sverige har langt flere ressourcer end Danmark!

Engang sagde socialdemokraterne i Danmark at Danmarks eneste ressource er viden.

Og viden kommer netop i dag fra de svenske skove:

Partiernas nya förslag
Ett sådant exempel är bensinskatten. i dagsläget är det endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet som motsätter sig den sänkning som beslutades om i M/KD/SD-budgeten i höstas. En annan fråga är den så kallade reduktionsplikten, som innebär att biodrivmedel blandas i bensin och diesel. Också den har pekats ut som en viktig del i ambitionen att minska koldioxidutsläppen. Men även här hörs nya tongångar. Partier med så olika grund i klimatpolitiken som Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vill båda minska reduktionsplikten för att få ner bränslepriset. Socialdemokraterna förespråkar höjda reseavdrag för att den vägen kompensera bilisterna, medan Miljöpartiet föreslår sänkt skatt på landsbygden. Den gemensamma nämnaren är att nästan alla partier nu presenterar olika förslag i denna fråga för att begränsa effekterna av en politik de själva har röstat fram i riksdagen.

På samma sätt är partierna överens om att konsumenterna ska kompenseras för vinterns rekordhöga el-priser.

Inte längre individens ansvar
Även retoriken kring klimatfrågan har förändrats. För inte så länge sedan handlade mycket av debatten om individens ansvar, med fokus på den enskildes agerande, till exempel bilkörning, flygresor och köttätande. Så är det inte längre och ett parti som bytt strategi här är Vänsterpartiet. Det är inte individens ansvar att rädda klimatet, säger Nooshi Dadgostar. I stället är budskapet att politikerna och staten ska fixa klimatomställningen med infrastruktursatsningar och investeringar i näringslivet. Liknande tongångar hörs från Magdalena Andersson, som alltid väver samman klimatomställningen med industrisatsningar och nya arbetstillfällen i sitt budskap.

Bakom denna omsvängning, såväl när det gäller bränslepriser som den klimatpolitiska retoriken, finns partiernas analys att en växande oro bland väljarna för den egna ekonomin och köpkraften kan få betydelse i den kommande valrörelsen, inte minst för de landsbygdsväljare partierna nu slåss om.

Vi har talt global opvarmning siden jeg var barn.... man ryddede regnskove og der var kommerciel fokus bla fra Sting omkring det i 80´erne. INTET blev gjort, før bla Svend Auken begyndte at tage "affære".

Man ligger flere og flere afgifter på CO2 udledning... men vi kan da ikke betale os grønne... dem der har råd bliver da bare ved. Derudover er vi jo IKKE et K****H** bedre end dem der sviner mest, såsom Kina og Indien, da I-lande får produceret al deres happengut i de lande og sparer selv for at svine mere til. Vi skal IKKE tænke lokalt men globalt når vi snakker grøn omstilling.
Om Socialdemokratiet er begyndt at vende ryggen til deres mærkesager og ideologi skal jeg lade være lidt usagt.... synes mere og mere de oser af en ny form for populisme og er altid flere skridt bagefter de partier, som har taget "spadestikket" i første omgang, det gør Socialdemokratiet så til deres "mærkesager". Sundt med forandring, men man skal nok IKKE glemme, hvad man er opstået af.

Greenwashing skal gøres strafbart ifølge straffeloven. Bestyrelser og CEO'er skal kunne stilles til ansvar for den form for bedrageri. Et bedrageri, som er langt være end økonomisk bedrageri. Økonomisk bedrageri er kun penge. Økologisk bedrageri er vores børns fremtid.

Den blå svindel og bedrag af den danske befolkning fortsætter ufortrøden. Hvor længe vil vi finde os i det???

Annonce