Annonce

Udenrigsminister: "I dag er en skamplet på Ruslands historie"

"Det er en skræmmende og helt uprovokeret handling," understreger statsminister Mette Frederiksen (S)
Statsminister Mette Frederiksen (S) fordømmer på det skarpeste Ruslands angreb på Ukraine, som startede klokken fire torsdag morgen.

Det her skal have store konsekvenser for Rusland

”Jeg fordømmer Ruslands angreb på det stærkeste. Det er en skræmmende og helt uprovokeret handling, der strider mod FN-Pagten og folkeretten. Det her skal have store konsekvenser for Rusland. EU og NATO vil mødes inden for kort tid,” hedder det i en skriftlig udtalelse fra statsministeren - udsendt klokken 6.57 torsdag morgen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) betegner det russiske angreb på Ukraine som "et omfattende angreb" og en invasion:

"Det er det, amerikanerne har advaret om. Den drejebog, der har ligget fra Ruslands side, bliver nu til virkelighed," siger udenrigsministeren  på et pressemøde  ved Udenrigsministeriet torsdag morgen.

Bebuder hårde reaktioner og sanktioner

"Det her vil blive imødeset fra vesten med hårde reaktioner  og sanktioner. Derfor vil vi koordinere med vores europæiske allierede, men også amerikanere og briter om et fælles, hårdt og klart svar på det her overgreb på Ukraine, et suverænt land i Europa, hvis befolkning  gennemlever noget af det værste, man kan forestille sig, siger Jeppe Kofod.

hvis befolkning  gennemlever noget af det værste, man kan forestille sig

Rusland sendte kort før klokken fire tidligt torsdag morgen tropper ind over de ukrainske grænser fra tre fronter: Fra Rusland i øst, fra Belarus i nord - det tidligere Hviderusland - og fra Krim-halvøen i syd. Rusland annekterede Krim-halvøen fra Ukraine tilbage i 2014.

Rusland angreb fra tidligt i morges fra luften ukrainske militære lufthavne, kommandocentraler og andre militære anlæg. Også militære lufthavne omkring Kiev blev angrebet fra luften.

Jeppe Kofod: Skamplet på Ruslands historie

Udenrigsminister Jeppe Kofod understreger, at vi torsdag er stået op til et mørkt kapitel i europæisk historie:

Det er et mørkt kapitel i europæisk historie, vi er stået op til

”Det er et mørkt kapitel i europæisk historie, vi er stået op til. I dag er en skamplet på Ruslands historie," udtaler Kofod og nævner, at den danske regering torsdag formiddag har fordømt det russiske angreb direkte over for Ruslands ambassadør i Danmark:

"Danmark fordømmer på det kraftigste Ruslands hensynsløse og helt uprovokerede angreb mod Ukraine. Det har vi nu også sagt i helt klare vendinger direkte til den russiske ambassadør. Vi opfordrer på det stærkeste Putin til at stoppe de her angreb med det samme. Danmark vil gøre alle anstrengelser for, at Rusland blive ramt at de hårdeste sanktioner, Rusland nogensinde har set. Og vi er parate til at tage nye forholdsregler for vores egen sikkerhed sammen med vores NATO-allierede.”

Ambassadør indkaldt til samtale - igen

Den russiske ambassadør, Vladimir Barbin, har torsdag formiddag været til samtale med Udenrigsministeriets fungerende departementschef, Jesper Møller Sørensen. Det sker for at understrege Danmarks skarpe fordømmelse af Ruslands militære angreb mod Ukraine. Den russiske ambassadør er blevet indkaldt på instruktion fra udenrigsminister Jeppe Kofod.

Udenrigsministeriet understreger i en pressemeddelelse, at det yderst sjældent sker, at en udenlandsk ambassadør indkaldes til samtale med Udenrigsministeriets departementschef. Den diplomatiske kutyme er, at den slags samtaler foretages af en afdelingschef i Udenrigsministeriet.

Den russiske ambassadør var så sent som tirsdag eftermiddag indkaldt til samtale med Udenrigsministeriets fungerende udenrigspolitiske direktør. At ambassadøren kun to dage senere er indkaldt til endnu en samtale – denne gang på allerhøjeste embedsmandsniveau – er udtryk for den meget store alvor, regeringen ser på den russiske offensiv med.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kommentar:

Igen viser politikerer at man ikke vil debatterer, så hellerer uro i Europa igen, som så mange gange før...

Utroligt trist at man i det herrens åe 2022 desværre ikke er blevet klogere...

Erling Drews, hvad mener du med at politikere ikke vil debattere? Mig bekendt har både USA, Tyskland, England og Frankrig på højeste plan forsøgt at få Putin til at ændre holdning med hensyn til at angribe Ukraine, det lykkedes desværre ikke, fordi Putin har udviklet sig til at være en Russisk diktator på linje med Stalin og Hitler, en person som ikke lader sig råde af andre statsledere.

En sørgelig dag, som kan få konsekvenser de næste mange årtier. Og så kunne situationen være undgået, og kan fortsat deeskaleres hvis man vil, ved at Ukraine vælger den finske løsning med at stå uden for NATO. Men nej, så hellere krig.

- Vi bliver aldrig klogere. Det er nok det mest sørgelige.

Sammen med klimaudfordringen kan man ikke kalde det andet end galskab. Det er ikke almindelige mennesker, som ønsker fortsættelsen af død og ødelæggelser. Det er vores politikere.

Der er ikke nogen "finsk løsning". Finland og såmænd også Sverige vil uden tvivl være NATO-medlemmer inden sommerferien, hvis de ellers kan nå at få papirarbejdet og øvrige formaliteter færdigt så hurtigt.

Thor, du har helt ret, jeg ved ikke hvad det er Jeppe Lindholm "rabler" om med en "Finlandsløsning". Finland fik da først sin "frihed" efter 1991, hvor Sovjetunionen gik i opløsning, inden da afstemte de deres politik efter Sovjet, de havde jo ikke glemt vinterkrigen med Sovjet i 1939.

Min "Finlandsløsning" nævnes nu også af Jyllands-Posten. Gad vist, hvor de har den ide fra? Læser de med her? Ha ha ha

- Det er så også komplet ligegyldig. For en finlandsløsning for Ukraine kan redde verden fra en voldsom krig.

Og ved I hvad. Det vil faktisk være en udmærket løsning. For Finland har som sagt udviklet sig til et velhavende og velfungerende demokrati uden et NATO medlemskab. Det kan Ukraine også gøre. Og hvem ved. Når Putin er væk død og begravet om slet ikke så mange år kan et, til den tid velfungerende og velhavende demokratisk Ukraine inspirerer et Rusland til at gå i samme fodspor. Ja, det er jeg faktisk helt sikker på Rusland efter Putin vil gøre. Den unge generation har ikke meget Sovjet muld under neglene. De er moderne som du og jeg og vil en progressiv fremtid. Og ikke et undertrykkende Sovjet diktatur - Selvfølgelig vil de ikke det.

Alle gode ting tager tid. Så vær lidt tålmodig og sænk vårbene i tide før det går, unødvendigt og vanvittigt galt. Vi, menneskeligheden har nok andre og vittigere udfordringer at tage os af.

Hvis ikke situationen deeskaleres, så er verden fra i dag atter delt op i to ideologiske blokke og jerntæppet genetableret. En blok bestående af NATO og Rusland/Kina. Så kan vi godt vinke farvel til en fri verden i fred - Dette er en katastrofe.

- En katastrofe vi selv har valgt vel at mærke. Lige som alle de andre menneskeskabte katastrofer vi har lavet.

Jamen selvfølgelig vælger du at danse efter en psykopatisk diktators pibe.
Psykopater er nemme at have med at gøre, hvis de bare får deres vilje.
Jeg kan se at du har fundet opskriften til fred i verden. Stort tillykke.

Hans Jensen, Vesten svar i situationen kan aldrig være vold - Med mindre selvfølgelig vi vil risikere at udslette os selv. Og det vil jeg ikke. Løsningen kan kun være diplomati. En krig mod Rusland kan ikke vindes. Og et forsøg vil være udløse en 3. verdenskrig med alle de konsekvenser det vil medføre.

Du har vist ikke helt tænkt dig om i situationen. Men det er heller ikke så let.

Hans har jo ret, dit indlæg er i bedste fald mest ordflomme uden nævneværdig substans.

Jeppe, du tager fundamentalt fejl i din påstand om, at en krig mod Rusland ikke kan vindes.
Nato er klart overlegen i militær og økonomisk styrke.
Din påstand burde være, at ingen ville vinde en krig, især ikke hvis begge parter brugte A-våben.

Men en ting må stå fuldstændig klart. Træfninger mellem NATO og Rusland vil udløse den 3. verdens krig. Og en ting mere må ligeledes stå fuldstændig klart. Det vil ødelægge den verden vi kender helt og aldeles fuldstændig.

En total katastrofe. Vores verden er væk.

Og hvad jeg skal kalde det, hvis vi virkelig tillader det at komme så vidt, det findes der ingen ord for.

-

Det er på sin plads at erindre om, at Donald Trumps chef rådgiver under den første periode af sit præsidentskab og manden som med sikker hånd gjorde det muligt for Trump at blive USA's præsident, Steve Bannon, har en vision om, at vi først skal have en alt udslettende verdenskrig og siden genopbygge verden med USA som leder af den nye atom udbombede verden.

Verden vil være ubeboelig i store områder, men der vil være rigeligt tilbage til en genopbygning for de måske 2 milliarder mennesker, som vil overleve. Og væk er alle sorger om klimakatastrofe, overbefolkning og ressource mangel. Så tro ikke der ikke er nogen, som kan få den tanke, at en alt ødelæggende atomkrig kan være en løsning.

Verdens økonomiske og politiske elite og deres brede familier vil sikkert overleve. Og mange er allerede ved at forberede sig med opkøb af ejendomme i områder som New Zealand og Skotland, samt lignende afsides beliggenheder uden strategisk betydning.

Thjaaa, og on du så synes det er en god ide med NATO tropper klar til at rykke ind i Ukraine eller ej det må du om. Jeg synes det er en yderst dårlig ide. Hvad er det for en fremtid vi er på vej til at byde vores børn???

Tænk lige over det.

Joe Biden har sagt der ikke kommer amerikanske soldater ind i Ukraine. For det vil udløse en 3. verdenskrig, hvis det sker. Med andre ord. Putin kan gøre med Ukraine, hvad han vil, Hvis Ukraines hær ikke kan stoppe ham. Og gør NATO et forsøg på at trænge ind i Ukraine er der en meget stor risiko for Rusland slår tilbage med atom våben mod lande i EU. Et EU land, som ikke råder over atom våben og som dermed ikke selv kan gengælde. Det kunne udmærket være Danmark, med København for sigtekornet. Danmark har ingen atom våben og det vil give adgang for den russiske flåde ud og ind af Østersøen. Som sagt vil USA ikke sende tropper ind i konflikten. Og spørgsmålet er så, om USA eller et andet atomvåben besiddende NATO land vil gengælde et russisk atomar angreb mod et NATO land uden atomvåben og dermed med stor sikkerhed vil blive mål for yderlig Russisk atom angreb. Eller vil de undlade for at skåne deres egene befolkninger med millioner af døde til følge.

Et vanvittigt spørgsmål? Thjaaa. Vil USA ofre Washington D.C., New York og Los Angeles for at gengælde et udslettet København? Eller vil Frankrig ofre Paris og Lyon. Eller Storbritannien London og Manchester? Putin viste godt, at chancen for at Vesten kommer Ukraine til undsætning militært nærmest ikke eksisterer. Det kan jo være han mener han har gåde chancer med et atomar angreb mod et forsvarsløst land.

Vanvittigt ikke.

Hvis vi ikke får en vis legemsdel ud af komfort mode i sofaen og giver igen med Putins egne metoder, vil hans smag for at fortsætte ingen ende tage. Mon ikke Putin ville gøre meget for selv at undgå atomkrig?
Putins autokrati ser ud til at have nået tredje fase.
Først stræber man efter at blive historiens bedste leder i landet, og må lige undervejs for at gøre dette øge sin personlige magtbase, og finde sig en vennekreds af oligarker at omgive sig med.
Når den personlige placering er konsolideret, starter den kleptorale fase, hvor man har for let ved forveksle statskassen med egen og vennernes privatøkonomi. Man begynder nu at begrænse det irriterende folks indflydelse ved at nedbryde demokratiet og retsstaten, valgene bliver til en ren farce, og modstandere og opposition smides bare i fængsel.
Og så kommer tredje fase, hvor storhedsvanviddet helt tager over. Man får sig selv indsat på livstid, man bygger milliarddyre palæer til sig selv og mener, at andre lande gerne med vold må inddrages i ens egen magtbase og pekuniære malkemaskine. Og det er lige her at vanviddet indtræffer om at blive verdens herre.
Putins projekt har ikke meget at gøre med folkets eller nationens ve og vel. Det handler idag kun om Putins storhed, og er indsmurt i oppositionens og ukrainernes blod. Principper, visioner og moral er bare svaghed. Det hele bliver til et egotrip på atomkraft, hvor beslutningernes kvalitet styrtdykker, når de ikke trimmes af kritik.
Heldigvis følger de gakkede argumenter med, som når Putin påstår at han, medens bomberne regner ned over boligområder og sagesløse civile, har observeret, at ukrainerne til gengæld nu danner terrorgrupper, der skyder på sig selv. Reaktionen fra Verden er helt entydig. Manden er ikke andet end en patetisk løgner og en svært voldelig mafiosogestalt.
Måske kunne man forestille sig, at det internationale samfund oprettede et område i Vestukraine, hvor flygtninge kunne have et helle, og hvor indtrængende militær trafik på land eller i luften bliver skudt ned.

Annonce