Annonce

Bredt flertal bag øget dansk Nato-bidrag

Enhedslisten og Frie Grønne stemmer nej: "Enhedslistens 1956-øjeblik," lyder kritikken fra minister
S-regeringen fik torsdag aften bredt tilslutning i Folketinget til et øget dansk bidrag til et forstærket Nato-forsvar af Polen og de tre baltiske lande, Estland, Letland og Litauen.

Socialdemokratiet, SF, De Radikale, Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Liberal Alliance støtter op om det yderligere danske militære bidrag til Nato. Kun Enhedslisten og Frie Grønne bakker ikke op.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, begrunder partiets manglende opbakning med at en direkte konfrontation mellem Nato og Rusland vil kunne udløse en ny verdenskrig:

“Ukraine er ikke et NATO-land, og en direkte militær konfrontation mellem NATO-styrkerne og Putins styrker vil også kunne udløse en ny verdenskrig. Så det at sende flere danske F-16-fly til de baltiske lande ser vi ikke som en løsning for den ukrainske befolkning helt konkret nu her, og det er det, der bør have hovedfokus,” sagde EL-ordføreren blandt andet i sin ordførertale, og konkluderede så:

Derfor støtter Enhedslisten ikke

“Derfor støtter Enhedslisten ikke det, der ligger på bordet lige nu her i Folketinget.”

Frie Grønnes ordfører, Sikandar Siddique, gav følgende begrundelse for sit partis nej til det øgede Nato-bidrag:

“Statsministeren sagde på pressemødet i dag helt klart, at der ikke lige nu er nogen trussel mod NATO og NATO-landene. Derfor bakker vi ikke op om det øgede bidrag til NATO.”

Hård kritik af Enhedslisten

Ikke mindst Enhedslisten har siden torsdag aften fået kras kritik på grund af deres nej til det danske Nato-bidrag.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) skriver for eksempel på Twitter, at situationen ligner partiets ”1956-øjeblik” - en henvisning til, at Danmarks Kommunistiske Parti, DKP, i 1956 netop ikke fordømte Sovjetunionens voldelige undertrykkelse af en folkeopstand i Ungarn.

placeholder

 

Over for Jyllands-Posten uddyber Enhedslistens Eva Flyvholm partiets nej-position:

"Ruslands invasion er helt uacceptabel og skal stoppes. Men Nato-bidraget hjælper ikke Ukraine. Det handler kun om de baltiske lande, og der er ingen intentioner om, at styrkerne skal hjælpe Ukraine. Det, vi skal, er at skrue op for sanktionerne. Både mod russisk gas og styrke de økonomiske sanktioner," siger hun.

Kofod takker Folketinget

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kvittede torsdag aften for bred politisk opbakning fra et meget bredt flertal af partier til det øgede danske Nato-bidrag:

Tak til Folketingets partier for bred opbakning

“Tak til Folketingets partier for bred opbakning til Regeringens beslutningsforslag. Stærkt, vigtigt signal at Danmark, allerede samme dag som Rusland valgte at indlede deres koldblodige angreb på Ukraine, kan vedtage vigtige og efterspurgte bidrag til NATO’s fælles forsvar,” skrev udenrigsministeren således sent torsdag aften på Twitter.

Udenrigsministeren illustrerede sit tweet med et foto af resultatet af Folketingets elektroniske afstemning om Nato-bidraget. Et foto, der viser, hvordan der lyste rødt ud for de otte medlemmer af Enhedslisten, der deltog i afstemningen. Billedet viser at Frie Grønnes Sikandar Siddique stemte nej til det øgede danske Nato-bidrag.

placeholder

 

Danmark stiller op til 20 F-16 kampfly til rådighed

Med Folketingets samtykke stiller dansk forsvar nu følgende militære bidrag til rådighed for NATO:

  • Et fregatbidrag inklusiv helikopter med en samlet besætning på op til ca. 150 personer.
  • Et transportflybidrag med op til ca. 50 personer.
  • Op til 20 F-16 kampfly med op til ca. 250 personer til håndhævelse af suverænitet i luftrummet over NATO-landenes territorium.
  • Personelbidrag til NATOs hovedkvarterer og NATO-opererede kontrol-, varslings-, og kommunikationsenheder samt til NATO’s luftmilitære styrkestruktur.
  • Yderligere personel i forbindelse med udskiftning, etablering og hjemtagning af bidragene.

Opdateret kl.15.30

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kære Enhedsliste Tænk jer lige om en extra gang.
NATO og EU er helt sikkert to indstandser der
kan tag æren for at vi i Europa er blevet skånet
for krige,i så mange år.
Og når et stort flertal i folketinget vil styrke
forsvaret ( FORSVAR ) i NATO-lande der grænser op til Putin-land
er det jo for at forhinder at Putin skal tro at han
bare kan indvardere et NATO-land.

Og så kan man ikke regne med Putin, han har løjet over
for alle Statssminister og Pressidenter der har forsøgt
at finde en fredlig løsning på Ukraine-Rusland-krisen.

Og så det der er vigtist, Putin er en ny HITLER
og så længe han har magten er der ingen der kan føle
sig sikke på noget som helst

Så vid det, vi har en ny Hitler-medister
og der er kun en ting at gøre.
Han skal for en folkedomstol, dømmes til døden og skydes

Du glemte helt i den begejstring over NATO, at fortælle om demokratierne i Libyen og Afghanistan.

Som barn af gammel NATO-leder i Karup. så er jeg foruroliget. men vil dertil sige, at min nu afdøde far. var mere bange for hvad kineserne ville gøre. Har har været siden 90´erne. Russerne er "legetøj".... Kineserne mener hvad de vil og gøre ved verden. Hvis folk er overtroiske, så vil de vide at Nostradamus og ikke mindst kristne dommedagsprofetier har advaret os mod Asien! Jeg er meget bange for Putins advarsel mod Europa og vesten. at han vil ikke tøve med at bruge A-våben.
En NY Hitler på jord? Han er næsten 70 år og vil gerne have sit eftermæle cementeret!

Min søster er præst... og nu også FELT-PRÆST.... jeg kysser den jord hun betræder, men begræder også den verden som uskyldige mænd og kvinder skal betræde.

Må freden være det vigtigste

GUD være med Ukraine og ikke mindst andre som akal træde i deres sted

Din tro til at Ukraine ved guds hjælp overvinder Russerne, har jeg ikke megen tiltro til, det har jo ikke virket i nogen af de tidligere krige, ikke engang muslimerne fik hjælp af Allah til at bekæmpe "fjenden", det så vi jo sidst i Syrien, hvor soldater fra henholdsvis oprørsgrupper og landets militær udtalte, at de vandt hvis Allah vil. Det ville Allah ikke, så dem som tabte flygtede, selv om de havde lovet Allah at kæmpe med livet som indsats.
Jeg har aldrig forstået hvad præster har at gøre hos soldater i krigszoner, ud over at velsigne soldaterne og deres våben, men det sker jo på begge sider af fronten og til hvad nytte? Det lever heller ikke op til præstens ord i kirken "Fred være med eder alle" og alle er lige for herren. For mig lyder det hult og er derfor også udmeldt af den "sangforening".

Det løber mig koldt ned ad ryggen, at EL ensidigt vil melde Danmark ud af NATO og EU. Så bliver vi jo nødt til at følge Putins anvisninger for at undgå samme skæbne som Ukraine.

"Kun Enhedslisten og Frie Grønne bakker ikke op"

Så kan vi da i det mindste føle os nogenlunde sikre på, at det ikke er ramt helt ved siden af skiven.

Hvad er Putin bange for? Næppe for at ’vi’ skal underlægge os Rusland. Dét er Rusland alt for militært stærk til – og landet for stort (hvad i nogenlunde nyere tid både Napoleon og Hitler erfarede).
Det nok snarere egen magtbase han frygter. De russiske oligarker er en flok røverbaroner, og som deres ’artsfæller’ i fortiden kræver de med regelmæssige mellemrum tributter for deres loyalitet.
Det er en historisk tilfældighed at overfaldet på Ukraine begyndte på 50-årsdagen for premieren på ’The Godfather’ – men ’Corleones tese’ er tydelig nok ”Alle vore folk er forretningsfolk – deres loyalitet er baseret på dét”

Annonce