Annonce

Krigen i Ukraine udstiller Danmarks drone-problem

Det danske forsvar skal både havde adgang til droner og mulighed for at forsvare sig imod dem
Krigen i Ukraine vil give fuldtidsarbejde til militæranalytikere den næste lange tid. Men en ting synes let at slå fast, også for lægmænd som undertegnede.

De ukrainske styrker har med stor succes anvendt den tyrkisk fremstillede Bayraktar TB2 til både at lave præcisionsangreb på udvalgte russiske mål og på sammenklumpede enheder af russisk panser.

placeholder

Lige så stor succes ukrainerne indtil videre har haft med Bayraktar TB2, lige så stor succes havde Aserbajdsjan i den nylige krig i 2020 mod Armenien.

Mange lande vil anskaffe sig droner

Vi kan drage to nyttige observationer fra dette.

1) Tyrkiet har relativt billigt (1-2 million US $ pr drone) skabt et særdeles effektivt våbensystem, som mange nationer vil vise interesse i at anskaffe sig dem eller blive tilskyndet at efterligne selv.

De ukrainske styrker har med stor succes anvendt den tyrkisk fremstillede Bayraktar TB2

Danmark bør selvsagt, som en del af styrkelsen af Forsvaret som følge af Ruslands invasion af Ukraine og den påviselige effektivitet af dronerne, anskaffe sig våbensystemer af denne slags.

Det må antages at denne mulighed allerede diskuteres blandt dansk militærfagligt personale, men det kræver også en offentlig bevidsthed og diskussion om våbensystemets fordele for at sikre at danske styrker snarest muligt kan besidde samme slagkraft.

Om Danmark skal indkøbe dem selv eller på sigt selv fremstille dem, er også et emne som bør diskuteres. Tyrkernes erfaringer med at fremstille Bayraktar dronerne skal i hvert fald studeres nøje, på linje med dronernes militære anvendelse i Aserbajdsjan og Ukraine.

Forsvaret kan ikke forsvare sig mod droner

2) De armenske tropper i 2020 og de russiske tropper nu lader ikke til at kunne forsvare sig effektivt imod dronerne. Vigtige våbensystemer, er pludseligt udsatte for nålestiksangreb, kommandocentraler udsatte og koncentrerede formationer af panser er sårbare og moralen hos tropperne må lide derunder.

Det er helt sikkert at russernes erfaringer fra krigen vil gøre at de vil investere i deres egne droner. Så selv hvis Danmark ikke anskaffe sig droner til offensiv kamp, så er det et afgørende at vores Forsvar har midlerne til at forsvare os imod dem.

Så selv hvis Danmark ikke anskaffe sig droner til offensiv kamp, så er det et afgørende at vores Forsvar har midlerne til at forsvare os imod dem.

Og her er det nødvendigt at understrege at det skal være danske enheder selv, som skal have disse midler. Det er ikke noget NATO allierede skal forventes at kunne forsyne. Danske styrker skal kunne operere i visheden om at de er dækket af egne anti-drone systemer.

Danmark skal altså udruste danske enheder med våbensystemer lig Bayraktar TB2 og – vigtigst – anskaffe sig midlerne til at forsvare sig imod dem. Jeg håber at anskaffelsen af både offensive og defensive dronekapaciteter vil blive diskuteret, og finde bred støtte i befolkningen og blandt Folketingets partier.
 

Rasmus Risgaard er studerende, Afghanistan-veteran og medlem af Socialdemokratiet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

#I_was_born_in_kyiv

Ukraine har erhvervet retten til selv at fremstille de tyrkiske droner, og jo mindre metal de indeholder jo sværere er det at forsvare sig imod dem. De skal være så billige som muligt, for det er mængden af dem der gør dem effektive. Vores forsvar vil sikkert investerer i nogen der er mere avancerede og derfor lettere sporbare, men det er den slags vi skal producere selv, for ellers vil vi i nødens stund være for dumme og afhængige.

Annonce