Danmark sender våben til Ukraine

Donerer ca. 2.700 skulderbårne panserværnsvåben - Danmark sender yderligere 150 millioner kroner til akutte, humanitære indsatser
Danmark sender nu våben til Ukraine. Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) og forsvarsminister Morten Bødskov (S) søndag aften.

“Vi ser lige nu en fuldstændig enestående heroisk indsats fra den ukrainske befolkning i at slå overmagten tilbage, og det ønsker vi at hjælpe Ukraine med, og derfor gør vi det her med åbne øjne og rank ryg,” siger statsminister Mette Frederiksen, da hun og forsvarsminister Morten Bødskov (S) offentliggjorde nyheden ved et kort pressemøde foran indgangen til Statsministeriet.

Vi skal hjælpe Ukraine med alt, hvad vi kan, og det haster

“Vi skal hjælpe Ukraine med alt, hvad vi kan, og det haster,” understreger Mette Frederiksen.

Danmark donerer ca. 2.700 stk. skulderbårne panserværnsvåben. Det er våben, der kan bruges på kortere afstande til bekæmpelse af bl.a. pansrede køretøjer, oplyser Forsvarsministeriet.

“Der er tale om våben, der kan bruges på kortere afstande mod blandt andet pansrede køretøjer,” siger Morten Bødskov.

Indhug i dansk panserværns-lager

Panserværnsvåbnene stammer fra Forsvarets operative beholdning. Der er altså tale om våben, som Forsvaret selv ville kunne bruge.

Forsvarschef Flemming Lentfer har vurderet, oplyser ministeriet, at det er forsvarsligt for det danske forsvar at undvære disse våben i den nuværende akutte situation.

Derudover er Danmark klar til at levere dele fra de Stinger-missiler, vi har lagt til bortskaffelse, så USA kan gør dem operative. Her er der tale om håndbårne jord til luft missiler.

Våbnene er nu ved at blive pakket til transport, så de kan komme afsted hurtigst muligt.

Det er første gang i nyere tid, at Danmark sender våben til en part i en væbnet konflikt.

150 millioner ekstra til humanitære Ukraine-indsatser

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) afsætter yderligere 150 mio. kr. til akutte, humanitære indsatser i Ukraine.

Konkret sendes 100 millioner kr. til danske NGO’ers humanitære arbejde i og omkring Ukraine og 50 millioner kr. til FN's flygtningehøjkommissariat, UNHCR, og FN’s Børnefond, UNICEF.

”Krisen udvikler sig minut for minut, og den humanitære situation er alvorligt forværret. UNHCR (FN's Flygtningehøjkommisariat, red.) vurderer, at op mod otte millioner mennesker er i risiko for at blive fordrevet fra hus og hjem i Ukraine. Hertil estimerer UNHCR, at op mod 4 millioner vil forsøge at flygte ud af landet,” siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.

Han understreger, at vi står over for en humanitær krise i Europa af "historiske dimensioner":

Vi står med en humanitær krise i Europa af historiske dimensioner

”Vi står med en humanitær krise i Europa af historiske dimensioner, der kan udvikle sig langt ud over, hvad vi har set i generationer. Derfor øger regeringen støtten til den ukrainske civilbefolkning med yderligere 150 millioner kr. til helt basale humanitære behov og andre konkrete akutte indsatser i Ukraine og i nabolandene. Blandt andet er Røde Kors allerede i gang med at indkøbe tæpper og hygiejnekits.”

Hjælp til ukrainske børn

”Vi vil også støtte indsatser til at beskytte civile, som har måttet flygte fra deres hjem for at komme i sikkerhed - og især de ukrainske børn. Nu og her skal vi sikre, at børnene kan blive ved med at gå i skole, adgangen til sundhed og andre basale ting. Det gælder bl.a. mad, husly, varme tæpper, toiletpapir, penge, plastikpresenninger som midlertidige løsninger til at reparere beskadigede boliger og rent vand," understreger Flemming Møller Mortensen og fortsætter:

sikre, at børnene kan blive ved med at gå i skole, adgangen til sundhed og andre basale ting

”Vi sender 50 millioner kr. til FN’s humanitære indsatser og 100 millioner kr. til de danske NGO’er og deres internationale partnere, der er tilstede i Ukraine og nabolandene. Med den nye støtte har Danmark indtil nu sendt 200 millioner kr. til akutte indsatser i Ukraine og dets nabolande. Vi arbejder også sammen med Beredskabsstyrelsen på at levere materiel til beskyttelse af civile og et mobilhospital."

Første sending af udstyr med bl.a. generatorer er allerede ankommet til det humanitære og logistiske koordinationspunkt på grænsen mellem Polen og Ukraine.

Danmark har dermed været blandt de første lande til at få hjælpen frem til EU’s civilbeskyttelsesmekanisme. Også leveringen af mobilhospitalet er i fuld gang. Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen forventer, at al materiel til mobilhospitalet vil være leveret til koordinationspunktet i Polen i løbet af ugen:

I denne svære tid varmer det at se, hvordan danskerne går sammen om at hjælpe Ukraine

”I denne svære tid varmer det at se, hvordan danskerne går sammen om at hjælpe Ukraine. Nødhjælpsorganisationerne melder om mange frivillige donationer, og også danske filantropiske fonde bidrager til indsatsen. Vi skal hjælpe den ukrainske befolkning hurtigt og bedst muligt. Det her er en krise i vores eget nærområde, og derfor har vi også et helt særligt ansvar for at træde til med hjælp og beskyttelse.”

Danske bidrag: 222 millioner

De 150 millioner kroner kommer oveni i de  50 millioner kroner Danmark bevilligede til humanitære indsatser i Ukraine gennem FN’s nødhjælpsorganisation, OCHA, og den Internationale Røde Kors Komité, ICRC.

Yderligere har Danmark doneret civilt udstyr og et mobilhospital til Ukraine gennem Beredskabsstyrelsen til en samlet værdi af 22,2 mio. kr.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Har man nogensinde løst en eneste KONFLIKT med bomber ?
Det burde til folkeafstemning om DANMARK skal sende krigsværktøjer afsted til andre lande ?
Det er ikke den enkelte danskers krig. Og krig ikke den enkelte danskers valg. Det er INGENS krig. Kun den der skaber krigen ER krigen. Og det er nok i sig selv. Man opnår intet ved at kaste bomber i hovedet på hinanden.

Fuldstændig enig! Det er forfærdeligt, hvad regeringen har gang i. Uden omtanke, analyse af baggrund, forståelse af egen medvirken gennem vestens pres. Der ikke undskylder Ruslands handling. Men i forhold til løsninger kan en ensidig opfattelse - og mere af det samme - nemlig våben og militær - ikke løse denne krise. Regeringen er fuldstændigt forført af højstemte følelser. Forstanden er derimod forsvundet.

Ja, lad dem der bruger våben bestemme. Os der ikke bruger våben, må så lade os tyrannisere og bøje nakken, og lystre de våbenføre.
Du er inde på det helt rigtige, Karsten. Ukrainerne burde aldrig have gjort modstand, men ladet Putin overtage landet, og henrette de Ukrainske ledere. Lange leve freden.

Hørt, Godt skrevet Hans Jensen
Og det var en fejl at vi gik i krig mod Hitler.
Sikken en fredelig verden vi ville have haft, hvis vi hade
lade hitler leve og ladet ham bestemme her på jorden
Og sikke mange penge vi kunne spare i våbenkøb
Længe leve Hitler, Længe leve putin ( Hitler no 2 )

Jens Kamp - 28 februar, 2022 - 23:31 - #20715
At finde noget andet at erstatte våbenlogikken med,
håber jeg også vi finder en dag i fremtiden.

Men lige nu står vi i en ny Cuba-krise
og den eneste løsning der er.
Er at det Russiske folk, millitær, elller politikker,
tager magten fra ham,stiller ham for en domstol
hvor han bliver dømt til døden, og skudt

Og hvis det er NATO der slår ham ihjel bliver alting meget være

Hold da helt ...., du er da bindegal - eller er du bare uopdragen? - Fy.

Vil du påstå, at du har brugt noget der ligner både omtanke og forstand? I bekræftende fald vil et utal af mennesker være af en anden opfattelse.

Hej Holger, jeg håber dit skriveri er rettet
mod Hans Jensen.
Jeg har en fonemmelse af at du vist ikke har læst begge
mine kommentar ordenligt.

Da mine kommentar er ironisk ment
og er rettet mod hans Jensens skriveri

Så læs lige en gang til, før du kalder mig for binde gal

Og desvære er vi ikke nået længer i forhold til
hvad der skete i det 20ende århundere

første verdens krig
anden verdens krig
korea krigen
vitnam krigen
og så er der nok ca 20 ander krige jeg ikke har nævnt

Og den våben-logik vi mensker har her på jorden
håber jeg, vi snart vil gøre noget ved (sætte fokus på)

Og et sted der helt sikkert skal findes en løsning på
en fredelig løsning er Isral-Pælistina konflikten

Der er FORSKEL på de krige der VAR, og på den krig der kan vente os ALLESAMMEN NU....En ATOMKRIG. Som absolut INGEN kan stå andet end AFMÆGTIGE overfor.

Danmark kan indtages så let som ingenting. Et strategisk liggende lille land. Hvor krig bare er for nemt.
Naturligvis skal DANMARK ikke sende våben til UKRAINE eller nogetsomhelst andet land ! I den slags "gerning"
er der ingen FRED. Kun "provokations".

Annonce