Debat: Solidaritet med Ukraine - foragt for Putin!

Selv om det kommer til at koste os selv, må vi udvise foragt for Putins totalitære, udemokratiske og voldlige adfærd, mener fødevareminister Rasmus Prehn (S)
Den russiske præsident Putins aggression, kynisme og vold - ikke bare mod sine egne folk -, men nu også imod en selvstændig og suveræn stat som Ukraine, er ikke bare skræmmende og rystende.

Det er også direkte uanstændigt, uacceptabelt og et brud på alle internationale spilleregler og aftaler.  

At Putin manipulerer med egne valg i Rusland, udmanøvrerer politiske modstandere, censurerer informationer og bruger statsapparatet til at undertrykke alle de russere, der ikke hylder hans magtmonopol i Rusland, er slemt og rædselsvækkende nok i sig selv.

Må og skal stoppes

Men at han over flere år har provokeret og overtrådt suveræne staters og andre folks grænser, og han nu har startet en direkte krig imod et selvstændigt og uskyldigt folk, må og skal stoppes.

Ukraine ønsker ikke krig. Europa ønsker ikke krig. Danmark ønsker ikke krig. Jeg ønsker ikke krig. Ja jeg vil tro, at størsteparten af de civile russerne heller ikke ønsker krig.

Derfor er vores svar på Putins aggression ikke i første omgang militære angreb. Men derimod støtte til Ukraines eget forsvar, fulgt op af massive økonomiske restriktioner mod Putins Rusland.

Amoralsk og uanstændigt opførsel har konsekvenser

Alle de steder, hvor vi kan boykotte Rusland, gør vi det. Alle de steder, hvor vi kan udelukke russisk deltagelse, gør vi det.

Putin og hans oligark-venner skal konkret kunne mærke på pengepungen, at det har konsekvenser, når man opfører sig så amoralsk og uanstændigt.

Det er Putin og hans regime, vi skal stå op mod.

Putin skal stoppes. Putin skal ud af Ukraine og alle andre stater, hvor han prøver at bryde grænser og træde ind på andre landes jord.

Putin og hans støtter fortjener vores foragt og harme. Og vi skal gøre alt for, at han får den at mærke. For at presse ham og fremmane mest muligt modstand mod ham.

Men det er ikke, det samme som at vi pludselig skal skære alle russere over samme kam og tro, at de alle bakker ham op. Det er Putin og hans regime, vi skal stå op mod.

Sanktioner er prisen værd

At presse Rusland økonomisk og gennemføre boykot af russiske varer vil naturligvis også medføre konsekvenser for os danskere.

Vi risikerer højere priser på vores dagligvarer. Vi risikerer højere energipriser. Og vi risikerer problemer på slagterier, mejerier og produktionsvirksomheder, når der bliver ringere adgang til f.eks. gas.

Alt dette skal vi forberede os på, og alt dette skal vi være parate til at stå igennem, fordi vi naturligvis er solidariske med Ukraine og ukrainerne, og fordi vi ønsker at udvise foragt for Putin og hans totalitære, udemokratiske og voldlige adfærd.

Det kræver selvopofrelse og det kræver sammenhold. Og det er prisen værd. Vi har vist, at vi i Vesten kan stå sammen. Og rundt om i landet, viser vi også til diverse protester mod Putin, at danskerne står sammen i solidaritet med Ukraine.

Det giver varme og håb.

placeholder

Rasmus Prehn (f. 1973) medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, formand for Folketingets Transportudvalg. Har været medlem af Folketinget siden 2005. Tidligere minister for udviklingssamarbejde og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Putin er psykisk syg, og utrolig farlig. Jeg frygter det værste.

Desværre, det er han ikke. Putin ved præcis hvad han gør og har forberedt sig i op mod 15 år. Og afstemt det med Kina, som gav grønt lys d. 04. februar 2022, hvor de lovede fuld økonomisk opbakning og et fremad rette samarbejde økonomisk og militært i en samlet blok mod en amerikansk styret verdensorden.

Hvis han havde været fra "snøvsen" ville det være nemt nok. For så ville han blive stoppet af sine egne. Og det er ikke sket.

Kina bad, ifølge amerikanske efterretninger, Putin vente med at sætte angrebet i gang indtil de kinesiske vinter-OL var afsluttet.

- Og det gjorde han.

At kineserne blev hørt kræver betydelig indflydelse.

Jeppe, Hitler blev ikke stoppet af sine egne, og det på trods af at han i krigens sidste år kommanderede med hærstyrker der ikke eksisterede.
Dem der kan og bør stoppe Putin nyder sikkert privilegier som de ikke har lyst til at afgive, derfor fortsætter de.

Lebensraum.

Lebensraum (tysk for råderum for livsudfoldelse; biotop, levested; livsrum) var en af Adolf Hitlers grundlæggende ideer og dermed en vigtig del af den nazistiske ideologi. Den udgjorde hovedrationalet bag Tysklands voldsomme ekspansionsplaner i 1900-tallet.

Putin har overtaget ideen. Russerne mangler plads!

Ukrainske byer smadres så ingen ukainere nogensinde får økonomisk mulighed for at flytte tilbage medmindre eftertidens Europa eller USA tilbyder en form for Marshall-hjælp.

Putin påregner at sende russere til Ukraine som tyskerne gjorde i Schleswig fra 1864-1920. Herefter vil det i internationale samfund erklære området russisk.

Gammel vin på nye flasker!

2. Verdenskrig skabte det lebensraum der gav nogenlunde fred i Europa fra 1945-2022.

Pandemien var ikke nok for russiske demografer!

Nu skal der ryddes op geopolitisk! Russerne mangler jord, skove, lavbundsområder, ressourcer og råvarer.

Oligarkerne kunne købe det! Men de vil hellere investere i europæiske fodboldklubber. Rusland er simpelthen for kedelig.

Rusl@nds befolkning lider og Putin har med den historiske sovjettiske baggrunkr fået let spil.

Eneherskeren der støtter de rige og undertrykker de fattige. Han skaber i Parisaftalens kølvand russisk lebensraum. Ukraine er perfekt!

Ukrainerne har lært Vestens frie liv! Og flytter hellere til Vesten end til Østen.

Spørgsmålet er blot:

Hvor megen menneskelig lidelse og ødelæggelse vil NATO acceptere før man ser bort fra paragraf 5.

Samarbejdspolitik med Putin af værste skuffe!

Det næste Lebensraum hedder sikkert Moldova og Vestukraine…

Finland når nok at melde sig ind i NATO og EU før Putins pegefinger ender mod nord.

Skove spiller en stor rolle i opfyldelsen af Parisaftalen.

Klimakrisen kræver masser af plads. Snart sulter befolkningerne. Putin sikrer sig i tide!

Alt imens sover NATO tornerosesøvn! 70% CO2 reduktionen er på papiret i alle lande!

Kun Putin har energien. Men mangler fødevarer og Lebensraum!

Snart fryser europæerne! Snart sulter russerne!

Jordens befolkning er igen blevet for stor til jordens ressourcer og menneskehedens krav.

Alle målsætninger skyder langt over menneskehedens formåen.

Russerne forsøger egoistisk som en anden Hitler at vælge krigens kortsigtede gevinst!

Og de rige russere trækker formuerne ud af London. Selv Brexit-Boris så russernes ego-ridt!

Og Churchill kan som en fugl Føniks genopstå som den vigtigste politiske tænker i NATO.

Kender russerens gang. Præcist som Churchill gennemskuede Hitler.

'Der er kun et folk, der kan ordne dette, og det er russerne.'

Den republikanske amerikanske senator Lindsey Graham meddeler på sin Twitter, at den eneste måde at ende konflikten med Rusland på, er at snigmyrde Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Det skete som reaktion på, at russiske tropper har beskudt atomkraftværket Zaporizizja.

Det var også den eneste løsning mod Hitler under 2. verdenskrig.

Og i mellemtiden tror en hel vestlig verden at NATO er løsningen.

Politikere taler! Mennesker handler!

Hvilke danske politikere har hentet ukrainske flygtninge ved den polsk-ukrainske grænse. Ingen.
Hvor mange danskere har allerede henter ukrainske flygtninge! Mindst ti.

En verden til forskel!

Badehotellet viser mandag aften hvordan en Putin med lidt held kan rammes…

Og gøre verden til et bedre sted, hvor store beslutninger om klima og lebensraum kan løses ad internationale og demokratiske kanaler!

USA og Amerikanerne er vort gamle forbillede! Man ønsker ikke igen at smide atombomber, men…

'Der er kun et folk, der kan ordne dette, og det er russerne.'

Den republikanske amerikanske senator Lindsey Graham meddeler på sin Twitter, at den eneste måde at ende konflikten med Rusland på, er at snigmyrde Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Det skete som reaktion på, at russiske tropper har beskudt atomkraftværket Zaporizizja.

Vi kan selv gøre noget her og nu: Lad os sænke vores rumtemperatur 1 grad. Når rigtig mange gør det på samme tid, er vi med til at gøre det muligt at frigøre os fra Ruslands kul, olie og gas. GIV 1 GRAD FOR UKRAINE.

De færreste har fattet omfanget af det her. Det er en total forandring af den verdensorden vi har været vant til siden WW2, som har taget sin begyndelse.

Det her en den mest chokerende begivenhed der er sket så længe jeg kan huske det.

Det lyder måske lidt komplet umuligt lige nu i den situation vi befinder os i. Men det bedste, og måske eneste, særligt EU kan gøre, er fortsat at opbygge et forsonligt forhold til såvel Rusland som Kina. Ved godt det vist ikke lige er aktuel nu - For at sige det mildt. Men på den lange bane har vi faktisk ikke andet vi kan gøre.

Med mindre vi vil ligge i evig ødelæggende konflikt med både Rusland og Kina de næste 100 år+. Eller lidt hurtigere, en altødelæggende atomar krig, som EU er den sidste til at vinde. Og hvis nogen spørger mig, så er det den ringeste løsning af de to muligheder.

For fremtiden må vi på mange måder tilpasse os en helt ny verdenssituation. Såvel geopolitisk som konsekvenserne af klimaforandringer. Og særligt, hvad klimaforandringer angå er verden dybt afhængige af hinanden. Uden samarbejde her, går verden som vi kender den til. Så hvorfor ikke på sigt samarbejde? Vi har alligevel intet valg, hvis der skal være en civilisation for fremtiden.

Vi har fortsat et valg. Men dem vi har truffet, eller rettere vores politikere har truffet, har ikke været for gode de seneste mange årtier.

Det jeg frygter mest, er at vores politikere fortsætter rækken af dårlige valg. De er nærmest programmeret til det.

Jeppe, jeg er rystet over din holdning. Det du skriver er, at vi skal underkaste os for at få fred. Underkaste os den nye verdensorden, som vil bestå af Rusland og Kina som herskere, og os som undersåtter.
Jeg kan slet IKKE følge din tankegang.

Ja, det virker unægtelig som om, Jeppe taler en hel del mere, end han tænker.

Hans, det er ikke en holdning. Det er en realitet, som uafvigeligt er på vej. Og nej. Vi skal ikke underkaste os Rusland og/eller Kina. Det er der ingen, som har interesse i. Men vi må se i øjne, at vi må indstille os på et samarbejde på andre vilkår og hensyn end dem vi har været vant til. Andre vil for fremtiden hævde deres ret og kræve deres plads i verden.

Det vi bevidner i de her skrækkelige dage med krig i Ukraine er starten på en ny multipolær verdensorden. Vestens dage som den økonomisk og militær styrende faktor i verden er slut. Og det kan ingen militæroprustning og atter milliarder af kroner til forsvaret ændre noget som helst på.

Rusland har siden 2006 været forenet i et økonomisk samarbejde. BRIK samarbejdet. En organisation, som har deres ejet banksystem gennem New Development Bank (NDB). BRIK samarbejdet blev stiftet af Kina, Rusland, Indien og Brasilien i 2006. I 2010 kom Syd Afrika til. BRIK landene består af en befolkning på ca. 3.200.000.000 og udgør 40% af verdens befolkning. Lande som Bangladesh, De Forenede Emirater og Uruguay er ligeledes medlem af New Development Bank (NDB).

Siden 2015 har New Development Bank (NDB) haft sit eget alternativ til SWIFT netværket netop for at gardere sig mod økonomiske sanktioner fra Vesten som dem Rusland nu er udsat for. Og dette alternativ til SWIFT netværket vil sikre Rusland mod alt for alvorlige økonomiske konsekvenser og opretholde den økonomisk samhandel med BRIK landene.

Alle lande i BRIK samarbejdet har stemt imod økonomiske sanktioner mod Rusland. Og Kina, Indien, Syd Afrika, De Forenede Emirater, Bangladesh og Pakistan har stemt blankt ved afstemningen om russiske resolutioner på FN’s ekstraordinære generalforsamling forleden.

USA har forgæves forsøgt at omvende Indien, som har gode relationer til USA. Men Indien har også mere end 70 års samarbejde økonomisk og militært med Rusland.

Putin handler ikke hovedkulds i en corona tåge. Han ved præcis hvad han gør. Det har været planlagt og forberedt gennem de seneste 15 år parallelt med nye samarbejde som BRIK.

Vi bevidner en ny verdensordens fødsel i de her dage. Og det kan intet forsvarsbudget hamle op med eller gøre en forskel på. Måske skal vi endog træde lidt varsom, da vi højst sandsynlig vil blive afhænge af denne nye multipolære verdensorden. Ikke mindst i økonomiske sammenhænge.

Kina er som bekendt ved at overhale USA som verdens største økonomi og verdens stærkeste militær. Nogen mener de allerede har gjort det, når pengene gøres op i købekraft. Lidt mindre kendt er det, at Indien også står som en mulig kandidat til at blive verdens største økonomi. Og Brasilien er bestemt også på vej op.

Vesten kommer til at vige pladsen. Det kan ikke forhindres. Det vil være klogt at have det med i tankerne.

Du mener at vi skal indordne os under diktaturstater som Kina og Rusland. Det er jeg, og nok også mange andre, ikke enig med dig i.
Jeg mener vi skal behandle diktaturstater som rådne æg, noget vi ikke spiser, men passer på at de ikke går i stykker så indholdet breder sig til os selv.

Selvfølgelig mener jeg ikke det. Det burde sige sig selv. Men hvis det er sådan du vil fortolke min kommentar. Ja så må du jo gøre det.

Men det ændre ikke på det forhold, at der har været en ny virkelighed undervejs i en del år efterhånden. En ny virkelighed, hvor der vil være flere store spillere i verden end vi har været vant til. Og de vil kræve indflydelse.

Den virkelighed kommer vi til at leve i fremover.

Spørgsmålet er bare hvordan. Skal det være en krig som ingen kan vinde? Eller skal det være fred, som vi kan leve med?

Den tidligere chef strateg for Donald Trump, Steven Bannon, har en vision om vi skal have en total ødelæggende krig for så at genopbygge en ny verden på resterne med USA som leder af det, der er tilbage af verden. Det er jo selvfølgelig også en løsning - Hvis sådan en krig vindes. Det er der jo ingen garanti for.

Men selvfølgelig. Lige nu går bølgerne urationelt højt. Og man skal ikke træffe vigtige beslutninger i en ophidset og overilet situation.

Der er kun en løsning.
Det Russiske militær.
De Russiske Politiker.
Eller den Russiske befolkning.

Fratager Putin magten, stiller ham for en domstol
hvor han bliver dømt til døden,
og skudt

Dermed har det russiske folk bevist at de ikke er som Putin.

Hvis det er USA,NATO,EU,eller et hvilke som helst andent land
der slår Hitler no 2 ihjel,vil der være en ny Hitler no 3 der overtager
og det vil være med den Russiske befolknings opbakning
Da der lynhurtigt vil blive op-pisket en stemning mod den vestlig verden
og løgne vil forsætte og 3 verdens krig vil være en relitet

Jeg er enig med Jeppe Lindholm, men der mangler noget vigtigt i hans indlæg. Ukraine har gennemført en bevidst og systematisk afrussificeringsproces. Man har trængt russisktalende og -følende mennesker ud. Lukket deres TV-stationer, forbudt deres aviser og skoler. Da de forskansede sig på mindre områder helt i østukraine, belejrede og beskød man dem gennem otte år.
Noget tilsvarende, men ikke nær så slemt, sker i Letland.
Det er ikke som følge af almindelig racisme. Det er heller ikke almindelig nazisme. Det er en ny form for fundamentalisme, ifølge hvilken det russiske er roden til alt ondt i verden og skal bekæmpes med både politik og vold.

Det er ønsketænkning at denne krig skulle være forårsaget af en enkelt mand, altså Putin. Det er Rusland der handler. Det er også naiv ønsketænkning at Rusland skulle være alene eller mere og mere isoleret. Det halve af verden forstår og sympatiserer med Ruslands krig mod Ukrainsk russerhad og fundamentalisme.

Endnu en vigtig ting i forbindelse med Jeppes indlæg: Den omvæltning i verden der foregår, har haft den positive virkning at et flertal af Kinas befolkning idag har føde og bolig af en rimelig standard, næsten sammenlignelig med vores og langt langt bedre end hvad de har kendt i 100 år. Hvis denne udvikling også skulle komme til at omfatte en rimelig arbejdstid og -rytme, så er der grund til at råbe hurra. Kina er i færd med at blive en velfærdsnation og de bliver det på samme måde som vi blev det, nemlig ved at arbejde hårdt og vedholdende.
Jeg tror dog ikke at Kinas militær nogensinde bliver sammenligneligt med det amerikanske. Idag bruger hver skatteborger i USA 16 gange mere på militæret end en borger i Kina.

Mio Nielsen, for et stykke tid siden så jeg et indslag i DR-nyhederne af Phillip Khokhar, Asien korrespondent, bosiddende i Beijing. Han havde besøgt et fattigt område i Kina, hvor beboerne levede på en måde som vi skulle tro var løgn i et såkaldt veludviklet land som Kina. Der var hverken rindende vand, elforsyning eller andre sanitære forhold. Og fri mig for at vi skal acceptere Kinas overgreb mod borgerne i Hongkong og deres forsøg på undertrykkelse at Taiwan og ikke at forglemme Tibet og hvad med massakren på "den himmelske freds plads" i 1989?
At Russere, der har bosat sig i Ukraine, skal lære Ukrainsk er vel forståelig hvis de vil være Ukrainske statsborgere. Man må heller ikke glemme at Ukrainerne vist ikke blev behandlet særlig pænt af Russerne efter 2. verdenskrig. Det Tyske mindretal i Danmark må jo også lære Dansk, hvis de vil være Danske statsborgere.
Dit forsvar for diktatoren, præsident Putin, har jeg ingen forståelse for. Han er gammel KGB-agent (spion) og var i Østtyskland fra 1985 til 1991, hvor han samarbejdede med Stasi og jeg tror næppe at det er sandhed vi skal forvente fra den kant, "spiontjenester" er mest kendt for at udbrede "løgnehistorier" om dem selv og deres færden.

Bendt. Kina er ikke et "veludviklet land. Lederne, systemet osv. lægger meget vægt på ikke at bruge et sådant udtryk.De siger noget i retning af at Kina er på et "mellemstadie".I Iøvrigt har der på de internationale kinesiske medier været lange serier om netop den slags steder, du har set film fra. I forbindelse med en kampagne mod denne fattigdom, som altså har været genstand for opmærksomhed i Kina for nylig.

Bendt, hvis du gerne vil se nogle af de dokumentarfilm kineserne selv har lavet om deres fattige medborgere, så kan du søge på Youtube under "Poverty alleviation in China". Men jeg advarer dig: På de kinesiske film drejer det sig ikke bare om at vise fattigdommen, men om at bekæmpe den. TV-kanalen hedder CGTN.
En anden ting: Det er ikke længere aktuelt at fordømme Kina på grund af Tibet. Nu er det Xinjiang, man skal nævne. Dalai Lama har endda erklæret at tibetanerne selv ønsker kinesisk udviklingshjælp.

Mio Nielsen, jeg bruger ikke tid på at se kommunistiske propagandafilm, da indholdet har meget lidt med virkeligheden at gøre. At Kina laver den slags film skyldes alene at de så kan modtage udviklingsbistand fra Danmark som i 2021 beløb sig til ca. kr. 104 millioner.
Når det gælder Tibet har Kina sørget for at der nu bor flere Kinesere end Tibetanere i det område, der omfatter Tibet.
Når det gælder Xinjiang bliver folk der sendt på opdragelseslejre, så mangel på demokrati i Kina er meget iøjnefaldende. Det må jeg huske at spørge min nevøs kone om næste gang jeg ser hende, hvis hun vil fortælle noget om det.

Tak for svar Bent. Jeg stopper dog dialogen her. Venlig hilsen Mio Nielsen

Det tager 100 år at opbygge fred. Og 10 minutter at ødelægge den.

Vi havde chancen for at opbygge en fredelig verden i sameksistens efter murens fald i 1989. Det ville vi så åbenbart ikke. Vi har haft 50 år til at reagere på en kommende klima katastrofe. Det ville vi heller ikke.

Er det kun mig, som synes der er gået et eller andet galt?

-

Stephen Hawking, et af verdens største genier i nyere tid, gav menneskeligheden 100 år tilbage at leve i. Med den seneste udvikling og reaktionen derpå, er de 100 år sat mere end under alvorlig pres.

Men hvad. Een ting kan vi da trøste os med. Vi er selv skyld i det. Vi ville det selv.

Jeppe, i det sidste nummer af Le Monde Diplomatique er der et par sider om udviklingen hos lederne i USA. Man føler at den førsteplads man har optaget i årevis er truet. I de dokumenter Le Diplo citerer gør man sig ikke ulejlighed med at prædike demokrati og menneskerettigheder, for det er underforstået indlysende at vi amerikanere har ret, og at en verden hvor vi ikke er nr. 1 er en trussel.
USA ligger ikke på den lade side, men går aktivt ind i kampen og man har valgt to slagmarker for at sikre sig mod at blive overhalet, nemlig Xinjiang og Ukraine.

Jeg har de seneste mange år ofte tænkt den tanke, hvad vil et USA gøre, hvis deres position i verden for alvor bliver udfordret. En situation, som før eller siden vil blive til virkelighed. En virkelighed, som er ved at udforme sig som en realitet stille og roligt skridt for skridt de seneste 20 år. Ikke gennem krig, men gennem visioner, dygtighed og økonomisk formåen. En situation, som vi ser Kina befinder sig i. Og en situation, som Indien er på vej til. Brasilien er ligeledes på vej op.

Jeg tror ikke et udfordret USA vil lade det gå stille for sig, når de bliver presset op i et hjørne økonomisk. Økonomi er politikkens forlængede arm. Det samme er krig.

USA vil ikke kunne leve med at være nummer to eller endog tre i en verden, hvor de er vant til at sig se sig selv som nummer et på alle fronter. Denne status er afgørende for USA's og mange amerikanernes selvforståelse.

-

Nu vover jeg lige pelsen igen for at blive mødt med skældsord og siger det er den situation Putin's Rusland befinder sig i. En kamp om deres selvforståelse. En plads i verden, som Putin mener Rusland har krav på.

For 20 år siden erklærede Putin Rusland som værende på vej til demokrati og på vej til at blive en del af Europa under en tale i det tyske parlament foran den tyske Bundestag i Berlin. Der var tale om et Rusland på vej ind i EU. Men noget er gået galt siden den gang. Putin har følt Rusland løbet over ende frem for at blive anset som en partner.

Jeg vil gå lidt videre i samme retning, Jeppe. Da Sovjetunionen næsten frivilligt nedlagde sin Goulag, løsgav sine lydstater, blev ven med kirken og forlod marxismen... så opdagede Vestens militær og sikkerhedsorganisationer at man havde brug for en fjende. Uden en troværdig fjende bliver et militærvæsen jo overflødigt. Så man nægtede Rusland adgang til vennekredsen og generede dem økonomisk. Nordstream2 blev dråben, der fik bægeret til at flyde over.

Hej vil lige sige at nu skal alle slappe af før det bliver til en atomkrig for så er alle døde. vis tager alt fra Putin Vladmimir så har han jo ikke noget at tabe. Ukraine er USS. Men fordi der kommer en tosse og siger nu skal vi være selvstendige og mener at han kan tage et stykke af Rusland og kalde hans eget land og være president for en stat han ikke ejer som høre til Rusland. Det ville være det samme som en der tabte magten over Jyland over en jyde som pluslig to Jyland som sit eget land og kalder sig statsminister over alle jyder . Der kan kun være en der sider på magten. USA har jo heller ikke to Joe Biden Vel. Ukrine er Rusland de taler samme sprog. De er ikke med i EU og Nato. Jeg ville gerne Høre vis Mette fridriksen var glad for at der kom en tumpe i Jyland og to Jyland og kalte ham hende Statsminister over Jyland. To Statsminister går ikke to konger går ikke i samme land. Ukrine er Russisk grund og har været det i mange 1000 år. Og vis man bliver ved med at provokere Putin så skal man nok sige ja til at få en A bombe i Hovet.

Debatten her burde jo, hvis man skal følge overskriften, udvise foragt for Putin. Men den går i en noget anden retning, især takket være Jeppe Lindholm - men også takket være vore danske traditioner for åben debat.
Jeppe viser, at vi er på vej ind i ny verdensorden, og det har han ret i. Men Rusland afviger fra de andre BRIC's lande derved at dette land ikke har været koloniseret, sådan som Brasilien, Indien og Kina. Med hensyn til disse tre lande, så er deres fremskridt særlig positive ved at de tydeligt udtrykker den sociale emancipation, som vi alle håber på.
Specielt med hensyn til Kina finder man i det danske socialdemokratiske bagland en skepsis, som nærmer sig vanvid. Når en socialdemokratisk politiker bliver stillet overfor kæmpemæssige byer af socialt boligbyggeri i Kina, så udbryder hun: "Det ligner jo Legoland!". Vi vil ikke tro på det, vi ser!

Ruslands situation er anderledes. Rusland har selv været en kolonisator og en imperie-bygger, men forsøger at komme ud af den fælde. Imidlertid er de mange millioner ukrainere, der føler sig som russiske, ikke et resultat af koloniaktivitet. De stammer fra den russiske stats fødsel. Det er det nye, nationalistiske Ukraine der synder mod moderne tankegang, ved at ville tvinge disse mennesker til at tænke anti-russisk. Den russiske holdning var korrekt, indtil de gik i krig: Vi har ti millioner russisk-talende folkefæller i Ukraine. Giv dem deres naturlige territorier i Krim og i Donetsk og anerkend deres selvbestemmelsesret.

Og hvorfor gik det galt? Hvorfor fik de 2 procent ukrainere med fascistisk tankegang, så stor indflydelse?
Fordi strategerne i USA klogt så, at dette sted og denne situation var egnet til at skade Rusland. Måske det faktisk vil lykkes for dem. Mange danskere håber det og tænker: "Bare vi kunne få Rusland ned med nakken". Jeg har en lidt anden holdning.

Har regeringen i Ukraine opført sig fornuftigt og moderne ved at gøre en stor indsats for at skabe en nationalstat med kun eet sprog?
Bent Menck skriver at man kan sammenligne med Danmark, hvor vi forlanger, at alle kan forstå dansk. Men er Ukraines historie ikke snarere sammenlignelig med Belgiens eller andre flersprogede nationer?
Ukraine er et stort territorium og ikke som Danmark omgivet af vand. Kunne man ikke forestille sig, at det egner sig bedre for et flersproget system, baseret på tolerance, og at den nuværende tendens bevidst stilede mod en konflikt med Rusland?

Har vi vesteuropæere gjort noget, der ligner det russerne nu gør i Ukraine?
Ja det har vi. Nemlig med krigen om Kosovos selvstændighed (hvor jeg iøvrigt var tosset nok til at være på Nato's side) Det var en forfulgt minoritet der skulle gøres selvstændig, således at USA kunne bygge en base på dens territorium. Derfor blev Serbien bombet i flere uger - indtil de slap Kosovo. Man må dog medgive, at russernes krav på medindsigt i Ukraines forhold er bedre underbygget.

Den danske befolkning er helt overbevist om, at jo længere Ukraine modstår russerne, des bedre. At landet bliver ødelagt er en acceptabel pris for at russerne bliver bremset, eller i det mindste generet.
Men da vi selv blev invaderet i 1940 gjorde vi kun en symbolsk modstand i et par timer. Er dette logisk?
Ja der er mening i denne tilsyneladende selvmodsigende holdning, derved at vi faktisk selv er overbevist om at Ukraine, dybest set, er russisk og altid vil være det.
Ukraines ødelæggelse skader russerne mere end den skader os.

Annonce