EL-forvirring: Meldte fra til demonstration, men folketingskandidat talte

Enhedslisten meldte fra til demonstration foran USA’s ambassade, men en af partiets folketingskandidater holdt alligevel tale
Forvirringen omkring Enhedslistens deltagelse - eller ikke-deltagelse - i en demo mod Ruslands invasion af Ukraine lørdag fortsætter.

Officielt stod Enhedslisten slet ikke bag en demonstration arrangeret af en række organisationer og partier på den yderste venstrefløj, lørdag, hvor der blev demonstreret mod Ruslands invasion af Ukraine - ikke bare foran Ruslands ambassade, men også foran USA’s ambassade.

Fra 25. februar og frem til og med en del af fredagen den 4. marts stod Enhedslisten opført som medarrangør af demoen på den officielle event-begivenhed på Facebook.

Torsdag aften meddelte Enhedslistens Hovedbestyrelse, som omtalt i Netavisen Pio fredag,den øvrige arrangør-kreds, at partiet trak sig som medarrangør, fordi demonstrationen ikke alene demonstrerede foran Ruslands ambassade, men også foran USAs ambassade. Og det kunne Enhedslisten som parti ikke acceptere:

“Hovedbestyrelsen har besluttet at Enhedslisten på nuværende tidspunkt ikke deltager i en demonstration foran den amerikanske ambassade,” forklarede partiets forsvarsordfører, Eva Flyvholm, pr. sms over for Netavisen Pio fredag.

Stor forvirring fredag: Medarrangør, ikke medarrangør

Men Enhedslisten fortsatte med at være anført som medarrangør på event-begivenheden indtil fredag formiddag kl. ca. 11.45. Fra ud på eftermiddagen fredag stod Enhedslisten pludselig igen anført som officiel medarrangør af demonstrationen.

Fra ud på eftermiddagen fredag stod Enhedslisten pludselig igen anført som officiel medarrangør

Først efter at Netavisen Pio fredag eftermiddag på ny henvendte sig til Enhedslisten, blev selve partiet igen slettet som medarrangør på Facebook.

I stedet stod der nu, at Enhedslistens Internationalt Udvalg og Enhedslistens partiafdeling i Albertslund var medarrangør af demonstrationen.

I en sms forklarede partiets presseafdeling sammenhængen således:

"Internationalt Udvalg kan godt vælge at støtte demo'en, men de gør det på egne vegne som udvalg og ikke på vegne af Enhedslisten."

Talte på udvalgs vegne

Mødte man frem til selve demonstrationen lørdag kl. 11 til 14 var forvirringen ikke mindre.

For en af hovedtalerne ved demonstrationen var folketingskandidat og medlem af den københavnske borgerrepræsentation for Enhedslisten, Sinem Demir.

talte på vegne af Enhedslistens Internationalt Udvalg - og altså ikke på vegne af partiet

Enhedslistens presseafdeling forklarer søndag over for Netavisen Pio, at Sinem Demir under demonstrationen talte på vegne af Enhedslistens Internationalt Udvalg - og altså ikke på vegne af partiet Enhedslisten.

På Sinem Demirs officielle politiker-side på Facebook har hun lagt sin fulde tale ved demonstrationen.

Intet sted i opslaget forklarer Sinem Demir, at hun ikke holdt sin tale på vegne af Enhedslisten, men alene på vegne af Enhedslistens Internationalt Udvalg.

“Jeg har i dag holdt følgende tale til fredsdemonstrationen i København,” forklarer Demir alene - efterfulgt at talens fulde ordlyd.

placeholder

 

Udvalg ikke underlagt partiet

Hvis læseren undrer sig over, at et udvalg i Enhedslisten kan optræde og stille talere ved en demonstration - på trods af at selve partiet ikke ønsker at bakke op om demonstrationen - så skyldes det helt særlige forhold omkring partiudvalg i Enhedslisten.

så skyldes det helt særlige forhold omkring partiudvalg i Enhedslisten

I kommissoriet for Internationalt Udvalg (IU) hedder det således blandt andet:

“IU kan vedtage udtalelser, afholde offentlige møder og tilslutte sig demonstrationer og internationale arrangementer på egne vegne."

Kontaktperson for Enhedslistens Internationalt Udvalg, der har omkring 120 medlemmer, er i øvrigt hovedbestyrelsesmedlem Mikael Hertoft, der for nylig er blevet irettesat af både partileder Mai Villadsen og tidligere partiledelser Pernille Skipper, fordi han i offentlige udtalelser har slået til lyd for, at ikke bare Rusland bærer ansvaret for krigen mod Ukraine. Ukraine selv bærer også sin del af ansvaret.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Godt at se, at Enhedslisten ikke er et monolitisk parti. Nu skal vi så bare have krigsmagerne i partiet til at trække støtten til bevæbningen af civile ukrainere tilbage.

Det er noget rigtigt rod folketingsgruppen og hovedbestyrelsen, har bevæget sig ud i. Det ser ikke kønt ud, når personligt ambitiøse levebrødspolitikere bliver som de andre.
Godt der er antikrigskræfter tilbage i Enhedslisten!

Antikrigskræfter! Oh hvilken selvforherligelse! . Hvilket ansvarligt parti er for krig???

Sk*** smart.
Man nedsætter bare en lang række udvalg, der så - som vejrhanen drejer - kan udtrykke partiets reelle synspunkter og holdninger, men udadtil kan tilpasse ordene til hvad omverdenen kan/vil acceptere.
Smart... ja, men lidt for smart efter min mening.

Annonce