Enhedslistens magtfulde hovedbestyrelse slår fast: Danmark skal ud af NATO

Partiet vil have Danmark til at droppe NATO-medlemskab - bare ikke lige nu.
Foto: Enhedslisten
Mai Villadsen. partileder, Enhedslisten
Der er blevet skabt så stor tvivl om Enhedslistens forhold til forsvarsalliancen Nato, at der søndag blev holdt et ekstraordinært møde i partiets hovedbestyrelse.

Det fandt sted for at slå fast, at partiet stadig arbejder for at Danmark skal forlade NATO. Det skriver Politiken.

En enig hovedbestyrelse stemte ifølge Politiken onsdag for at fastholde partiets linje, som der er blevet sået tvivl om.

"Det var nødvendigt, fordi jeg fornemmede, at der havde været udtalelser, som måske havde rejst spørgsmålstegn ved, om det bare var en forældet beslutning, eller om det stadig er noget, vi reelt mener," siger Jonathan Simmel, der er medlem af hovedbestyrelsen, til Politiken.

Skal hverken ske i dag, i morgen eller i overmorgen

En af de udtalelser som Jonathan Simmel hentyder til, kunne være fra politisk leder Mai Villadsen, der søndag sagde, at partiet gerne vil have Danmark ud af NATO men:

”Det skal hverken ske i dag, i morgen eller i overmorgen”.

Partiets chefideolog og byrådsmedlem på Frederiksberg, Pelle Dragsted, er også medlem af hovedbestyrelsen og fortæller, at han stemte for at forlade NATO, fordi han er enig i det principielle mål, men at han også mener, at det altså ikke skal ske lige nu.

Beslutningen kommer efter to uger, hvor folk fra Enhedslisten har sendt forskellige budskaber om partiets holdning til det danske NATO-medlemsskab, som er blevet højaktuelt efter Ruslands invasion af Ukraine.

Partiet stemte i februar imod beslutningen om at øge Danmarks militære bidrag til NATO.

Enhedslisten er ligeledes imod den aftale, som regeringen og fire partier indgik søndag, om at hæve det danske forsvarsbudget til 2 procent af BNP.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Kære E0nhedslisten tænk jer nu om.
Hvis i skal tages seriøse omkring fastholdse af forsvarsforbehold i EU,
så nytter det ikke noget at i siger at i også vil ud af NATO.
Det eneste i opnår er at det bliver et ja til ophævelsen af forbeholdet.
Jeg ved godt hvad det er i vil opnå, ang ud af NATO,
men som verden er i dag, er der lange udsigter, med at der er noget fornuft i det.
Drop udmeldning at Ø vil ud af NATO.
Ellers stemmer jeg ikke på jer næste gang

Men kæmp for, at Danmark har nok i at være med i NATO.
Og meld bare ud at på længere sigt vil Ø arbejde på at vi får en verden hvor vi ikke behøver krig og ødelægelser.
Men lige nu og i de næste mange år,10-20-30-50??? år er NATO nødvendig .

Længe leve NATO, og nej tak til EU-HÆR

NATO-spørgsmålet er så vigtigt at min stemme kan i (yderste konsekvens)
gå til et andet, nej til EU-hær parti.
Og ja til 2 procent af BNP til Dansk FORSVAR i NATO-regi

I den bedste af alle verdener ville vi ikke have brug for et militær. Nu lever vi så i den næstbedste af alle verdener, så vi må nok acceptere at have i det mindste lidt militær, og da vi er et lille land, er det nok smart at indgå i en eller anden form for Forsvarsalliance. Med tryk på FORSVAR. Og uden sofisterier som at "det bedste forsvar er et angreb".

Indtil for nylig var jeg tilhænger af at melde Danmark ud af angrebsalliancen NATO for i stedet at indgå i et europæisk forsvarssamarbejde. Med tryk på FORSVAR. Men de seneste ugers begivenheder har vist mig, at de europæiske politikere er lige så krigsliderlige og aggressive som amerikanerne. Så nu ved jeg ikke, hvad jeg skal synes, og det sker ikke ret tit.

Hvis vi alligevel skal forblive medlemmer af NATO, vil jeg stemme nej til en afskaffelse af forsvarsforbeholdet. Hvorfor være medlem af to angrebsorganisationer, hvis vi kan nøjes med at være medlem af én?

I den næstbedste af alle verdener melder vi os ud af NATO og ind i EUs militærsamarbejde, hvorefter vi sammen med andre fredselskende folkeslag arbejder på at gøre dette samarbejde til et rent forsvarssamarbejde, hvor tropperne ikke har bemyndigelse til at kæmpe uden for EUs grænser.

Hvis det er politikernes vision for en sikkerhedspolitisk fremtid for Danmark, stemmer jeg gerne for en ophævelse af forsvarsforbeholdet. Men det lyder mere som om stort set samtlige danske politikere brænder efter at komme i krig med Rusland. Og så bliver det uden mig. Så bliver det et nej til ophævelsen af forsvarsforbeholdet fra min side.

Tænk, troede virkelig, at alle de lande, som tidligere har været tvunget ind i Sovjetunionen alle uden undtagelse søger, som i søger, om optagelse i Eu og NATO. Hvorfor mon det, nok fordi de gerne vil ud af Ruslands greb, ingen af landene er tvunget med.
Den tænksomme

Hvis samtlige verdens lande skrottede ethvert våben havde ingen brug for NATO.
I stedet for skal der nu oprustes. Som om det gavner at smide bomber i hovedet på hinanden.
En klode hvor lande har fastlåst sig selv i et krampagtigt kernevåbengreb. Derfor UKRAINE krigen kan praktiseres,En vanvittig krig ingen reelt set kan gøre nogetsomhelst ved på grund af velbegrundet ANGST.
Hvad skal verden med oprustning ?

Desværre har vi brug for NATO. Blandt adskillige psykopatiske og magtsyge ledere i denne verden er Putin ingen undtagelse. Putin stopper ikke med at indtage Ukraine, såfremt ingen stopper ham. Derfor er vi desværre nødsaget til at opruste for at kunne stoppe psykopaten i tide.

Det skal nu alligevel blive spændende at se de kommende meningsmålinger. Dette absurde teater, hvor underholdende det end er, må vel sætte sine spor, skulle man mene.

Enhedslisten vil ud af såvel EU som NATO, hvilket vi har hørt gang på gang. Fri os dog for at dette sammenrend af kommunister får indflydelse på landets styring.

Både EU og NATO er frivillig "tvang". Vi bør ikke være med i disse instanser. Som sådan er begge dele overflødige,i tilfælde af en ATOMKRIG. Ingen vil alligevel ikke kunne udrette nogetsomhelst i en sådan situation.
En klode der rammes af overvældende radioaktiv stråling fra A -våben er LOST uanset.
Danmark kan ikke slå en "gigantisk tæt glasboble" op omkring sig og derved tro sig frelst. Det kan ingen lande.
Verden har brug for NEDRUSTNING ikke det modsatte.

Annonce