Annonce

Priserne på himmelflugt: Nu reagerer fagbevægelsen

Lønnen skal op for at følge med de historiske prisstigninger, mener formanden for Dansk Metal. Formandskollega advarer om stigende ulighed.
Forbrugerpriserne har taget det største hop siden 1989, viser helt nye tal fra Danmarks Statistik.

I februar 2022 steg det samlede forbrugerprisindeks med 4,8 procent i forhold til samme måned året før.

Og står det til formanden for en af landets helt store fagforbund, Claus Jensen, fra Dansk Metal, så kommer virksomhederne til at mærke det med

"Virksomhederne har aldrig tjent flere penge, og konkurrencekraften har aldrig været bedre, så virksomhederne må til lommerne og sikre vores medlemmer i en situation, hvor de ellers kan stå overfor et stort reallønsfald," siger Claus Jensen til Finans.dk.

Der er først overenskomstforhandlinger på det private område til næste år, men allerede nu vil arbejdsgiverne møde kravet om højere løn, når virksomhederne i den kommende tid skal lave lokale lønforhandlinger

Metal-formanden vil dog ikke kun have arbejdsgiverne til lommerne. Ud over mere i løn, er det ifølge Claus Jensen også på tide at se på såvel kørselsfradrag og energiafgifter.

Viser problem med ulighed

Det stigende priser får også formanden for fagforbundet FOA, Mona Striib, til at reagere med dyb bekymring, særligt i forhold til de mange lavtlønnede.

Eksperter vurderer, at ekstraregningen for stigende fødevare- og energipriser kan løbe op i 20.000 kroner om året, og det rammer især de lavtlønnede:

"Det her gør ondt! 20.000 kroner er meget for de fleste familier. Men for rigtig mange af mine medlemmer og for mange andre hårdtarbejdende lønmodtagere er det en katastrofe, der æder deres økonomiske råderum fuldstændigt op,” siger Mona Striib.

Hun mener, at situationen udstiller den ulighed, man har ladet vokse i Danmark igennem mange år.

”Der er en udpræget privilegieblindhed i store dele af samfundet blandt dem, der tilhører ”de heldige” med luft i budgettet til at tage på skitur eller en sviptur til Malaga."

"Jeg skulle hilse fra FOAs hårdtarbejdende medlemmer og sige, at det er benhårdt lige nu. Jeg synes, at situationen er et wake-up-call om, at vi skal gøre mere for at løfte ligheden i Danmark,” siger Mona Striib.

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg er helt enig med fagbevægelsen, men pensionisterne er så endnu værre stillet.

Så sandt 👍

Så sandt 👍

Med hensyn til pensionister. Der burde satserne følge de generelle lønstigninger. Som for eksempel, når der forhandles 3% mere i løn, så burde pensionen følge tilsvarende med. Blot min mening.

Enig!

Jeg plejer egentlig at sige, at selv om vi kun har vores folkepension og heller ikke noget i banken, lever vi et godt liv, men det er ude på kanten nu. Prisernes himmelflugt er meget mærksomt!

Med hensyn til pensionister. Der burde satserne følge de generelle lønstigninger. Som for eksempel, når der forhandles 3% mere i løn, så burde pensionen følge tilsvarende med. Blot min mening.

Med hensyn til pensionister. Der burde satserne følge de generelle lønstigninger. Som for eksempel, når der forhandles 3% mere i løn, så burde pensionen følge tilsvarende med. Blot min mening.

Enig!

Og husk så lige på at der er en 225 timers regel
der har frataget 1000 kr fra langtidsledig hver månde
hvor det er gået meget ud over plus 55-65 årige
igennem mange år pga arbejdsgiverne har været
meget imod at ansætte denne aldersgruppe

Jeg er ret sikker på at en hel del virksomheder bruger Corona- og Ukraine-krisen som camouflage for prisstigningerne. En af undskyldningerne er de forhøjede fragtpriser, og samtidig offentliggør Mærsk et rekord stort overskud pga. de forhøjede fragtpriser.
Så nogle scorer kassen, mens alm. mennesker betaler.

Liden sten kan vælte stort læs!

Har du en sten i skoen, så fjern den!

Mit navn det står med prikker, pas på de ikke ukrainere stikker.

…….. …..

Der er vist nogen her, så glemmer at det blå svindlerhold vil have store dele af de ekstra årlige 18.000.000.000 kr. finansieret ved at skære kraftigt ned på overførelsesindkomster som pension, SU, kontanthjælp osv..

Det blå svindlerhold fortsætter deres løgne og manipulation med den danske befolkning - Hvor det har ført os hen kan vi i de her dage bevidne. Hvor længe vil vi finde os i det? Og ikke mindst, hvad er det for en fremtid, der efterhånden er dækket op til for vores børn? Hvis de da ellers har nogen.

det blå svindlerhold
Det blå svindlerhold

det RØDE SVINDLERHOLD har hentet en etbenet pirat til Danmark
det RØDE SVINDLERHOLD har hentet en etbenet pirat til Danmark

Hvor længe vil vi finde os i det? Og ikke mindst, hvad er det for en fremtid, der efterhånden er dækket op til for vores børn? Hvis de da ellers har nogen.
.

På Berlingske Tidende kan man i dag finde følgende leder:

"Berlingske mener: Selv i krig er velfærden en hellig ko
Der er i kredsen af partier bag Det Nationale Kompromis ingen appetit på at træffe svære og hårde valg, når man skal vælge mellem våben eller velfærd – eller når man skal vælge mellem klima og velfærd."

-

De højeste indkomster har ikke været udsat for andet end skattelettelser de seneste 20 år. De har fået hele samfundets overskud foræret. Og nu skal velfærden så betale for ikke bare forsvarsbudgettet på kommende 55.000.000.000 kr.. Nej, velfærden skal også bekoste forsøget på at rede klimakatastrofen. Den blå svindel og manipulation i en nøddeskal.

De ekstra 18.000.000.000 kr. årligt til forsvaret svare til en ekstraskat på ca.277 kr. pr. skatteborger i det her land. Inkl. pensionister, kontanthjælpsmodtagere, unge på SU. Et beløb, som ikke vil slå nogen af den økonomiske stol. Skal velfærden og pensionister og andre på overførelsesindkomster virkelig ene mand/kone betale for forsvaret af Danmark, mens de rige går fri??? Det er i hver fald det det blå svindlerhold mener. Og det selvom de rigeste indkomster har fået skattelettelser på over 20.000.000.000 kr. de seneste mange år, så må man forstå de rige stakler ikke har råd til at betale til forsvaret af Danmark. Ikke engang sølle 277 kr. pr. måned.

Klimaet, må man forstå, er ligeledes en byrde, som dem der har mindst må betale for at redde. Det vedkommer jo slet slet ikke de velhavende og rige. Selv om de rigeste står for 50% af alle drivhusgas udledninger og anden svineri gennem deres overforbrug af unødvendig luksus. Men da de har så højt et forbrug, kan de jo umulig få råd til at bidrage til bekæmpelsen af klimakatastrofen. De stakkels rige.

Så den regning mener det blå svindlerhold ligger meget bedre i hænderne på de fattige. De har jo alligevel ingen forstand på at bruge penge. Så hvad skal de dog med dem.

Men ved netop at sætte skatten op på hovedsageligt de rigeste indkomster minkes deres i forvejen skadelige og absurde forbrug, som er den største årsag til en kommende klimakatastrofe. De fattigste indkomster har i forvejen ikke andet end netop til dagen og vejen. De basale ting i livet. Ikke absurd luksus.

Så sæt skatten op, særligt for de højeste indkomster, sæt aktieudbytteskatten op fra de latterlige 25% til 40%, genindfør formueskatten på formuer over 10.000.000 kr. og sæt selskabsskatten op fra 22% til 25%.

Den blå svindel, bedrag, løgne og manipulation med den danske befolkning fortsætter. Selv i en situation med krig.

Den blå svindel
det blå svindlerhold
det blå svindlerhold
Den blå svindel

det RØDE SVINDLERHOLD har hentet en etbenet pirat til Danmark
det RØDE SVINDLERHOLD har hentet en etbenet pirat til Danmark

.