Annonce

Nye tal: Laveste antal vilde strejker nogensinde

2021 det hidtil mest fredelige år på arbejdsmarkedet, viser tal fra Dansk Arbejdsgiverforening
Der er blevet længere og længere mellem de vilde strejker - overenskomststridige arbejdsnedlæggelser - i Danmark.

I hele 2021 var der 96 konflikter i alt på Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) område. Konflikterne førte til 4.726 tabte arbejdsdage, og det er det laveste omfang nogensinde.

Det skriver Dansk Arbejdsgiverforenings i sin seneste udgave af Konflikt-Statistik.

I starten af 1990’erne var det ret sædvanligt at konflikte

I starten af 1990’erne var det ret sædvanligt at konflikte, mens parterne i dag forhandler om arbejdsvilkårene frem for at strejke. Coronapandemien har formentlig sat en ekstra dæmper på konflikterne, men udviklingen var også tydelig i årene før den, noterer DA.

I 2021 var der 96 overenskomststridige arbejdsstandsninger, der førte til 4.726 tabte arbejdsdage. Arbejdsstandsningerne involverede i gennemsnit 42,1 personer og var af 1,2 dags varighed.

Største konfliktområde: Løn

De to hyppigst anvendte konfliktårsager i 2021 var løn samt ansættelse og afskedigelse.

Løn og andre betalingsforpligtelser stod for 48 konflikter og resulterede i 2.374 tabte arbejdsdage.

Konflikter omkring ansættelse og afskedigelse ledte til 11 konflikter og 1.205 tabte arbejdsdage. Samlet stod de to konfliktårsager for 76 pct. af årets tabte arbejdsdage.

I 4. kvartal 2021 var der 17 overenskomststridige arbejdsstandsninger, som førte til 380 tabte arbejdsdage. Arbejdsstandsningerne involverede i gennemsnit 28,9 personer og var af 0,8 dages varighed.

Det var et lavere konfliktomfang end de andre kvartaler for 2021. Konflikter omkring løn og andre betalingsforpligtelser stod for 9 konflikter og 265,1 tabte arbejdsdage.

I kontrast til debat om “fagforeningernes bøllemetoder”

Konsulent hos Fagbevægelsens Hovedorganisation, Alexander Thorvaldsen, noterer på Twitter, at DA-tallene står i kontrast til debatten om “fagforeningernes bøllemetoder”:

Interessante tal fra arbejdsgiverne

“Modsat indtrykket når man hører debatten om "fagforeningernes bøllemetoder" er der historisk få overenskomststridige strejker i de her år. Interessante tal fra arbejdsgiverne.”

placeholder

  

Senest var det blå Danmark helt oppe på tæerne over en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse blandt bagagemedarbejderne hos SAS Ground Handling, SGH, i Københavns Lufthavn tilbage i februar.

"Langt fra første gang"

Den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse fik ikke mindst De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, til tasterne:

“Tusindvis af passagerer har oplevet forsinkelser og manglende bagage med på turen. Bagagearbejderne sidder på deres flade og holder fagligt møde, mens danskerne får deres dyrt opsparede ferier spoleret. Det er simpelthen bare mangel på ordentlighed og god moral,” skrev han i et opslag på Facebook og antydede samtidig, at overenskomststridige arbejdsnedlæggelser er meget udbredte: 

“Men det værste er, at det jo LANGT fra er første gang, at vi ser fagbevægelsen begå ulovligheder,” skrev Søren Pape Poulsen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kommentar:

Ja Covid 19 Pandemien har haft sin indflydelse, må man sige...

Men derfor er der nu alligevel meget som bør ændres på det danske arbejdsmarkedet, det skal der selvfølgelig kæmpes for på en saglig og sober måde fra begge parter's side...

God Formiddag,
Erling Drews...

Læg mærke til diskursen.

Når arbejderne nedlægger arbejdet fordi de bliver behandlet urimeligt, så kaldes det for "OVERENSKOMSTSTIDIGT". Men når arbejdsgiverne behandler arbejderne urimeligt og ikke overholder deres overenskomster - og det er der absurd mange arbejdsgivere, der gør sig skyldig i, det er derfor fagforeninger har så stor succes med deres tjek af lønsedler - så kaldes dette blot for beklagelige fejl. Ikke "OVERENSKOMSTSTRIDIGT" og det afføder i hvert fald ikke harske beskeder fra Pape og Co på hverken Twitter, Facebook eller i medierne bredt.

Tænk over diskursen!