Eksministre vil “stoppe Putin” og samle millioner ind til ukrainsk forsvar

Søren Pind og Henrik Sass Larsen er blandt initiativtagerne til en ny dansk støttekomite, der skal samle penge ind til våbenhjælp til Ukraine.

Klokken er netop passeret halv tre om eftermiddagen, da den forhenværende minister, Søren Pind (V), byder de fremmødte journalister velkommen på pressemødet i det lille lokale hos lobbyist-virksomheden Grace PA på Amagertorv i det indre København.

På væggen bag hænger en plakat med ordene ‘Den Danske Ukraine Komité’ i blå og gule farver.   

Det er en række velkendte stemmer, der tirsdag præsenterer foreningen, hvis formål er at samle penge ind til det ukrainske forsvar med sloganet “Stop Putin, støt det ukrainske forsvar”.

Fremtrædende stemmer danner komite 

I spidsen for komiteen står ikke blot Søren Pind, men også den tidligere top-socialdemokrat, nu direktør i kapitalfondenes brancheorganisation Aktive Ejere, Henrik Sass Larsen og sognepræst Kathrine Lilleør.

Med på pressemødet er også Jan Johan Kühl, managing partner i kapitalfonden Polaris, Jarl Cordua, politisk kommentator og podcaster og endelig advokat Christian Herskind.

Deres budskab er klart: Pind og resten af den nystartede komite er trætte af at sidde på hænderne, og vil bidrage med mere end humanitær hjælp til ukrainerne.

“Hvis man har det som os, at man vil stoppe Putin og støtte den ukrainske frihedskamp, så er det her. Alle mulige andre ting, der kan man gå andre steder hen,” siger Søren Pind.

En kamp om tid 

Komiteen tager form af et såkaldt clearing house, der vil overføre penge til en konto i den tyske nationalbank, som er oprettet af den ukrainske nationalbank.

Her vil pengene gå til det ukrainske forsvar, så de har midler til at købe våben og materialer for at forsvare sig mod den russiske invasion.

Stop Putin, støt det ukrainske forsvar

“Vi indestår for, at alt går ordentligt til, og vi garanterer, at overførslerne vil finde sted løbende til den angivne konto,” fortæller Søren Pind og fortsætter: 

“Komiteen kan komme til at virke som et clearing house for eksempel for danske virksomheder, fonde og andre, som ikke er trygge ved selv at stå frem og bidrage, men kan gøre det via dette initiativ.” 

Komiteen understreger, at det er en kamp om tid, udstyr og forsyninger, men at midlerne vil gå til humanitær bistand til ukrainske flygtninge i Danmark, hvis ikke ukrainerne kan modstå det russiske angreb: 

“Skulle der ske det ulykkelige, at Ukraine ikke skulle kunne modstå det russiske barbariske angreb, vil de resterende midler blive anvendt på at bedre ukrainske flygtninges vilkår i Danmark,” siger Søren Pind.

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Præsident og skuespiller Zelenskyj appellere fint til vores hjerter. Men det første den klaphat spurgte efter, da krigen startede var om at blive optaget i EU hurtigst muligt. Nu ser jeg i landets aviser at han ser Biden som Verdens Leder..... og beder om at han træder i karaktér og lukker luftrummet over Ukraine.
Man kan nok høre at Zelenskyj, kun kender politik fra hans ageren fra tv-serier han har spillet en fremtrædende rolle i - da han åbenbart IKKE fatter hvad der vil ske, hvis NATA og USA går ind og hjælper Ukraine.
Jeg synes den krig er forfærdelig, men kan læse at det også går udover både dansk og EU´s økonomi. Det er jo skammeligt, at vi spytter penge i et tabt projekt.
Forstår ikke at Ukraine ikke overgiver de områder hvor den russiske majoritet er størst, eftersom de har kæmpet mod dem siden 2014 og vil næppe have en ende, trods det krigen med Rusland forhåbentlig en dag får ende.
Jeg er absolut IKKE tilhænger af Putin.... men må sige, at præsident Zelenskyj, er heller ikke min kop té, da han søger endnu større konflikter end han selv aner. Verden er IKKE som i hans tv-serier.

Hvorfor forstår du ikke, at du ved lidt nok til at holde kæft?

Poul -hvorfor i alverden er din mening og holdning bedre og vigtigere end min? Fordi du er et gammelt fjols er jo IKKE ensbetydende, at du er bedrevidende en mig. Ved IKKE om du har set Ukraines BNP før krigen.... den er jo på lige fod med lande vi dårligt ville sammenlignes med!
Du har din mening og jeg har min. INGEN er ens tænkende, heldigvis og vi har heldigvis YTRINGSFRIHED i Danmark.... ENDNU!
Så tag du en slapper og brug dine ord diplomatisk i stedet for jeg skal synes, at når du beder mig holde kæft, så skal jeg som kvinde bare holde min kæft!

Jeg er imod al form for krig og er absolut IKKE tilhænger af Putin og hans aggressioner mod vestlige orienteret lande, man vi skal også skille "skidt og kanel"!

Tak for din kommentar i øvrigt - som IKKE bliver taget til efterretning.... LÆNGE LEVE DEMOKRATI OG YTRINGSFRIHED!

Poul Juul, Helt ærligt, det er jo ikke et svar , der kan bruges til ret meget, kan du virkeligt ikke gøre det bedre ?

Enig. - Jeg er heller ikke Putin-fan, men forstår udmærket Ruslands behov for en bufferzone langs statsgrænsen. USA og NATO skal ikke fylde Ukraines militærbaser, ligesom amerikanerne ikke har accepteret socialstiske regeringer på deres kontinent.

Sæføli, lige som det er helt i orden, at Danmark er bufferzone for Tyskland, så kan de afgøre, om vi skal være medlem af EU og NATO eller ej…..

Først kunne Danskerne lave et politiske kup mod vores valgte regering fordi den var for Tyskvenlig. Et kup støttede stærkt af danske nationaliske fascister. Derefter forbøder man det tyske sprog og undertrykker vores tyske mindretal. Jeg tror nok Danmark ville få et par vanskeligheder med vores mægtigt nabo. Jeg så heller at Ukraine og Rusland brugte
den Schleswig løsning på deres problem.

"bufferzone"......hvis man ellers opfører sig ordentligt, har man da ikke brug for en "bufferzone". Hvor er f. eks. Danmarks "bufferzone" ?

Danmark har ikke en bufferzone. Danmark ER en bufferzone.

Rusland ud af Ukraine. USA ud af Europa. Aldrig mere krig.

Nej Rusland har ikke spor brug for en bufferzone ! Den her krig handler om at de vil have Ukraine ! de vil gøre Ukraine til en vasalstat i SNG , løse vandproblemet i krim og løse problemet med de store udgifter til Lugansk og Donetsk !

Til Angel: hvorfor foreslår du ikke, at der afholdes en folkeafstemning i de områder, hvor der påstås st være russisk flertal?

Glimrende ide!

Ja ligesom den "folkeafstemning" Putin holdt på Krim?
Det kan kun lade sig gøre med en transparent og fri folkeafstemning hvis der er fred og den massivt overvåges af internationale observatører, og det går Putn ALDRIG med til.

Det er uopfindsomt og uklogt at tro, nogen løser konflikter ved at kaste bomber i hovedet på hinanden.

Er Henrik Sass nu også blevet helt rask ? - jeg er ikke ondskabsfuld -; men ved fra selvoplevet sygdomsforløb hvor svært det kan være “ at vende tilbage “ - og blive taget alvorligt.
Især i de kredse ( magtfulde ) må det være svært.
Hvorfor mænge sig i den grad med disse højborgerlige liberale “ krigsopviglere” ? -
Jeg mener Corydon har dog holdt sin kæft indtil nu !?
Og han har dog efter sigende en del han skal holde styr på.

Henrik Sass er direktør i kapitalfondenes brancheorganisation Aktive Ejere, måske anser du de mennesker som bruger Aktive Ejere. Det er klart et problem, men det er dit problem - ikke Henrik Sass´s.

Det handler vist mest om pr for de seks. Hvis de mente det alvorligt, ville de fluks rejse til Ukraine og melde sig som frivillige.

Hvor mange af de ukrainske oligarkers milliarder er blevet beslaglagt / indefrosset?
.

Det hele

Ingen kan stoppe Putin. Han har ATOMBOMBER parat og er rede til at bruge dem når det passer ham.

Så, som vanlig, Deadline i går aftes. Så såre jeg får styr på scanning dippedut, kommer der bidrag herfra. I de mørke Trumpår var jeg i krig på Twitter under alias Jeanned’Arc2018. Har følt hjælpeløsheden i disse dystre tider. Pensionist med god tid, hvilket muliggør en genaktivering af min aktivisme natur 👌

Annonce