Det skriver Uffe Elbæk på Twitter:
"Kære alle - i dette øjeblik er jeg (igen) en fri grøn stemme på Christiansborg sammen med tre af mine andre MF-kollegaer fra Alternativet," skriver Elbæk.
Han skriver også, at beslutningen har været "svær", men "meget nødvendig".
De tre andre, der forlader Alternativets folketingsgruppe er Rasmus Nordqvist, Susanne Zimmer og Sikandar Siddique. Også de bliver nu løsgængere.
Tilbage i Alternativets folketingsgruppe er nu kun Torsten Gejl.
Sidst dansk politik så noget lignende var i 1995, da fire politikere - Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl, Poul Nødgaard og Ole Donner - brød ud af Fremskridtspartiets folketingsgruppe og stiftede Dansk Folkeparti. Tilbage i Fremskridtspartiet var dog stadig syv folketingsmedlemmer.
I en meddelelse til partiets medlemmer skriver Uffe Elbæk, at han melder sig ud af Alternativet, fordi han ikke længere "kan genkende det Alternativ", som han var med til at starte:
Så når jeg nu hopper ud af Alternativet-bussen og op på min egen grønne cykel
"Så når jeg nu hopper ud af Alternativet-bussen og op på min egen grønne cykel, er det fordi, jeg ikke længere kan genkende det Alternativ, som jeg var med til at starte. Det lyder selvfølgelig meget sort-hvidt. Og det er det også. For jeg ved om nogen, hvor mange fine initiativer og tiltag, der finder sted i alle hjørner af Alternativet hver eneste ene dag – og givet også vil gøre det i fremtiden," skriver han ifølge Politiken i brevet til Alternativets medlemmer.
Hovedårsagen til Elbæks udmeldelse er først og fremmest, at han er uenig i partiets hovedbestyrelses beslutning om at frede Josephine Fock:
"Josephine Focks valgsejr var legitim og overbevisende. Men det er de kritiske spørgsmål, der er rejst efterfølgende, også. Og det uanset om man kunne ønske, at det hele var foregået i den omvendte rækkefølge. Det gjorde det nu engang ikke. Derfor har jeg også respekt for, at vores hovedbestyrelse har påtaget sig den urias-opgave at finde ud af, hvad der er op og ned i de oplysninger, der er kommet frem. Uagtet, at jeg ikke er enig med deres konklusion," skriver Elbæk.
I brevet tager Ulle Elbæk en del af ansvaret for, at "centrale personkonflikter ikke blev taget i tide":
Fordi vi måske ville for meget og havde for travlt
"Fordi centrale personkonflikter ikke blev taget i tide. Fordi gammel politisk kultur sivede ind i alle huller og sprækker i organisationen. Fordi rygter, løgne og konspirationsteorier vandt over fakta, redelighed og menneskelig ordentlighed. Fordi ganske få mennesker kan ødelægge det for rigtigt mange. Fordi vi måske ville for meget og havde for travlt," skriver Elbæk.
De fire løsgængere - Uffe Elbæk, Rasmus Nordqvist, Sikandar Siddique og Susanne Zimmer - danner nu deres egen gruppe. Fire medlemmer udløser lige præcis den eftertragtede gruppestøtte.
Tilbage står Alternativet med et enkelt folketingsmedlem, Torsten Gejl.
Alternativet står også tilbage næsten helt uden gruppestøtte. Til gengæld er Alternativet i kraft af sit ene mandat i Folketinget fortsat opstillingsberettiget som parti. Alternativet beholder også partistøtten. Den støtte, som hvert parti får udbetalt i forhold til det antal vælgere, der stemte på partiet ved seneste folketingsvalg.
Selvom fire ud af fem folketingsmedlemmer er væk, så bliver Josephine Fock som formand for Alternativet:
"Hvis jeg gik nu, så ville jeg kaste partiet ud i en endnu større krise, end vi allerede er. Jeg kan ikke tillade mig at tage det personligt, jeg har fået en meget stor opbakning fra baglandet og hovedbestyrelsen," siger Josephine Fock til flere medier, der træffer hende på Christiansborgs grønne gang, hvor Alternativet hidtil har haft sit politiske hovedkvarter.
Fock siger til medierne, at hun fokuserer på, at der nu skal bygges noget nyt op:
"Måske var det sådan, det skulle være. Vi står ved en skillevej. Nogen forlader partiet. Så kan vi igen få opbygget et parti, som står mere stærkt."
Hun understreger, at partiets hovedbestyrelse bakker hende op:
"Jeg har en hovedbestyrelse, som bakker mig op."
Det ville være helt utidigt af mig at tage mit gode tøj og gå
Hun føjer til, at det ville være "utidigt", hvis hun nu tog sit gode tøj og forlod skuden:
"Det ville være helt utidigt af mig at tage mit gode tøj og gå. Det kan jeg da love dig, at jeg har overvejet. Men hvis jeg gjorde det, så ville jeg da for alvor smide Alternativet ud med badevandet."
Rasmus Nordqvist, der indtil valget af Josephine Fock som Alternativets politiske leder 1. februar, var Alternativets politiske ordfører, skriver på Facebook, at han ikke længere tror på Alternativet som politisk projekt. Af samme grund forlader han partiet:
"Den udvikling, der har været i Alternativet over de sidste måneder, er ikke en udvikling, jeg kan se mig selv i," skriver han blandt andet. og føjer til:
"Derfor siger jeg farvel til partiet. Jeg vil nu være det, man kalder løsgænger, en uafhængig grøn stemme i Folketinget."
Den sidste tilbageværende i Alternativets folketingsgruppe, Torsten Gejl, skriver på sin Facebook-profil, at han vil konsultere sin storkreds, før han beslutter sig til, hvad han vil gøre:
Med dem vil jeg drøfte, hvad jeg skal gøre med mit folketingsmandat
”Jeg vil holde et møde med min storkredsbestyrelse og de folketingskandidater i Østjylland, som har løftet mig ind i Folketinget. Med dem vil jeg drøfte, hvad jeg skal gøre med mit folketingsmandat,” skriver han på sin Facebook-profil.
Det står pt. derfor åbent om Josephine Fock ender med at være formand for et parti uden et eneste folketingsmedlem.
Læs her Uffe Elbæks farvelbrev til Alternativets medlemmer.
Kommentarer
Det er ikke kun på venstrefløjen, den er gal med moralen.
Nu må de som alternative ud at søge et andet arbejde væk med vederlag pensioner og andet frøs,der er jo ingen derhar stemt på dem som løsgængere,ud og sælg aviser eller andet i fortjener ikke at få lov til at være i f.tinget,det gælder også andre løsgængere.Må man godt være løsgænger ude i samfundet?.I er med til at omdømmet for politikere er lig med nul.
De får vel ikke deres løn med nu de holder op ?
Selvfølgelig gør de det; de er stadig medlemmer af folketinget.