Coronavirus spreder sig, aktiemarkedet i frit fald og Alternativet i opløsning

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Det ville være synd at sige, at denne mandag den 9. marts har været rolig. Coronavirus lægger gaderne øde i flere europæiske lande og herhjemme er antallet af smittede fordoblet.

På Christiansborg tog Uffe Elbæk og tre af hans partifæller i Alternativet de helt store overskrifter, da de i dag meddelte, at de forlader Alternativet og i stedet bliver løsgængere. Dermed er kun Torsten Gejl tilbage i gruppen.

Endelig præsenterede Klimarådet sine anbefalinger til hvordan Danmark når målet om 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030.

Velkommen til nyhedsoverblikket Aktuelt.

 

Coronavirus spreder sig

Mere end 100.000 mennesker er coronavirus og 3.500 mennesker er døde.

Det er lige nu status på konsekvenserne af coronavirusset, der nu har spredt sig over alle kontinenter - med undtagelse af Antarktis.

Den første dansker blev natten til torsdag den 27. februar testet positiv for coronavirus, siden er yderligere 58 danskere blevet smittet, og 770 er lige nu i hjemmekarantæne.

Sydkorea, Japan, Iran og Italien er blevet ramt af større smitteudbrud. Italien er med over 7.000 smittede og 366 dødsfald hårdest ramt af landene i Europa.

Sydkorea har op mod 7.000 bekræftede smittetilfælde og har hævet landets alarmberedskab til det højeste niveau, og Udenrigsministeriet fraråder nu alle rejser til flere steder i Norditalien, hvor både Lombardiet og dele af Veneto-provinsen er sat i karantæne.

Hjælp til danske virksomheder

Statsminister Mette Frederiksen (S) har mandag præsenteret tre spor, som regeringen vil arbejde i, for at sikre danske virksomheder mod de økonomiske konsekvenser, der kan følge af coronavirussen.

””Sagt direkte er vi bekymrede for, at ikke mindst nogle af de mindre virksomheder bliver nødt til at lukke, hvis man skal sende medarbejdere hjem og opretholde udgifter og samtidig ser, at ordrebøgerne bliver – ikke tomme, men at der i hvert fald er en nedgang,” lød det fra statsministeren på et pressemøde mandag ifølge TV2.

Regeringen vil dels fokusere på de brancher og sektorer, der beskæftiger sig med rejsende, turister, transport og oplevelser.

Læs mere om initiativerne her.

Coronavirus får også konsekvenser for Europa-Parlamentet, som skærer voldsomt ned på mødeaktiviteterne. Det skriver det danske medlem Christel Schaldemose på Twitter:

 

Aktiemarkedet i frit fald

På grund af coronovirus har panik også ramt aktiemarkedet. Det ledende danske aktieindeks, C25, falder med 4 procent fra morgenstunden.

Det tegner dermed til at blive den værste dag nogensinde i indeksets relativt korte historie. Indekset går tilbage til den 19. december 2016.

”Der venter en blodrød dag for aktierne i Europa og USA,” skrev Nordea i sin morgenrapport.

Det er ikke kun på det danske aktiemarked, at der er store fald. En truende priskrig på oliemarkedet hamrer priserne på olie ned, mens markederne også fortsat holdes i jerngreb af den fortsatte udbredelse af coronavirussen.

Amerikanere stoppede al handel

I USA blev al handel på børsen i New York midlertidigt suspenderet efter store fald. Dow Jones Indekset faldt med mere end 1.800 point efter åbningen af børserne i USA, mens det toneangivende S&P 500-indeks faldt med 7 pct. Det udløste en såkaldt circuit breaker eller børspause om man vil.

Præsident Donald Trump, der er meget interesseret i aktiemarkedet, skyndte sig at give skylden for faldet på Rusland, Saudi-Arabien og ”fake news”.

 

Uffe Elbæk og tre medlemmer forlader Alternativet

Alternativets stifter og tidligere politiske leder Uffe Elbæk forlod mandag det parti, som han selv stiftede og indtil for en god måneds tid siden var leder af.

De tre andre, der forlader Alternativets folketingsgruppe er Rasmus Nordqvist, Susanne Zimmer og Sikandar Siddique. Også de bliver nu løsgængere.

Det sker efter en strid om Uffe Elbæks afløser, Josephine Fock, der overraskende – og uden opbakning fra folketingsgruppen - vandt kampvalget om at efterfølge Uffe Elbæk.

Hun bedyrer at hun vil fortsætte:

"Hvis jeg gik nu, så ville jeg kaste partiet ud i en endnu større krise, end vi allerede er. Jeg kan ikke tillade mig at tage det personligt, jeg har fået en meget stor opbakning fra baglandet og hovedbestyrelsen," siger Josephine Fock.

Gejl skal mødes med sit bagland

Den sidste tilbageværende i folketingsgruppen, Torsten Gejl. skriver på sin Facebook, at han ikke kan se sig selv i øjnene, hvis han uden sin storkreds' viden forlader Alternativet, fordi han ikke er tilfreds med den demokratisk valgte leder.

”Jeg vil holde et møde med min storkredsbestyrelse og de folketingskandidater i Østjylland, som har løftet mig ind i Folketinget. Med dem vil jeg drøfte, hvad jeg skal gøre med mit folketingsmandat.”

Hvis han ikke følger med de fire andre, så kan han melde sig ind i et andet parti – dog ikke Enhedslisten – som ikke tager imod partihoppere.

Læs hele historien her.

 

Klimarådet: 70 procents målsætning er realistisk

Klimarådet præsenterede mandag en række anbefalinger, der skal få Danmark i mål med 70 procents reduktion af CO2 i 2030.

Det vil kræve en markant indsats at nå 70 procents reduktion, og omstillingen vil kunne mærkes i de fleste dele af det danske samfund. Men det er muligt at nå dertil, også uden at det kommer til at koste alverden, lyder det optimistisk fra rådet.

Omstillingen kræver både hurtige implementeringer af de allerede kendte teknologier og en mere langsigtet indsats, hvor det er nødvendigt at udvikle ny teknologi.

Klimarådets anbefalinger indeholder en række tiltag såsom verdens højeste CO2-afgift, investeringer i forskning og udvikling, en udbygning af den vedvarende energi fra f.eks. havvindmølleparker, en sænkning af afgiften på elektricitet til opvarmning, udrulning af ladestandere, udtagning af lavbundsjorder, grønne offentlige investeringer og meget mere.

Ifølge Klimarådets beregninger vil omkostninger samlet set ende på mellem 15 og 20 milliarder kroner i 2030, hvilket svarer til under én procent af Danmarks BNP.

Læs hele historien her.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

LIVET er til evig tid det VIGTIGSTE frem for "mammon". Midt i "ondet" kan det være gavnligt globalt set at
tænke dybt over HVAD menneskeheden vil med VERDEN og HINANDEN. En "lærestreg" midt i en i forvejen kaotisk tid.

Annonce