Annonce

Ingen medalje til Hækkerup for hurtighed

To og et halvt år efter at politi- og fængselsbetjente blev lovet en medaljeordning, har de endnu ikke set en eneste af slagsen. “Hvad venter vi på?” lyder det.
”I Danmark skal vi være bedre til at anerkende og hædre den store indsats, som vores politi- og fængselsbetjente yder,” lød det fra daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) da han i april 2019 besluttede at etablere en medaljeordning med fire medaljer for at anerkende og hædre medarbejdere på ministeriets område. Det var - og er -  til tider et farligt arbejde, som kan indebære store ofre.

“Det gælder både i hverdagen og i de ekstreme situationer, de nogle gange befinder sig i,” forklarede justitsministeren.

“Jeg er derfor glad for, at vi på min vagt etablerer en ordning, som hædrer de mænd og kvinder, der hver dag er med til at sikre, at vi kan føle os trygge i Danmark.”

Men to og et halvt år senere er ordningen hverken etableret eller medaljerne uddelt.

Ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) er man nemlig fortsat i gang med at “udarbejde retningslinjerne for administration” af medaljerne, ligesom indkøbet af dem er sendt i udbud (en proces som først ventes færdig til november).

Jeg ser meget frem til den første medaljeoverrækkelse

“Der er derfor endnu ikke blevet uddelt nogen medaljer, men jeg ser meget frem til den første medaljeoverrækkelse,” skriver Nick Hækkerup til Folketingets retsudvalg.

Fransk inspireret

Medaljeordningen kom efter, at Søren Pape Poulsen året forinden havde været til stede ved en en ceremoni i Justitsministeriet, hvor seks danske politibetjente fik overrakt den franske medalje for intern sikkerhed, "Médaille de la sécurité intérieure", af den franske ambassadør i Danmark, François Zimeray.

placeholder

Betjentene modtog medaljen for deres indsats ved attentatet ved Krudttønden og ved den jødiske synagoge i København i februar 2015, og justitsministeren forklarede efterfølgende, at han længe havde ment, at “vi også i Danmark bør være bedre til at anerkende og hædre politibetjentes indsats og offer.”

Ved attentatet angreb Omar Abdel el-Hussein et debatarrangement om ytringsfrihed i Krudttønden, hvor blandt andre den svenske Muhammedtegner Lars Vilks holdt en tale.

Den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard blev dræbt, og fire betjente blev såret.

Ved synagogen i Krystalgade dræbte Omar Abdel el-Hussein senere samme dag den 37-årige Dan Uzan og sårede to betjente, før han selv blev dræbt af politiet på Nørrebro.

Bombastisk udmelding

I dag kritiserer både Politi- og Fængselsforbundet, at det nu på andet år trækker ud med at få uddelt medaljerne til deres medlemmer.

“Det har godt nok været en langstrakt proces, og jeg kan ikke forstå, at det tager så lang tid,” siger formanden for Politiforbundet, Heino Kegel, til Netavisen Pio.

“Så ved jeg godt, at der været forskellige omstændigheder, som har gjort, at det har trukket ud. Men når man melder noget så bombastisk ud, burde det også kunne løses inden for en overskuelig fremtid. Så det er for dårligt. Der er nemlig nogle, som gerne vil have medaljen - og det kan man godt forstå.” 

Medaljerne skal efter planen tildeles efter indstilling fra politi- og fængselsbetjentenes arbejdsgiver og vil også kunne gives for for hændelser og indsatser, som har fundet sted, før ordningens etablering.

Få det ud over rampen

Bo Yde Sørensen, formand for Fængselsforbundet, mener derfor, at “vi skal se og få det ud over rampen.”

“Vi har stort set ingen muligheder for at påskønne enestående indsatser,” siger han til Netavisen Pio.

“Derfor er tiltaget velkomment, så hvad venter vi på?”

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Søren Pape Poulsen.

Fakta: Medaljeordningen


Medaljeordningen består af fire medaljer, som alle uddeles af justitsministeren.

  • Justitsministerens Medalje: Justitsministerens Medalje kan tildeles danskere såvel som udlændinge, der har ydet en særlig frygtløs og/eller anerkendelsesværdig indsats.
  • Justitsministeriets Medalje for Omkommet i Tjeneste: Ansatte på Justitsministeriets område, der er omkommet som følge af en strafbar handling i forbindelse med tjenesten, kan hædres med en medalje. Medaljen gives til den omkomnes nærmeste pårørende.
  • Justitsministeriets Medalje for Sårede i Tjeneste: Ansatte på Justitsministeriets område, der er blevet alvorligt fysisk eller psykisk såret som følge af en strafbar handling i forbindelse med tjenesten, kan tildeles Justitsministeriets Medalje for Sårede i Tjeneste.
  • Justitsministeriets Medalje for International Indsats: Medalje for International Tjeneste kan tildeles ansatte på Justitsministeriets område, herunder politibetjente, der har ydet en fortjenstfuld international indsats.

Kilde: Justitsministeriet

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hej Kim-
Har læst din artikel om medaljer til politi og fængselsbetjente. Jeg er pensioneret vicepolitikommissær og er nu 82 år, og har været udsendt i missioner i Congo og Cypern og ønsker i den forbindelse gerne medaljen for anderkendelse og hædring for indsatsen.
Er der nyt i sagen, som åbenbart trækker ud, og for mange af os bliver det måske for sent. med venlig hilsen Torben

Hej Kim-
Har læst din artikel om medaljer til politi og fængselsbetjente. Jeg er pensioneret vicepolitikommissær og er nu 82 år, og har været udsendt i missioner i Congo og Cypern og ønsker i den forbindelse gerne medaljen for anerkendelse og hædring for indsatsen.
Er der nyt i sagen, som åbenbart trækker ud, og for mange af os bliver det måske for sent. med venlig hilsen Torben