Annonce

SF-bagland bakker fuldtonet op om oprustningsplan

Partiets græsrødder står fuldt ud bag partiledelsens tilslutning til Det Nationale Kompromis - inklusive ophævelse af EU-forsvarsforbeholdet og 18 milliarder mere til forsvaret årligt
Der var ingen slinger i valsen.

SF’s græsrødder bakkede på weekendens landsmøde i Kolding fuldtonet op om SF-folketingsgruppens tilslutning til Det Nationale Kompromis - inklusive anbefalingen af at Danmark ophæver sit forbehold over for EU-forsvarssamarbejdet, og at Danmark øger sit bidrag til Forsvaret med 18 milliarder kroner årligt.

Opbakningen var fuldtonet.

Kun meget få røster i partiets bagland satte spørgsmålstegn ved linjen under landsmøde-debatten om SF-formand Pia Olsens Dyhrs beretning.

Ruslands overfald på Ukraine har ændret alt

SF’s delegerede kvitterede således med klapsalver, da Pia Olsen Dyhr i sin landsmødetale understregede, at Putin “ændrede spillepladen” 24. februar - den dag russerne angreb Ukraine:

Den 24. februar ændrede Putin spillepladen

“Intet ansvarligt land. Ingen ansvarlig leder. Intet ansvarligt menneske, kan sidde Putins handlinger overhørig. Ingen kan sidde truslen overhørig. Ingen kan hive fortidens paroler, fra en anden tid, frem og genbruge dem til lejligheden,” sagde SF’s formand og føjede til:

“Den trussel vi oplever lige nu, må alle lande i Vesten handle på. Den 24. februar ændrede Putin spillepladen. Og det vil lægge spor langt ud i fremtiden.”

Pia Olsen Dyhr sagde, at Putin har sat krig, død og ødelæggelse øverst på dagsordenen:

“30 år efter Sovjets opløsning, har Putin bragt krig, død og ødelæggelse ned over et frit, selvstændigt folk og land. Og Putin har sat krig, død og ødelæggelse øverst på den europæiske og globale dagsorden.”

Hip til Enhedslisten

Undervejs i landsmødetalen lagde Pia Olsen Dyhr - med en enkelt sætning - tydelig distance til Enhedslisten:

Nogle partier er stadig fastholdt i et Verdensbillede fra svundne tider

“Nogle partier er stadig fastholdt i et Verdensbillede fra svundne tider,” sagde Pia Olsen Dyhr med henvisning til, at fremtrædende medlemmer af Enhedslisten har givet udtryk for, at også Ukraine bærer sin del af ansvaret for, at Rusland har invaderet Ukraine. Og at dele af Enhedslisten har fundet anledning til ikke alene at demonstrere foran Ruslands ambassade, men også foran USA’s ambassade.

For SF er læren af Putins og Ruslands overfald på Ukraine klar, understregede SF’s formand:

For det første skal Danmark  afskaffe forsvarsforbeholdet. Og for det andet skal Danmark “investere i det danske forsvar og leve op til vores internationale forpligtelser i forhold til Nato”.

Slut med fribilletter

SF’s formand nævnede, at Tyskland i kølvandet på Ruslands aggression har droppet “skammen og forsigtigheden”, og at også Sverige rykker på sig. Også Danmark må rykke sig. Vi kan “ikke længere være med på en fribillet”:

Så for mig at se kan Danmark heller ikke længere være med på en fribillet

“Så for mig at se kan Danmark heller ikke længere være med på en fribillet. Den progressive position i Europa er, at ville forsvare vores demokrati og frihed. Også militært, om nødvendigt.”

Pia Olsen Dyhr understregede, at hun er stolt over, at SF er en del af Det Nationale Kompromis:

“Der blev krydset en klar grænse med invasionen af Ukraine, som mange ikke havde forestillet sig ville ske. Men som alle nu er nødt til at handle på. Derfor er jeg stolt og glad for, at SF er en del af det nationale kompromis om Danmarks forsvars- og sikkerhedspolitik.”

Fem partier står bag Det Nationale Kompromis: Ud over SF er det Socialdemokratiet, De Radikale, Venstre og De Konservative.

Green Left

SF fik i øvrigt under landsmødet - for første gang - et internationalt navn: Nemlig Green Left.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

For ikke så lang tid siden begyndte vores pensionskasser at trække penge ud af sorte investeringer til fordel for de mere hensigtsmæssige og moderne grønne. Men ak. Nu ser det ud til, at investeringer i forsvarsindustrien får prioritet de næste mange mange år på bekostning af livsnødvendige freds- og grønne klimainvesteringer.

Jo. Vi lever sandelig i moderne tider. Tider, som har været forudsagt og som kunne have være undgået. Men de blå svindlerhold har dikteret vejen frem de seneste årtier. Og derfor er vi så her, hvor vi er nu.

Længere er den sådan set ikke.

de blå svindlerhold

de RØDE SVINDLERHOLD har hentet en etbenet pirat til Danmark!
.

Selvom jeg kun kan glæde mig over SFs indmeldelse i den virkelige verden, vil jeg dog ikke undlade at påpege, at lektien fra Ruslands overfald på Ukraine burde være lært allerede i 2014, da Rusland også overfaldt Ukraine for dengang at indlemme Krim i Rusland. Dengang blev der sat nogle halvhjertede sanktioner i søen, som ingenting flyttede, og som Putin kun kunne grine af, alt imens han gavmildt strøede om sig med trusler mod forskellige andre lande.
Eksempelvis truede han i 2015 Danmark med taktiske atomvåben, hvis vi ikke rettede ind efter hans pibe. Måske skulle vi allerede dengang have stoppet op og tænkt lidt over, hvor vanvittigt og helt uhørt det egentlig var? Den sags hørte vi da aldrig fra Bresjnev, Khrusjtjov og de andre gamle Sovjet-drenge.

Så kæmper SF helhjertet for de sande vestlige værdier. Vi skal udelukke Rusland fra den civiliserede verden og for ikke at vi i vesten kommer til at fryse alt for meget skal vi nu styrke vores samarbejde med Saudi Arabien som kun halshugger sine egne modstandere og parterer deres kritiske journalister. Nå ja der er jo også lige den årelange krig de fører i Yemen med intense bombninger med alt det isenkram de har købt af USA. FN siger godt nok det er en af de værste katastrofer for civilbefolkningen men de forstår jo ikke at vores humanitet rækker til vores nærområde og så har de jo også en anden farve dernede. Det giver selvfølgelig en del problemer med flygtningestrømme med dem kan vi så holde tilbage med den forstærkede EU hærstyrke som SF bakker helt op om. Og skulle der nu blive problemer med for meget social uro i Europa p.g.a. de kraftigt stigende priser og faldende velfærd fordi vi jo klart må give oprustningen førsteprioritet så har vi et styrket sikkerhedsapparat som kan bruges til at holde den uro under kontrol. Det er sørme godt vi har folkesocialisterne til at holde styr på værdierne.

Nej det er ikke at de ofte blonde syriernes eller brune yemeniters race der er et problem. Det er det de vælger at holde sig adskilt i et muslimsk parallel samfund der efter 60 år nu tæller 350,000 på vores folks geografisk område.De er farlig for vores folke demokrati, vores velfærd solidariteten og velstand. Skal vi ser borgerkrige i vores børnebørn levetid? Som humanister bør vi hjælpe alle men som borgere i vore samfund og land bør vi ikke acceptere flere invandrer til dette parallel samfund hos os desværre. Til gengæld ved vi at ukrainerne assimileret hurtigt ind i folket, der er blandet ægteskaber og deres børn får dansk normer og kultur.

Nej det er ikke at de ofte blonde syriernes eller brune yemeniters race der er et problem. Det er det de vælger at holde sig adskilt i et muslimsk parallel samfund der efter 60 år nu tæller 350,000 på vores folks geografisk område.De er farlig for vores folke demokrati, vores velfærd solidariteten og velstand. Skal vi ser borgerkrige i vores børnebørn levetid? Som humanister bør vi hjælpe alle men som borgere i vore samfund og land bør vi ikke acceptere flere invandrer til dette parallel samfund hos os desværre. Til gengæld ved vi at ukrainerne assimileret hurtigt ind i folket, der er blandet ægteskaber og deres børn får dansk normer og kultur.

Oprustning er for stort et ord at bruge om det der sker. Danske Forsvar er af en minimal størrelse i forhold til hvad det var i 50'erne og 60'erne da der var indtil flere kaserner i hver by. Og i en nedslidt forfatning, både på bygnings og materiel siden, for ikke at snakke om det løbende forbrug af ammunition m.m. Det kan simpelthen ikke sammenlignes. De 18 milliarder over årene rækker ikke langt i en update af cypersikkerhed, arktisk kommando og uddannelsessektionerne.

Ja til NATO
Nej til EU-hær

Vi er ikke med på en fribillet,
og vi har hele tiden haft et millitær
med kampvonge og F-16 jærgerfly (som snart skiftes med F-35 jærger fly)
som bla,er i baltiske lande
som en del af NATO,
og vi vil nu bruge 2 % af BNP til militæret
som er en del af NATO.
Så det er noget politisk sluder at vi er med på en fribillet.

Og, Finland og Sverige skal være velkommen i NATO,der er
Verdens stærkeste Forsvars-Alliance

Og det ser jeg ingen grund til at PT Ødelægge

Så nej til ophævelse af Forsvars-forbehold

Annonce