Regering og støttepartier uenige om varmehjælpspakke II

Regering er indstillet på at øge varmehjælpen - SF foreslår varmehjælpen toppet op med halvanden milliard - EL og radikale vil koncentrere støtten til omlægning til grønne varmekilder.
Fredag starter forhandlingerne om øget varmehjælp til danskere, der er ramt af markant stigende energipriser på især naturgas.

I februar aftalte S-regeringen, de tre støttepartier SF, De Radikale og Enhedslisten, samt Kristendemokraterne, Frie Grønne og Alternativet at afsætte en milliard kroner til ramte familier med en samlet husstandsindkomst på op til 550.000 kroner.

Med aftalen vil cirka 320.000 familier modtage en varmecheck på op til 3.750 kroner. Siden har det vist sig, at udbetalingen først kan ske til august - forudsat at Folketinget hastebehandler lovforslaget.

Uden hastebehandling vil der gå endnu længere tid. Og det har affødt kritik af ministeren.

S: "Situationen er blevet mere usikker"

I mellemtiden har klimaminister Dan Jørgensen åbnet for en ny runde forhandlinger om en “varmepakke II” fredag.

Regeringen er villig til at øge den allerede aftalte varmehjælp:

Regeringen vil gerne øge varmehjælpen, fordi situationen er blevet mere usikker

“Regeringen vil gerne øge varmehjælpen, fordi situationen er blevet mere usikker. Derfor samler vi partierne bag varmechecken for at se, hvor vi kan skrue op,” skriver klimaminister Dan Jørgensen (S) i et mail-svar til Netavisen Pio.

SF foreslår varmepakke til 2,5 milliarder

SF foreslår, at forligskredsen øger varmehjælpen med nye 1,5 milliarder kroner. Sådan at den samlede varmehjælp bliver på 2,5 milliarder kroner.

SF foreslår to modeller:

  • Enten en check på 4.000 kroner til 450.000 husstande. Dermed får de oprindeligt 320.000 husstande 1.250 kroner ekstra i varmehjælp og 130.000 ekstra husstande får del i varmechecken fra varmepakke I og II.

  • Eller en check på 5000 kroner til 360.000 husstande. Men den løsning får de oprindelige 320.000 husstande 2.250 kroner ekstra i varmehjælp - og 40.000 ekstra husstande får del i varmechecken fra varmepakke I og II.

Ud over de ekstra 1,5 milliarder kroner til øget varmehjælp foreslår SF afsat en milliard kroner til de puljer hvorfra man kan søge tilskud til at få installeret varmepumpe, til isolering af huset og til tilkobling til fjernvarme.

De to øvrige støttepartier - De Radikale og Enhedslisten - er ikke umiddelbart varme på ideen om at øge varmechecken.

Partierne er i stedet mere lune på at øge tilskuddet til at gøre husstandenes varmekilder grønne. Altså støtte en omlægning fra for eksempel naturgas til varmepumper eller fjernvarme.

Afviser kritik fra Venstre

Venstres klimaordfører, Marie Bjerre, kritiserer, at S-regeringen ikke bredt har indkaldt partierne til forhandlinger om øget varmehjælp.

“Mageløs arrogance fra regeringen! Netop modtaget dette svar fra Dan Jørgensen. Regeringen vil ikke indkalde Venstre til forhandlinger! Selvfølgelig vil Venstre ikke tiltræde en elendig aftale. Vi vil lave en ny, som er ambitiøs, effektiv og hjælper mange flere danskere,” skriver V-ordføreren således på Twitter.

placeholder

 

Men klimaminister Dan Jørgensen afviser kritikken:

Det er almindelig praksis og ordentlighed

“Det er almindelig praksis og ordentlighed, at det er de partier, der har indgået en aftale, der også kan ændre den igen. Derfor er Venstre velkomne til at tiltræde aftalen, hvis de vil, og de andre partier er med på det. Lige meget hvad og med hvem, kommer den ekstra varmehjælp ikke til at forsinke udbetalingen af checken, som mange danskere venter på,” skriver ministeren i sit mail-svar.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

De prisstigninger, som Ruslands invasion og krig i Ukraine medfører i bl.a. vesten skal selvfølgelig betales af de russiske midler vesten har beslaglagt. Det samme gælder alle omkostninger til de foreløbig ca. 3.500.000 flygtninge fra Ukraine. Og når krigen er slut skal resten af de mange milliarder af dollars dels gives i direkte økonomisk støtte til mennesker i Ukraine og dels til staten Ukraine til at genopbygge landet. Indtil nu er der vel beslaglagt mere end 1.000 milliarder dollar.

Genopbygningen af Ukraine bliver en meget meget bekostelig affære.
Det er ikke vestens opgave men ene og alene Ruslands.

Rusland kan fortsat levere gas til vesteuropa men betalingen går til Ukraines genopbygning.
.

Helt enig med dig, men det bliver uheldigvis nok ikke til noget. De mange penge Putin og hans velhavende støtter har i vestens banker, huse, lejligheder samt skibe, burde man kunne inddrage til opbygningen

Derfor stiger el priserne https://finans.dk/erhverv/ECE13801738/en-risikofyldt-investering-nordic-...

Efter privatisering af el produktionen og distribution har private aktører spekuleret i strømpriserne og tjent styrtende med penge på det. Penge, som der kun er en til at betale. Kunden, dig som el forbruger. Sådan var det ikke før. Da var el produktionen og distributionen ejet af forbrugerne. Der var ingen, som hentede en million gevinst ud i spekulation. Som forbruger betalte du kostprisen. Ikke en spekulant pris.

Med andre ord. Du bliver i dag som el kunde taget godt og grundigt ved røven.

Hele denne "moderne" privatiseringsbølge er angiveligt skabt for at skabe billige såkaldte "konkurrencedygtige" priser til dig som forbruger - I praksis betyder det stigende priser, som de her private virksomheder så kan hævde de så konkurrerer i mellem hinanden. Den store løgn og det rene vrøvl. Men virkeligheden er en anden. En helt anden. For privatiseringsbølgen blev skabt efter krav fra det blå svindlerhold til at skabe muligheder for elt tjente millioner til deres egen på bekostning af den almindelige befolkning. Og det er så det, som sker nu inden for el, telefoni, vand/spillevand, affald, private sygehuse og andet, som gennem de seneste 20 år er blevet privatiseret efter at være eget af fællesskabet i generationer.

Men op gennem 00'erne fik det blå svindlerhold det presset igennem til enorm stor skade for os danske forbrugere, som siden kun har kunnet se på, alt i mens priserne stiger til bla. store CEO lønninger på flere millioner af kr., samt aktieudbytte - Er du blandt de yngre generationer, så kender du selvsagt ikke andet og tænker det er bare sådan det er. Men det er det ikke. Der har været en anden vej. Og den er der fortsat. Flere steder blive privatiserede forsyninger trukket tilbage til offentligt eje, da priserne var eksploderet. Det gælder bla. Tyskland, hvor flere og flere delstater tager deres privatiserede vandforsyninger tilbage efter forbrugerne har oplevet voldsomme prisstigninger, som kun kan henføres til spekulation.

Det blå svindlerhold tager røven på dig igen og igen og igen.

Annonce