Annonce

SAS beder ansatte gå 20 procent ned i løn: Piloter lydhøre

Opfordringen bliver modtaget langt mere køligt hos kabinepersonalet og lufthavnsmedarbejderne

Ledelsen i SAS meddelte tirsdag, at ledelsen ville gå 20 procent ned i løn de næste tre måneder.

SAS opfordrer de ansatte til at følge ledelsens eksempel og ligeledes gå 20 procent ned i løn og arbejdstid.

Forslaget skyldes coronaudbruddet, som har sat flyselskaberne under pres ekstremt hårdt økonnomisk pres.

Henrik Thyregod, der er formand for Dansk Pilotforening, forstår baggrunden for opfordringen fra SAS-ledelsen:

Vi har ikke taget stilling til, om det skal være 10 eller 20 procent

“Vi ser et behov for nedbemanding, og vi forstår godt, at vi er nødt til at tale om de ting. Vi har ikke taget stilling til, om det skal være 10 eller 20 procent, men nu må vi se, hvad der sker, når vi mødes med SAS næste gang,” siger Henrik Thyregod til Ritzau.

“Vi kan se dilemmaet. Der skal gøres noget, og der skal træffes nogle beslutninger for at få tingene til at køre med de bookingtal, der tikker ind hos SAS. Det forstår vi fuldt ud,” siger formanden.

Henrik Thyregod håber, at der kan strikkes en solidarisk løsning sammen på tværs af pilot-foreningerne.

Kabinepersonale og lufthavnsmedarbejdere mere kølige

Formanden for de kabineansatte SAS-medarbejdere i Danmark i Cabin Attendants Union (CAU), Christa Ceré, sagde tirsdag til Ritzau, at forslaget nok ikke ville blive modtaget særligt positivt blandt de ansatte.

Formanden for lufthavnsmedarbejderne organiseret i 3F i Kastrup, Henrik Bay-Clausen, afviser, at en nedgang i timelønnen kan komme på tale:

Men tillidsfolkene er i dialog med SAS blandt andet om kortere arbejdstid i en midlertidig periode

“Men tillidsfolkene er i dialog med SAS blandt andet om kortere arbejdstid i en midlertidig periode,” siger han til Fagbladet 3F og peger på, at en krisesituation skal udnyttes “så konstruktivt som muligt”.

“Vi vil i det hele taget gerne være med til alt muligt, der kan reducere omkostningerne på vilkår, der er rimelige for alle parter,” tilføjer Henrik Bay-Clausen.

Flyvebranchen: Regningen skal ikke bare tørres af på de ansatte

Flyvebranchens Personale Union (FPU) har noteret sig de drastiske skridt fra flyselskaberne, og er også engageret i en række forhandlinger. Men fagforeningen understreger i en politisk udtalelse, at der er brug for politiske tiltag:

"Der er brug for politiske tiltag, hvis vi skal have en nogenlunde genkendelig luftfartsbranche i Danmark, og hvis regningen ikke bare skal tørres af på de ansatte.

"Uret tikker for alvor nu. Og derfor er det vigtigt, at politikerne er klar over, at der er tale om en situation, der kræver helt ekstraordinære løsninger for at sikre luftfart og de mange tusinde ansatte," hedder det i udtalelsen, der fortsætter:

Fokus er på likviditet og penge nu og her

"Fokus er på likviditet og penge nu og her. Derfor er der brug for stop for afgifter, en form for garanterede lån og udsættelse af skatter. Det handler om mange tusinde stillinger og en branche, der er så afgørende en del af samfundets funktion og økonomi. FPU støtter derfor op om DI’s forslag, der allerede er præsenteret for regeringen," hedder det i udtalelsen.

Flyvebranchens Personale Union (FPU) er den største fagforening for flyvende i Danmark, og organiserer blandt andet de ansatte i Norwegian, DAT, Air Greenland, Sunclass samt hos SAS-underleverandører.

Opdateret kl. 17.15 med kommentarer fra Flyvebranchens Personale Union.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Så mangler vi bare, regninger sættes 20% ned!

Annonce