Kommende socialrådgivere er frustrerede: Vi kan ikke tale med Arne!

Vi bliver som håndværkeren uden sit værktøj, mener to socialrådgiver-studerende, som efterspørger mere praktik.
Foto: Colourbox
Kommende socialrådgivere savner kompetencer til at tale med borgerne.
Nyuddannede socialrådgivere mangler kompetencerne til at kommunikere med borgerne.

Det er et stort problem fordi mennesker, risikerer ikke at få den hjælp som de har krav på. Derfor er der behov for at uddannelsen ændres, så vi kommende socialrådgivere kan få mere praktik.

Når Arne er nedslidt og får brug for velfærdssamfundet, kan han møde en helt nyuddannet socialrådgiver.

Det kan, som socialrådgiverstuderende godt give os ondt i maven.

Ikke kun fordi Arne er nedslidt efter fysisk hårdt arbejde, men også fordi vi som kommende socialrådgivere kommer til at mangle kommunikationsværktøjer.

Det har vi nemlig ikke fået dem trænet nok via rollespil i vores undervisning. Mange vil nok tænke, hvorfor kan man ikke bare tale med dem?

Det kan man på sin vis også, men når man ikke kan tale med borgerne på den rigtige anerkendende måde, kan man risikere ikke at vurdere Arnes behov korrekt.

Vi skal kunne synliggøre de behov Arne reelt har. Vi skal holde et godt møde med Arne, hvor vi skaber en tillidsfuld relation og et godt samarbejde. Det er vigtigt for at kunne give Arne den rette hjælp og vejledning.

Vi skylder Arne og alle de andre borgere, at de kan føle sig set og hørt

Som socialrådgiver studerende har man kun en praktik på fem måneder, ud af 3½ års uddannelse, og vi vil derfor våge den påstand, at vi ikke udvikler de kommunikationsfærdigheder der er behov for.

Det går ud over de mest udsatte mennesker i Danmark der risikerer at gå fra et møde med deres socialrådgiver og have en følelse af at de ikke er blevet hørt og set.

Som socialrådgivere skal vi støtte Arne og forvalte en lovgivning. Her skylder vi Arne og alle de andre borgere, at de kan føle sig set og hørt.

Vi kan udvikle vores kommunikationsfærdigheder ved mere praksisnær undervisning, hvor vi får lov til at øve os uden at Arne bliver brugt som prøveklud.

Men som vores uddannelse er lige nu oplever 78 procent af de adspurgte bachelorstuderende, ifølge SDS - Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende praksisundersøgelse, at de ikke har haft nok praksisnær træning.

Overvej et øjeblik, om du synes det er okay at tømreren kommer på arbejde uden sin hammer, eller mureren møder op på byggepladsen uden sin murerske?

Vi tænker at du vil synes det er helt uacceptabelt. Men hvorfor behandler vi så nogle af vores mest sårbare mennesker på den måde?

Ligesom en tømrer der mangler sin hammer, en murer der mangler sin murerske, mangler vi at vores kommunikationsværktøj bliver trænet for at vi kan lave godt socialt arbejde.

Janni Kallehauge læser til socialrådgiver på UCL Vejle.

Rikke Flebbe læser til socialrådgiver på UC Syd i Aabenraa.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

I det "moderne" Danmark er socialrådgiverens opgave blevet udskiftet fra at være omsorg for udsatte borgere til at være robuste og forhindre, der bliver udbetalt kommunale penge, hvis det kan undgås. At få syge til at erklære sig for raske udløser en resultat bonus. "Bæredygtig" Socialrådgivning. Socialrådgivning, som det blå svindlerhold ønsker det. Tilbage står borgere og familier med ødelagte liv og belastede og traumatiserede børn med en svær fremtid.

På papiret ser det stadig godt ud for en uvidende befolkning, som ikke har haft behov for "systemet". Men bag velfærdsstatens gardiner er der skåret dramatisk ned igennem de seneste årtier af skiftende blå svindler regeringer for at give plads til enorme skattelettelser for stort set udelukkende de største indkomster.

Det er en lidt 'falsk' overskrift
'Arne' behøver ingen socialrådgiver. Han har mere brug for en bureaukrat til at opstøve sin fortid.
Fordi 'Arne' ikke skal undersøges og testes i hoved og røv for at en ekspert kan se, om han er i stand til at arbejde ti eller femten timer om ugen.
Han skal dokumentere at han har været på arbejdsmarkedet i så-og-så mange år. Kan han dét, får han sit 'bevis' og kan gå på pension når han når deadline. Eller han kan blive ved et år eller mere, uden at bekymre sig.
'Arne' kan selv bestemme. Det er derfor de reaktionære hader ham og Socialdemokratiet.
På samme måde som de hadede Socialdemokratiet for efterlønnen.

Måske man skulle overveje at vende tilbage til dengang hvor hovedparten af de socialrådgiver studerende var mennesker med livserfaring fremfor unge piger direkte fra gymnasiet.

Naturligvis kan de ikke føre en ligeværdig samtale med en nedslidt 45 årig brolægger eller en enlig ufaglært mor med 4 børn med en bunke sociale problemer.

Jeg tvivler ikke et sekund på de unges lyst eller vilje men det er ikke altid nok og den manglende viden får man ikke fra et skrivebord i en ekstra praktik.

Jeg beklager.
Jeg synes, at indlægget oser af velment skole-opgave. Og ikke meget mere.
Men selvfølgeligt - på den måde illustrerer den jo helt fint den lysårs-afstand, der er mellem folk fra det virkelige liv og studerende med livserfaringen liggende et eller andet sted dér langt forude.

Mellem alle de fine skoleopgaveord fornemmer jeg, at Arne skal bruges som brækjern for nogle forbedringer for den snakkende klasse. Igen.

Og Arne-pensionen, Tidlig Pension, er altså afhængig af det antal år, man har været tilknyttet arbejdsmarkedet. Tilknytningen udregnes ved hjælp af ATP-indbetalinger plus et antal kulance-måneder fra før ATP blev indført.

Derimod er bevilling af Seniorpension afhængig af skøn og lægeerklæringer og indgående beskrivelser af besværlighederne med at kunne fungere 100% i de seneste års job/jobs. Og en vurdering af, om det nu også kan passe, at man da ikke kan klare bare 15 timers arbejde om ugen. Plus transport m.v.

Her er noget af den virkelighed, de studerende kan være på vej ud i:
https://fagbladet3f.dk/41b2c9f79c2a4f2989159b02274ed7c4-20100223-smid-sy...
https://www.tv2east.dk/kommunalvalg-2017/kommuner-far-okonomisk-bonus-fa...
https://dbrs.dk/artikel/besparelse-p%C3%A5-sygedagpenge-giver-bonus-til-...

Der kommer den snakkende klasse mere til at svømme som fisken i vand. Hvis de altså forstår, hvordan det kan være at have stået i 18 graders frost om natten de seneste 15 år, mens man sorterer pakker, der skal køres ud til supermarkeder m.v.

Det blå svindlerhold har gjort Danmark til et samfund, hvor psykopatiske personlighedstræk går for at være en vinder mentalitet. Det blå svindlerhold har gjort Danmark til et samfund, som har glemt, hvad det vil sige at være menneske. Værdier som empati og medfølelse - Der før var de værdier, som definerede Danmark - er blevet udskiftet med penge som den eneste værdi.

Ikke så sært flere og flere, særligt unge, mistrives i det her land, hvor det kun går ud på at den ressource stærkeste udnytter den svage maks. Fra at være et land, hvor de bredeste skuldre bære den største last har det blå svindlerhold, hvor de bredeste skuldre sidder oven på de smalleste med en pisk. Helt uden samvittighed.

Det er det "moderne" Danmark det blå svindlerhold har skabt. De 10% rigeste lever af at udnytte de resterende 90%. Hvor længe skal vi finde os i det?

Som forlængelse af den udvikling kære unge, kan I se frem til at arbejde til I bliver mindst 74 år. Og når man er 74 år starter livet jo først. Det er en alder, hvor du hver morgen du står op lige skal undersøge, hvilken part der ikke lige fungere i dag.

Men hva. Vi lever i et demokrati. Så vi har jo selv valgt det - Eller rettere sagt det blå svindlerhold har gennem udskamning af syge og ledige, samt med udlændinge politikken som brækjern gennem Dansk Folkeparti som parlamentarisk grundlag, manipuleret den almindelige dansker til at gå ind for at ødelægge den danske model og velfærdsstat.

Det Danmark du kender er gennem det blå svindlerhold på vej til at blive en kopi af det asociale amerikanske samfund.

Socialrådgiver
Jeg trode ikke der fandtes sådan en mere

For når du er på røven,altså ingen penge har (Tommen er lom )

Så er det første du skal gøre,er at møde på Jobcentret og
registrere dig som ledig.
Og det er der du vil møde en jobsagsbehanler og han/hun
vil forklare dig at du skal søge mindst 2 job hver uge
og de søgte job skal føres ind i din job-log hver uge

Og så skal du kontakte kommunekontoret/ydelsekontoret
som vil undersøge om du er bertiget til kontanthjælp.

og efter dette blver det jobcentretes job-sagsbehanler
du vil møde fremadretet og der bliver snakket om job

Og man får ikke indtrykket af at det er en Socialrådgiver man snakker med
men jeg er blevet fortalt at han/hun er begge dele

En meget fair systembeskrivelse af politikkernes mantra om at alle sociale problemer løses med et job. Selv et skodjob - og uden for megen hjælp til at tackle andre eventuelle problemer, som gæld, skilsmisse, helbred, bolig, børn osv.

Annonce