Voldsom tvangsudsendelse møder kraftig kritik

De Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Frie Grønne stiller byge af spørgsmål til udlændingeminister Mattias Tesfaye (S)
Privatfoto af tvangsudsendelsen, hvor der skal fire myndighedspersoner til for at pacificere kvinde, der skal tvangsudsendes
En dramatisk episode, hvor en iransk-kurdisk kvinde og to af hendes tre børn tvangsudsendes til Iran, får nu et politisk efterspil.

Mindst fire partier meddeler, at de enten stiller spørgsmål til sagen eller kræver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kaldt i samråd.

En voldsom aktion og en sag, der rejser en masse spørgsmål

“En voldsom aktion og en sag, der rejser en masse spørgsmål, vi i de radikale i dag har sendt til Mattias Tesfaye- både om hjemsendelse til Iran (som vi ikke har aftale med) og om lovligheden af metoderne anvendt i aktionen,” skriver De Radikales udlændingeordfører, Kathrine Olldag på Twitter.

placeholder

 

“Det her er et overgreb! Det er så langt ude som mennesker i asylsystemet bliver behandlet i dette land,” skriver Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, på Twitter.

Frie Grønnes leder, Sikandar Siddique, skriver samme sted, at han kalder Tesfaye i samråd:

så han kan forklare, om det virkelig er sådan, vi behandler mennesker

“Jeg kan slet ikke holde ud at tænke på den skæbne, der venter den kurdiske kvinde, som i går blev tvangsdeporteret med magt. Jeg har indkaldt Tesfaye i samråd, så han kan forklare, om det virkelig er sådan, vi behandler mennesker, hvis det står til regeringen.”

Også Alternativets Torsten Gejl har kaldt ministeren i samråd om sagen.

Fire personer sidder oven på kvinden

Tirsdag blev kvinden og to af hendes tre børn forsøgt tvangsudsendt til Iran.

En video viser, at myndighederne i Udrejsecenter Avnstrup på Sjælland måtte anvende en række magtmidler overfor kvinden, der voldsomt modsatte sig tvangsudsendelsen. Ikke mindst fordi tvangsudsendelsen betød, at hun og hendes to børn ville blive adskilt fra ægtemand og hendes tredje barn, som ikke stod til tvangsudsendelse.

Værestedet for asylansøgere og afviste asylansøgere, Trampolinhuset, har offentliggjort en video af episoden. Videoen ledsages af denne tekst på Twitter:

“1/2) SKRÆMMENDE VIDEO af morgenens tvangsfjernelse af den kurdisk iranske mor fra Hjemrejsecenter Avnstrup. Moderen blev smidt på jorden foran alle, mens fire personer forsøgte at passificere hende ved at sætte sig ovenpå hende.”

Og:

“(2/2) Andre beboere i Avnstrup, inkl. børn, var vidner til den brutale behandling! Videoen er uden lyd af sikkerhedsmæssige hensyn efter ægtemandens ønske!”

placeholder

 

Politiet: Blev ikke bedøvet

Vidner fortæller, at kvinden også blev bedøvet i forbindelse med tvangsudsendelsen.

Men den påstand afviser Hjemrejsestyrelsen over for Netavisen Pio."

”Hjemrejsestyrelsen kan bekræfte, at der den 29. marts blev iværksat en ledsaget udsendelse, hvor politiet bistod Hjemrejsestyrelsen."

"Spørgsmål om magtanvendelse i forbindelse med udsendelser skal rettes til politiet."

"Nordsjællands Politi har overfor Hjemrejsestyrelsen oplyst, at omstændigheder i forbindelse med den ledsagede udsendelse førte til, at politiet benyttede den fornødne magtanvendelse for at gennemføre udsendelsen, og at der i forbindelse med den ledsagede udsendelse ikke blev indgivet nogen former for medicin til den pågældende kvinde eller de to børn,” skriver styrelsen i en mail til Netavisen Pio og andre medier.

ikke blev indgivet nogen former for medicin til den pågældende kvinde eller de to børn

Tvangsudsendelsen mislykkedes: Er nu tilbage i Danmark

Tvangsudsendelsen blev afbrudt i Istanbul. Det oplyser dagbladet Politiken.

Her lykkedes det nemlig kvinden under mellemlandingen på vej mod den iranske hovedstad, Teheran, at få fat i en glasflaske, som hun knuste, og så skar hun sig med den knuste flaske i ansigtet.

Det fik de to medfølgende politifolk til at afbryde tvangsudsendelsen og returnere med hende - og de to børn - til Danmark.

Det fik de to medfølgende politifolk til at afbryde tvangsudsendelsen

Ifølge Politiken befinder kvinden sig nu på et dansk hospital, hvor hun modtager behandling for sine skader.

De to børn er nu igen sammen med deres far og familiens tredje barn i Udrejsecenter Avnstrup.

Netavisen Pio har bedt Hjemrejsestyrelsen af- eller bekræfte disse oplysninger.

Kan udsendes til Iran

Det har været fremme, at den tvangsudsendte kvinde ikke havde gyldigt indrejsedokument til indrejse i Iran.

På den baggrund har politikere og ngo'ere undret sig over, at tvangsudsendelsen overhovedet blev iværksat, men Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser over for Netavisen Pio, at "det i flere tilfælde i en længere periode har været muligt at tvangsudsende iranske statsborgere til Iran. Tvangsudsendelse er kun mulig, hvis de er i besiddelse af et iransk rejsedokument (gyldigt eller ej)."

Trampolinhuset oplyser i øvrigt, at beboerne i Avnstrup-lejren torsdag demonstrerer “mod brutale tvangsudsendelser og adskillelser af familiemedlemmer.”

Opdateret kl. 18.30 med faktaoplysninger fra Hjemrejsestyrelsen

Styrelse: Kun i få sager sker fysisk magtanvendelse

På baggrund af de seneste dages omtale af en konkret udsendelsessag fra Center Avnstrup kan Hjemrejsestyrelsen oplyse:

  • En udlænding, der efter reglerne i udlændingeloven ikke har ret til at opholde sig i Danmark, har pligt til at udrejse. Det fremgår af hjemrejseloven. Situationen kan bl.a. opstå, hvis en person får endeligt afslag på asyl, udvises på grund af kriminalitet eller får inddraget sin opholdstilladelse.
  • Udrejser den pågældende ikke af sig selv, er det Hjemrejsestyrelsens opgave at sørge for, at det sker. Styrelsen kan om nødvendigt anmode politiet om bistand til at gennemføre en udsendelse.
  • Forud for en udsendelse er Hjemrejsestyrelsen i dialog med den person, der skal udrejse. Styrelsen vejleder bl.a. om forskellige støttemuligheder, men fortæller også tydeligt om de konsekvenser det kan få, hvis udlændingen ikke medvirker, herunder at det kan ende med en udsendelse, som gennemføres med bistand fra politiet.
  • Hjemrejsestyrelsen har et klart fokus på, at så mange udsendelser som muligt foregår uden bistand fra politiet. Således har Hjemrejsestyrelsen i perioden fra 2020 til i dag gennemført næsten 4.000 udsendelser, hvoraf kun en lille del er sket med bistand fra politiet.
  • Det bemærkes, at det kun er et fåtal af de udsendelser, der sker med bistand fra politiet, hvor der bliver behov for egentlig fysisk magtanvendelse.
  • Der deltager normalt kun lægefagligt personale på en udsendelse, som sker med bistand fra politiet, såfremt det konkret skønnes hensigtsmæssigt, fx fordi personen, der skal udsendes, har behov for det, eller der er bekymring for, at personen vil påføre sig selv skade.
  • Udsendelse til Iran kan ske, hvis personen, der skal udsendes, er i besiddelse af et ægte iransk pas (uanset om det er udløbet eller ej). Er personen ikke i besiddelse af pas, kan udsendelse ske, hvis personen medvirker til at fremskaffe et sådant.
  • Ifølge et foreløbigt og ikke fuldt valideret statistisk træk har Hjemrejsestyrelsen i perioden 2020 til nu udsendt 35 personer til Iran.

Kilde: Hjemrejsestyrelsen

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Er vi nu begyndt at tvangsadskille familier, ligesom amerikanerne gør på grænsen til Mexico? Er det regeringens politik? Når vi kan tage imod ukrainere uden forudgående kontrol, kan vi vel også tage imod kurdere. Eller hvad? Er kurdere mindre værd som mennesker end ukrainere? Lider regeringen af dobbeltmoral?

Det er al ære værd at åbne grænserne for ukrainske flygtninge, som har behov for vores solidaritet, men når regeringen med den anden hånd nægter at tage imod kurdiske flygtninge, lugter det altså fælt af racisme.

Du har helt ret.

Men socialdemokratiets nye politik har åbenbart opbakning i den danske gennemsyrede racistiske befolkning.

Det er sgu på niveau med holdningen i Bording!🤢

jeg vil gerne vide, hvorfor msn mener at have ret til at skille en familie ved kun at tvinge nogle af medlemmerne, mens afviste og uønskede kriminelle ikke tvangsdeporteres, og med de kriminelle havde det dog haft sin ret!

Det viser blot at kynismen har gennemsyret Socialakrobaterne her. Vi modtager uden videre Ukrainske flygtninge, men adskiller familier i øvrigt for at virke så "tough" som muligt for at please højrefløjen i folketinget og for ikke at risikere at S-apologeterne går tilbage til DF eller NB. At Venstre og Konservative støtter op om det, skyldes hovedsagelig at de gerne vil have magten ved næste valg og så kan de - afhængigt af sammensætningen - føre en fuldkommen umenneskelig politik i strid med menneskerettighederne, herunder børnekonventionens §16 om retten til familieliv. Uhyggeligt at S er nået så vidt - minder lidt om nazisternes behandling af jøderne og andre "skæve" eksistenser.

Når en gruppe vælger at leve adskilt fra de øvrige borgere i et land kan det medføre frygtelig konsekvenser f.eks holocaust. Vi må acceptere at mennesker er et gruppe dyr der også fortager handler som gruppe mod andre grupper.

Nej det er ikke kønt med en sådan en tvangsudvisning. Jeg forstår dog ikke manden og det anden barn ikke fulgte med hjem til Iran. Det er ikke særlig humanitær , men der er også samfundshensyn. Vi kan ikke bare acceptere at vores muslimske parallel samfund vokser med flere tilflytter. Disse mennesker der bo i vores geografisk områder men holder sig adskilt er farlig for vores land, vores demokrati vores velfærdsstat, vores helbred og vores velstand. Kurder ved bedre end de flest hvad to grupper i samme område medfører af tragiske krige og undertrykkelse. Syriske flygtninge og andre ikke assimileret indvandrer bør tilbydes hjemrejse hurtigst mulig så vi for pladsen til de ukrainske flygtninge. Når der bliver fred rejser de nok hjem til Ukraine og de der bliver er assimilere i anden generation. Mens mange oldebørn af gæsterarbejderene endnu lever adskilt.

Sig mig hvem, du omgås, og jeg skal sige dig, hvem du er.
Danske socialdemokrater omgås mest og enes bedst med det ekstreme højre.

Hvad fand... er det folk hyler sådan op omkring ? Kvinden har jo tydeligvis teet sig fuldstændigt åndsvagt og politiet har så brugt den magt der skulle til. Der er jo åbenbart truffet en gyldig politisk beslutning om at hun og hendes børn skulle hjemsendes, og hvis de modsætter dig, så kan politiet jo blive nødt til at pacificere hende. Havde det nu været en rocker der skulle i fængsel, så synes i måske også at man blot skulle se hvor langt man kunne komme med snak, og hvis så ikke det lykkedes, ja så var der ikke noget at gøre ved det ? Altså når folk skal ud af landet, eller til afsoning, så er det jo klart at politiet bruger den magt der er nødvendig. Det er dog mystisk at folk stiller spørgsmålstegn ved det ? Hende kvinden har jo også tydeligvis været psykisk ustabil når hun skærer sig selv i hovedet med en flaske. IMO burde hun have været efterlaft til behandling på hospital i Iran.

"Havde det nu været en rocker der skulle i fængsel, så synes i måske også at man blot skulle se hvor langt man kunne komme med snak..." - øh, ja, for det er sådan vi gør her i Danmark. Og politiet er faktisk gode til det, jeg har flere gange set dem snakke en situation ned, i stedet for at gå direkte til at bruge vold.

Og din sammenligning med en rocker, der modsætter sig arrestation, holder ikke, der er nok noget i retning af hundrede kilos forskel på de to situationer.

Det grundlæggende spørgsmål er, om dansk udlændingelovgivning er retfærdig. Uanset juraen bag viser dette eksempel, at de danske myndigheder handler i bund og grund umenneskeligt. Vi afviste også tyske jøder i 30erne, grusomhed og umenneskelighed over for fremmede er åbenbart noget, der ligger dybt i visse menneskers sjæl.

Det er ikke så længe siden, at en forhenværende integrationsminister blev idømt fængselsstraf for at overtræde loven om adskillelse af ægtepar. Der er noget, der tyder på, at ulovlighederne fortsætter.

Det er godt nok ikke studenterhuen der trykker her inde.
At alt hvad politiet foretager sig skulle være regeringens skyld er da det værste vrøvl.
I følge de fleste kommentarer skulle man tro, at Mattias Tesfaye har givet ordre til at 3 -4 betjente skal overfalde kvinden, der helt sikkert har stået passivt og intet foretaget sig.
Hvis man modsætter sig en anholdelse vil det ALTID se voldsomt ud, uanset om man er mand, kvinde eller noget 3.
Om udvisningen er korrekt eller ej, skal betjentene ikke tage stilling til. De skal udføre den opgave de er pålagt af administrationen. PS. ministre sagsbehandler IKKE.

Det der er sket imod denne kvinde og Mor til 3 børn hvoraf det ene kun er omkring 1 år gammel er så stor en Skændsel. EN human forbrydelse begået af Den Danske Stat repræsenteret ved en dommer der udsteder en kendelse til Tvangsdeportation kl. 05 om morgenen. Hvor en familuie vækkes og skilles. Ved Magt. En lille dreng der får frataget sin mor. EN mor der tages væk med magt fra mand og barn. TO andre drenge på 10 år er vidner og bliver selv deporteret med deres Mor. DET er en SKLNDSEL udført af Det danske poiliti der blot følger en dommers ordre, EN dommer der tvangsdeporterer en Mor med to små drenge til et land som Danmark ikke har en Udleveringsaftale med !! ET land der ikke er sikkert og et land som Danmark ikke har nogen mulighed for at kunne bedømme om Kvinden og hendes børn vil være i sikkerhed. DET er en SKÆNDSEL . EN Human forbrydelse der bør få store koncekvenser for de skyldige og medvirkende til denne grufulde tvangsdeportation !!

Jeg vil gerne spørge alle "violinspillerne". Mener I alvorligt talt, at udvisninger skal stoppes, når folk protesterer ?

Det er tydeligt at INGEN her inde har nogen anelse om på hvilken baggrund hun ikke har fået ophold.
At flygtninge/indvandrere skynder sig at få børn i håb om, at få lov til at blive, har jeg en stor mistanke om.
Det kan man også se af mange kommentarer. Det er børnene der fokuseres på. Børn er og bliver forældrenes ansvar.
Alm. begavede mennesker ville nok vente med at få børn, til fremtiden var afklaret.

Skam skam gør mine kinder varme, når jeg læser om disse forfærdelige sager, det skal høre op. Hvordan kan vi skille familier? Hvornår er vi blevet så forråede i vores tanker, at dette finder sted. STOP

Ville din mand lad dig rejse alene med 2 små børn tilbage til jeres hjemland ? Nej vel. Der er noget galt med fremstillingen eller familien. Der er også noget galt med din fokus på kun den enkelte menneske. Der også os alle, samfundet og landet vi skylder hensyn. Få flygtninge er ikke problem når de vælger at holde sig adskilt i egen samfund i vores land men 350,000 er et problem. Kurderne kan godt forstår at 2 grupper/folk der ønsker i bo samme område giver krige og undertrykkelse. I vores krig mod corona svigtede de ikke assimileret muslimer hvis oldefar kom til Danmek for 60år siden. De viste ikke samfundssind fordi de tilhørte et anden samfund og blev en farlig smittekilde. Vi ser allerede hvordan grupper ikke ønsker at betale skatter og ikke ønsker at betale til den anden gruppe. Alså begyndelsen på afvikling af velfærddstaten.

Gerda, det er da en ubehagelig anholdelse, der heldigvis sker sjældent. Men, hvorfor bliver anholdelsen voldelig. Hvorfor skal kvinden udvises, Hvorfor tager hendes mand ikke med. Hvorfor får hun børn når hendes situation ikke er afklaret.
Er det noget du kan forklare, eller ser du kun en sag fra den ene side.

Annonce