Annonce

Skal vi bare sende alle ledige over 50 på pension?

Hvis arbejdsgiverne alligevel ikke gider ansætte ledige, der har rundet de 50 år, kan vi vel strengt taget lige så godt sende dem på pension, mener næstformand i HK.
Har du hørt om Kenneth Jørgensen? Kenneth er 56 år og har mange års erfaring fra transportbranchen, hvor han bl.a. har arbejdet som salgskonsulent og afdelingsleder.

Han ved, hvordan det er, når afslag på afslag hober sig op i indbakken – selv om man søger bredt.

Kenneth mistede sit job i maj 2020 pga. corona, og efter over 350 forgæves ansøgninger senere sad han tilbage med en klar oplevelse af aldersdiskrimination.

Jeg synes, at arbejdsgiverne skulle komme ind i kampen

Den oplevelse deler 65-årige Linda Lyngdorf, som også mistede sit arbejde under corona og efter over 100 ansøgninger måtte konstatere, at resultatet var én samtale.

Selv om Linda er klar på at tage 10 år mere på arbejdsmarkedet. ”Jeg synes, at arbejdsgiverne skulle komme ind i kampen. Lad være med at fravælge os,” siger hun.   

Jeg kunne ikke være mere enig med Linda. Hun og Kenneth er blot to eksempler på, at vi i HK tydeligt kan se, at ansøgere over 55 år bliver skubbet bagerst i køen.

Hykleri fra arbejdsgivernes side

Det sker ikke kun på HK’s område. Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at hver anden ledige, som er fyldt 50 år, har oplevet at blive valgt fra på grund af deres alder.

Helt ærligt: Hvordan hænger det lige sammen med, at arbejdsgiverne samtidig klager højlydt over, at de mangler arbejdskraft? Klagesangen klinger altså en anelse hult, når mange – men naturligvis ikke alle – arbejdsgivere tilsyneladende intet har imod at sortere ansøgere fra, som har en ”forkert” fødselsdato.

Det lugter unægteligt af hykleri. Og i HK er vi glade for, at det bliver forbudt at screene ansøgere på baggrund af deres alder.

Det er et vigtigt signal at sende fra Christiansborgs side og et fint første skridt. Men en lov mod screening kan ikke på egen hånd løse problemet med aldersdiskrimination på det danske arbejdsmarked.

Skal vi virkelig til at indføre senior-bøder?

Der skal mere til. Øjensynligt evner markedet ikke at løse problemet på egen hånd – selvom det burde være tilfældet. Så hvad skal der til?

Vi må da kunne løse problemet på andre måder end at indføre regler, som giver bøder

Man kunne få den tanke at lade sig inspirere af erhvervsuddannelsesområdet. Hvis en arbejdsplads – privat såvel som offentlig – ikke tager nok elever ind set i forhold til, hvor mange elever man har på arbejdspladsen i forvejen, så er der betaling ved kasse ét i form af bøder.

Ærligt talt: Er det virkelig der, vi skal hen, kære arbejdsgivere? Nej. Selvfølgelig ikke. Vi må da kunne løse problemet på andre måder end at indføre regler, som giver bøder til arbejdspladser, hvis de ikke har en god, fornuftig aldersmæssig balance i deres rekruttering og personalesammensætning.

Det kan ingen vel være interesserede i.

Men ét er i hvert fald sikkert: Vi er nødt til at gøre op med aldersdiskrimination. Ellers går virksomheder – og vores samfund – glip af et pokkers stort potentiale, og det er både dyrt og dumt.

Arbejdsgivere skal blive meget bedre til at få øjnene op for den værdi, dygtige og erfarne ”seniorer” bringer til bordet.

For nej, vi skal ikke bare sende ledige på 50+ på pension – i stedet skal de have chancen for at blive en del af en arbejdsplads og få opfyldt deres ønske om at komme i job.

Næstformand i HK Kommunal


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvis du for ikke så mange år siden blev afskediget som 50+ og ikke kunne finde et nyt arbejde kunne du oppebære dagpenge indtil du blev 60 år og kunne gå på efterløn - Den gang risikerede man ikke at havne i økonomisk fortvivlelse som ældre og måske blive tvunget til at opgive sit mangeårige hjem og ende på gaden som gammel.

Også dengang var det nærmest umuligt, at finde et nyt arbejde, hvis du var blevet afskediget som 50+. Dette er ikke en ny situation. Det nye er så til gengæld, at politikere har revet tæppet brutalt væk under de ældre ledige, som ikke kan finde et nyt arbejde. 2 år på dagpenge efter årtier på arbejdsmarkedet og skatte yder og det er ud i den økonomiske kulde og social deroute.

Alt i mens kan de ældre ledige, der efter et langt liv på arbejdsmarkedet, se en masse medborgere, som kan få økonomisk hjælp til alt mellem himmel og jord. Kommer du som ny til Danmark venter der varme boliger og økonomisk forsørgelse. Men er du en ældre dansker, som efter årtier på arbejdsmarkedet er så uheldig at miste arbejdet venter der kun søvnløse nætter, stress og angst uden håb for en fremtid. Og det bare få år før en velfortjent pension.

Det kan politikken ikke være bekendt, at opføre sig sådan over for mennesker, som har arbejdet og betalt skat til det danske samfund gennem årtiers arbejde. Opfyldt sin pligt - Men må se på, at der ingen rettigheder følger med, som man ellers var blevet lovet.

Måske de ældre skal søge asyl i Sverige for at overleve.

Endnu et eksempel på det blå svindlerholds "moderne" Danmark.

det blå svindlerholds

Jeppe, hvorfor har de røde svindlerhold ikke rettet op???

det RØDE SVINDLERHOLD har hentet en etbenet pirat til Danmark

Og og og
når du er 55-60 + og er endt på kontanthjælp
og ikke når 225 timer på et år bliver du straffet
med en bøde på 1000 kr hver månde,og så er det lige meget
om du har søgt 500 job

Og det er noget være svinerig, for der er allerede love der kan tage
pengene fra en hvis man siger nej til et job,men hvoedan finder man
et job når arbejdetsgiverne ikke ønsker 55-60 årige

Så månde efter månde er der mange jobsøgende +55
der får en bøde på 1000 kr
månde efter månde

Undrer mig over den leflen der er for ukrainerne (også fra politikerne, herunder S).
Hvad er der galt med danskerne? De taler sproget, det kender det danske arbejdsmarket, ...

Arbejdsgivere: I har fejlet ved ikke at sørge for at efteruddanne de ledige, uanset alder.
.

Samtidig med at arbejdsgivere klager over, at der mangler arbejdskraft, ser de bort fra dem over 50!

Da jeg blev ledig som 49årig, og kom til jobsamtaler, var det eneste problem min "høje" alder. Det var i fagbevægelsen jeg søgte job!!.

Hvis du kan bevise det. Så har du en sikker erstatningssag.

Jeg er 65 år og har hutlet mig igennem arbejdsmarkedet i årevis. Jeg har ikke tal på de ansøgninger jeg har sendt/ ringet/ mødt op til. Er aldrig blevet indkaldt til samtale og mangler, stadig, svar fra 1/3 af arbejdsgiverne. Til sidst kom jeg på kontanthjælp og fik lov at arbejde gratis i en café og hos COOP. Jeg opgav og fungerer nu som, ulønnet, hjemmehjælper, rengøringsassistent, havemand, kok, selskabsdame, bybud m.m. for min mor på 96. Vi lever af hendes pension og holder os fra kommunen. Hun er bange for at havne på plejehjem og jeg mener at min "egenaktivering" er mere gavnlig end den, man udsættes for på jobcenter. Men det er utilfredsstillende for en 65 årig, at man ikke har en rimelig indkomst og eget liv.