Annonce

Efter kritik: Nu ændres omstridt spørgsmål

Regeringen ændrer den formulering om EU-forsvarsforbeholdet vælgerne skal tage stilling til ved folkeafstemningen
Ordlyden på stemmesedlen om forsvarsforbeholdet, som vælgerne skal stemme om 1. juni,  bliver nu ændret.

Hidtil har ordlyden, som har været kritiseret fra flere sider, heddet: "Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar”.

Nu ændres spørgsmålet til vælgerne til: "Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet?”

Den oprindelige formulering bliver altså udvidet med ordene: “Ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet”.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) håber at den ændrede ordlyd betyder, at diskussionen nu kan komme til at dreje sig om det egentlige - om vælgerne ønsker at ophæve Danmarks nuværende EU-forsvarforbehold - eller ej:

Så håber jeg, at vi kan få lov at diskutere det, det handler om

“Så håber jeg, at vi kan få lov at diskutere det, det handler om, nemlig om Danmark skal deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar i en tid, hvor Rusland har invaderet Ukraine og ryster hele den europæiske sikkerhedsorden,” siger Jeppe Kofod til TV 2.

Jeppe Kofod forklarer den oprindelige formulering med, at man ønskede at gøre spørgsmålet til vælgerne enkelt og forståeligt, og “ikke for langt og kringlet”.

DF og Enhedslisten tilfredse med ændret ordlyd

En af de hårdeste kritikere af den oprindelige formulering, DF’s formand, Morten Messerschmidt, mener den nye formulering er mere fair og “afspejler begge synspunkter”.

Jeg er tilfreds

“Jeg er tilfreds med, at regeringen nu har droppet de planer og rent faktisk laver et spørgsmål på stemmesedlen, som også afspejler, hvad afstemningen handler om,” siger Messerschmidt til Ritzau ifølge Ekstra Bladet.

Fra et andet af de stærkt kritiske partier, Enhedslisten, er der også glæde over den ændrede formulering:

“Godt at regeringener kommet til fornuft og har lyttet til vores kritik. Det handler om respekt for demokrati og vælgere, så afstemningtemaet afspejler hvad der skal tages stilling til - uden politisk betoning. Ufatteligt det har været så svært at forstå for ja-partierne,” skriver partiets gruppeformand, Peder Hvelplund, på Twitter.

Glæde i K-lejren: Slut med “støj og forvirring”

Der er også tilfredshed hos De Konservative - en af partierne bag beslutningen at sende EU-forbeholdet til afstemning.

“Helt ærligt, når nu så mange er trætte af den afstemnings-formulering, så skal vi da lave den om,” skriver De Konservatives formand, Søren pape Poulsen, således på Facebook og fortsætter:

har skabt så meget støj og forvirring

“Nogle af dem, som siger NEJ til forsvarsforbeholdet, har klaget højlydt over selve formuleringen til folkeafstemningen. Her er jeg altså pragmatisk anlagt, og jeg synes, at det er en god idé at lave formuleringen om, når det nu har skabt så meget støj og forvirring,” skriver Pape og konkluderer:

“For det sidste, jeg gider, er, at afstemningen handler om beskyldninger frem for saglighed og substans.”

placeholder

 

Antydede at ændring kunne være på vej

SF erklærede for flere dage siden, som det første af de fem partier bag det nationale kompromis, sig parat til at se på, om man kunne ændre formuleringen på stemmesedlen.

Under den udvidede partilederdebat i Folketinget tidligere på ugen antydede statsminister Mette Frederiksen (S), at en ændring af ordlyden kunne være på vej ved at erklære, at hun lyttede til kritikken.

Partierne bag det nationale kompromis, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Venstre og Det Konservative Folkeparti, anbefaler et ja til at Danmark skal droppe EU-forsvarsforbeholdet.
 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Pyha, det er godt at nu forstår både Morten Messerschmidt og Peder Hvelplund spørgsmålet, de skal stemme om. Det er de eneste to, jeg har hørt om eller talt med, som har haft problemer med forståelsen.

Spil for galleriet. Svaret bliver under alle omstændigheder et NEJ.
Vi skal hurtigst muligt ud af de stormagtsdrømme som EU-banden synes at nære. Fri handel, ja tak. Union, nej tak.

Når vi skal betale 18 Miliarder mere til det Danske forsvar, så vi når 2 % af BNP,
er det for at styrke NATO samarbejdet, og det har intet med EU at gøre.
Bare lige så alle forstår at det er, det rene spind når nogle påstår
det har noget med EU at gør.

NATO sørger for vores, og alle ander NATO-landes fred og sikkerhed.
Sådan er det, og det skal EU ikke blande sig i.
Og Sverige og Finland, bliver snart medlem af NATO.

Så ja til NATO,
og nej til afskaffelse af, det Danske EU-Forsvarsforbehold.

Vi har Nato.
Husk det