Trepartsaftale skal redde danske jobs: Staten klar til at dække del af lønnen

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har lavet en aftale om økonomisk hjælp for at redde danske arbejdspladser.
Lønmodtagere i danske virksomheder som står med truslen om en fyreseddel på grund af coronakrisen vil få dækket 75 procent af lønnen af staten.

Den sidste del af lønnen skal virksomhederne betale.

Det er resultatet af den bebudede trepartsaftale mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, som nu er faldet på plads. Aftalen skal få virksomhederne til at beholde medarbejderne, i stedet for at fyre dem.

Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at holde dansk erhvervsliv og lønmodtagere så meget ude af krisen som muligt

”Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at holde dansk erhvervsliv og lønmodtagere så meget ude af krisen som muligt. Vi har meget stor forståelse for, at man vil sende medarbejdere hjem, men lad være med at fyre dem,” siger statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde, hvor hun præsenterede aftalen som er indgået sammen med Fagbevægelsens Hovedorganisation og arbejdsgivernes organisationer Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Erhverv og Dansk Industri.

Hun understreger at alle parter komme til at betale: Staten tager regningen, arbejdsgiverne betaler ved at beholde medarbejdere, som ellers ville være fyret, og lønmodtagerne giver afkald på nogle feriedage.

Gælder tre måneder frem

Ordningen skal gælde med tilbagevirkende kraft fra 9. marts og frem til 9. juni. Den gælder for virksomheder, der står overfor at skulle fyre 30 procent af medarbejderne eller 50 ansatte.

Aftalen betyder, at der lagt et loft på 23.000 kroner, som er det maksimale, staten betaler til funktionærer.

For timelønnede betaler staten op til 26.000 kroner - her er lønkompensationen op til 90 procent.

Fra medarbejdernes side bliver der tale om, at hver enkelt skal afgive fem feriefridage for at få lønkompensationen.

FH: Et meget væsentligt og positivt bidrag

Fra lønmodtagerside kvitterer formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, også for aftalen:

”Jeg er med på, at denne aftale ikke løser alle de problemer, der er kommet og vil komme i kølvandet på Corona-krisen. Men det er min klare overbevisning, at den vil udgøre et meget væsentligt og positivt bidrag til at skabe tryghed for lønmodtagerne i den her meget svære situation”, siger hun og fortsætter:

”Jeg forventer da også, alt efter hvordan og hvor hurtigt situationen udvikler sig på arbejdsmarkedet, at der vil være behov for, at regeringen og arbejdsmarkedets parter sætter sig sammen igen for at finde gode fælles løsninger.”

Aftalen inkluderer statsstøtte til virksomheder og derfor skal aftalen godkendes af EU-kommissionen. Det er dog regeringens klare indtryk, at det vil ske.

Aftalen skal også godkendes af Folketingets partier, men baseret på udmeldingerne fra partierne, så er det også en formsag.

Statsminister Mette Frederiksen understregede på pressemødet, at regeringen meget snart også vil komme med initiativer, der skal holde hånden under de selvstændige.

Fagforbund: Den danske model viser styrke

Flere af de store fagforbund bakker op om aftalen. Det gælder landets største fagforening 3F:

I dag har den danske model vist sin styrke

”I dag har den danske model vist sin styrke. Regeringen og arbejdsmarkedets parter står skulder ved skulder og sikrer, at tusindvis af lønmodtagere beholder deres job og en indtægt, de kan leve af, i de næste måneder, der bliver meget svære. Set med lønmodtagernes øjne er det en fuldstændig afgørende aftale, som parterne er kommet frem til,” siger Per Christensen, forbundsformand for 3F.

Også Claus Jensen, der er formand for Dansk Metal, er positiv over for aftalen:

eg kan ikke rose regeringen og arbejdsgiverne nok for at tage samfundsansva

”Jeg kan ikke rose regeringen og arbejdsgiverne nok for at tage samfundsansvar – og for at gøre det hurtigt. Det er en rigtig god aftale, som alle parter kan se sig selv i, og som jeg selvfølgelig håber at resten af folketinget bakker op om.”

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Pil så ned i dit hul, Thomas!

Annonce