Annonce

Ny arbejdersang bejler til Arbejdersangbogen

Selvom ny arbejdersang fra Mikael K. & Klondyke døjer med gammeldags ordstillinger og ligegyldigt namedropping, er der god grund til at synge med.
Som sangskriver har Mikael K. altid haft noget på hjerte. Med stor kærlighed til skæve eksistenser og med et skarpt blik for hverdagen, som den udfolder sig på tværs af land og by.

placeholder

Først som københavnerjyde i Klondyke tilbage i nullerne, og så igen som hjemvendt nordbo med Mikael K. & Klondyke omtrent ti år senere og frem til i dag.

Den 56-årige folksanger med singlen ”Murersvendenes fællessang” imidlertid rettet opmærksomheden mod arbejderbevægelsen

Nu har den 56-årige folksanger med singlen ”Murersvendenes fællessang” imidlertid rettet opmærksomheden mod arbejderbevægelsen. Og sikke en timing. I en tid med strejker og OK20-forhandlinger kan den vel strengt taget ikke komme på et bedre tidspunkt.

Sangen, der udkom i søndags den 8. marts, på Kvindernes Internationale Kampdag, er skrevet på opfordring fra Murersvendenes Brancheklub i Nordjylland sammen med kæresten Ellen Raunsmed, som også har bidraget til tidligere udgivelser.

”Jeg kommer ud af en lang stolt tradition af arbejdere” lød det således på Facebook i anledning af udgivelsen. ”Min farfar var murermester i Aalborg og Vendsyssel i 50’erne. Så da murerne spurgte mig, om jeg ville komponere en sang til dem, var jeg ikke i tvivl. Det ville være mig en ære.”

Min farfar var murermester i Aalborg og Vendsyssel i 50’erne

Lige til arbejdersangbogen

Godt nok får vi ikke nerve og pondus a la John Mogensen eller Bruce Springsteen, ligesom de undertiden bedagede ordstillinger som ”retfærdighed det vil vi ha’” og ”om løn skal der ikke spilles poker” desværre forhindrer at budskabet bliver sparket helt udover rampen.

Usnobbede poesi om støvhvide kasketter og blodrøde roser

Men vi får til gengæld en veltømret ørehænger, der med sin melodiøse americana og usnobbede poesi om støvhvide kasketter og blodrøde roser stilfærdigt, men tydeligt viser os en arbejderbevægelse, der rent faktisk også ER i bevægelse. Også kulturelt.

En sang, der beundringsværdigt balancerer mellem pop og fællessang. Og det er endda i grad, der ganske enkelt gør den højaktuel til næste udgave af Arbejdersangbogen.

”Vi’ mennesker – vi’ ikke maskiner / Vi er murersvende af ånd / Vi står sammen i alle døgnets timer / Bag en arbejders knyttede hånd,” lyder det i omkvædet. Og ja, det’ jo lige til at synge med på.

Der er alligevel, god grund til at synge med

Alt i alt er det dog ikke ligegyldigt namedropping af Kim Larsen eller gammeldags ordstillinger, der får sangen til lykkedes, men derimod når vi synges ind i samtidens solidaritet med højspændte OK20-forhandlinger.

Men det er bestemt også grund nok til at synge med på den her 1. maj

Men det er bestemt også grund nok til at synge med på den her 1. maj, hvis man ikke har mulighed for at opleve nordjyden på hans kommende forårsturné.

Kulturskribent og anmelder


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvad er der galt med "gammeldags ordstillinger" ? BUDSKABET er vel altid det vigtigste.