Afskaf EU-forbeholdet - stem ja til tryghed og sammenhold

Det bedste modsvar til krig og splittelse er at styrke sammenholdet af frie demokratier i Vesten, mener fødevareminister Rasmus Prehn og forbundformand Ole Wehlast.
Foto: Steen Brogaard, Folketinget og Fødevareforbundet NNF
Fødevareminister Rasmus Prehn og forbundsformand Ole Wehlast, Fødevareforbundet NNF
Med krig i Europa, ufred og utryghed, må vi danskere gøre alt, hvad vi kan, for at sikre os mod angreb udefra og skabe større tryghed.

Med Putins brutale og kyniske angreb på Ukraine er Europa forandret for alvor. Og vi må tage truslen fra øst langt mere alvorligt.

Det er helt nødvendigt at gøre Vesten stærkere og sikre, at vi, der er demokratiske og frie lande, holder sammen og opbygger stærke alliancer.

Derfor er det for os et helt naturligt og nødvendigt skridt at træde helhjertet ind i Europas forsvars-og sikkerhedssamarbejde.

Tiden er inde til sammenhold - ikke forbehold.

Danmark hører hjemme i Vesten. Vi skal selvfølgelig stå sammen med de lande, vi deler værdier som demokrati, frihed og menneskerettigheder med.

Det bedste modsvar til krig og splittelse er at styrke sammenholdet af frie demokratier i Vesten.

Samarbejde frem for enegang er vores stærkeste våben mod Putin. Danmark hører til i kernen af NATO og i hjertet af Europa.

Det er også vigtigt for os, at vi lever op til vores NATO-forpligtelse og bruger to procent af vores bruttonationalprodukt (BNP) på forsvar.

Det er mest ansvarligt i en situation, hvor Putin truer vores sikkerhed og udfordrer vores grundlæggende værdier såsom demokrati, frihed og menneskerettigheder.

Vi danskere er et folk, der tager ansvar. I NATO har blandt andre USA efterspurgt, at vi europæere tager et større ansvar for vores egen sikkerhed.

At vi bidrager mere og løfter en større del af budgettet og af opgaverne.

Ikke en afstemning for eller imod EU

Her skal vi vise vores ansvarlighed og solidaritet. Og derfor skal vi tiltræde EU's sikkerheds-og forsvarssamarbejde.

Det er vigtigt, at vi ikke gør afstemningen 1. juni til en afstemning for eller imod EU. Det er den ikke.

Afstemningen handler alene om, hvorvidt vi skal deltage i forsvarssamarbejdet i EU og dermed styrke alliancen af frie og demokratiske lande og styrke Europas evne til at tage ansvar inden for NATO.

Verden er forandret, og trusselsbilledet har desværre forandret sig til det værre. Derfor er det vigtigt, at vi danskere igen spørges til råds om vores fremtidige forsvarssamarbejde.

Vores anbefaling er et klart "JA" til tryghed og sammenhold 1. juni.

Rasmus Prehn (f. 1973) medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, formand for Folketingets Transportudvalg. Har været medlem af Folketinget siden 2005. Tidligere minister for udviklingssamarbejde og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

 

Forbundsformand for Fødevareforbundet NNF


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vi er i kernen af NATO det er rigtigt og fornuftigt
vi skal betale 2 % at BNP det er også rigtigt og fornuftigt
vi skal forblive i EU er også rigtigt og fornuftigt

Men at vi skal bruge mere tid og penge på militær snak
i EU på grund af krigen i ukraine er der ikke noget fornuft i

NATO har gjordt det godt siden det blev oprettet og det er
jeg også sikker på at NATO gør i fremtiden

Og at påstå at vi bliver mere sikker ved et ja er noget sluder,
der er kun det militær i Europa der er der nu, og hele det
Danske forsvar er også NATO og sådan er det med de fleste
EU lande, og snart er Sverige og Finland også medlem af NATO

Og de EU lande der ikke er medlem af NATO kan lige så godt
melde sig ind i NATO
Det ville være fornuftigt

Så jeg opfordre til at stemme NEJ til afskaffelse af det
Danske forbehold om Forsvars-og sikkerhedssamarbejde

Og lad så NATO passe på os alle sammen som de gør meget godt

Tilføjelse
Betale 2 % af BNP til DET DANSKE FORSVAR

Og når Ukraine har vundet skal der fredsbevarende militær
styrker ind i Ukraine og Danmark kan også være med og
det bliver med et FN mandat

Og når Ukraine har vundt.

Så er det afgørende at Rusland erkender sit nederlag.
og at det Russiske folk for den fuld sandhed om

Denne spiciale militære opration,,, KRIG som putin startet
for ellers vil vi leve i en FALSK fred

Hvor vi stadigvæk er på vej mod 3 verdens krig

DANMARK bør være et SELVSTÆNDIGT land. UAFHÆNGIG af andres krige og konflikter. Selvstændighed gør fri.
Sammenhold og krig er en dårlig coctail. Ukraine/Rusland er IKKE vores krig. Og heller IKKE Europas.
Alt vi kan gøre som land er at hjælpe de trængte der må flygte.Andet kan vi ikke gøre.
Sammenhold kun for at danne værn om KRIG er en dårlig baggrund. SAMMENHOLD bør hvile på helt andre vilkår og formål. Et NEJ den 1 Juni er et NEJ for en verden hvor krig altid bør nedprioriteres.

Et JA den første Juni REDDER INGEN fra ATOMBOMBER og det de kan ....Udrydde menneskeheden og alt liv på kloden.
Men,måske DEN måde vi skal klare "klimakrisen" på.

At anvende 18.000.000.000 kroner ekstra årligt som en hovsa løsning er fuldkommen galimatias. De penge kan bruges meget bedre på andet og langt mere presserende. Vi skal ikke ende op med en todelt verden, som ligger i evig konflikt med hinanden. Enten gennem stedfortræder krige kloden rundt, hvor der er interesser på spil (mestens natur ressourcer) eller direkte. Starter vi sådant et senarie vil det før eller siden ende rigtig galt. 14.000.000.000.000 kroner bruges årligt på millitæret verden rundt. Absurd. Med så mange penge kunne ALLE de situationer, som netop fører til konflikter og militære konfrontationer løses. Alle. Slut med sult, mangel på sundhed, mangel på uddannelse, mangel på ordentlige boliger, mangel på bæredygtige arbejdspladser, mangel på det gode liv for alle mennesker på Jorden. Millioner af børn og voksne er i dag tvunget ud i arbejde, som enten skader mig selv eller skader klodens økosystemer fordi de ikke har andet valg til at forsørge sig og sine. Regnskove fælles på den konto kloden rundt ligesom der overfiskes kloden rundt.

Det skal være slut med at bruger så mange ressource på krig, da det eneste det skaber er mere krig. Blev ressourcerne derimod brugt på at forbedre livet for jorden befolkning samtidig med der sættes ind med en bæredygtig livsstil uden rovdrift på mennesker og naturen, så er der en reel mulighed for der også vil være en verden til vores børns børn og deres børn og andre kommende generationer. Det er vores forbandede moralske pligt først og fremmest at sørge for det. Ikke mere krig.

Første skridt vil være at nedlægge NATO.

Og hvis et USA ikke havde sådan et kæmpe militær maskineri, så havde andre heller ikke behov for det. Vold avler vold. Pres skaber modpres. Det ved vi alle sammen godt. Men det modsatte er også tilfældet. Fred skaber stabilitet. Et godt liv til alle nedbryder alle konflikter - Det kender vi godt fra velfærdsstaten i Danmark. Samme effekt vil noget lignende have på hele verden.

Hvad er det for floskler at fyre af.
Jeg hører ikke et eneste argument, som ikke kan opfyldes inden for Nato.
Lige siden afstemningen i 1972 har vi fået ørerne tudet fulde af, at vi ikke afgiver suverænitet, og at det vil være en katastrofe at stå uden for.
Det eneste vore folketingsmedlemmer og regering er bekymret for er netop, at de ikke kan sidde til bords og fedte sig ind hos de store ledere i EU.

Selvfølgelig skal vi have et stærkt forsvar, der kan virke inden for rammerne af NATO.
Og lige så selvfølgelig skal vi IKKE have mere EU.
Ser vi på fortiden kan jeg huske Schlüter udtalte; Unionen er stendød. Og hvad skete der få år senere? Pludselig havde vi alligevel en Union!
Nu hører vi så at vi skal af med forsvars forbeholdet. Og vi får endda politikker garantier for at vi ikke skal have en EU hær! Tror man på det er man vist blåøjet!
Stik politikkerne en lillefinger og svup, så har de taget hele overkroppen.
Så selvfølgelig skal vi stemme NEJ den 1 Juni.

Op til afstemningen den 1. Juni bør der oplyses om hvad der er EUs forsvars- og sikkerhedspolitik lige nu. Der bør oplyses om hvorvidt de 2% af bnp til forsvar både er til EU og NATO projekter, og om hvorvidt sikkerhedspolitikken spænder: Fra rent militær afskrækkelse over forebyggelse og konfliktløsning. Altså fredsbevarelse i alle tænkelige spor. Der bør oplyses om at DK er medlem af andre alliancer (JEF, FNC, EI2 og NORDEFCO) hvor forbeholdet ikke gælder. Den kolde krig sluttede og forbeholdet var en samtidshistorisk reaktion (for) tæt herpå. I de godt 30 år der er gået siden tegner der sig mere sikre og nye magtpolitiske konstallationer man kan bygge fremtiden på. Tiden er inde for at være - om ikke foregangsland så for at - være med til at skabe en EU vision om en EU forsvars- og sikkerhedspolitisk strategi, der dækker bredere end den rent militære afskrækkelses-strategi og forsvar mod cyberangreb på sårbar infra-struktur. Sikkerhed indbefatter også energi-, sundheds- og klimakriser. Hertil kommer sikring imod sårbar infra-stryktur. Nationale populistiske bevægelser sat i sving af ulighed er det måske stærkt upassende (ude af kontekst?) at nævne her. Men så alligevel. Det er i dette komplekse billede at forbeholdet tager sig uvirksomt ud og virker overflødigt. At stemme forbeholdet væk i denne nuværende situation vil være at udvise rettidigt omhu. Vil være et nærliggende bidrag til at udtrykke de rene linier vi tilstræber fra DKs side i sammenholdet imellem NATO- og EU-medlemmerne.

Op til afstemningen den 1. Juni bør der oplyses om hvad der er EUs forsvars- og sikkerhedspolitik lige nu. Der bør oplyses om hvorvidt de 2% af bnp til forsvar både er til EU og NATO projekter, og om hvorvidt sikkerhedspolitikken spænder: Fra rent militær afskrækkelse over forebyggelse og konfliktløsning. Altså fredsbevarelse i alle tænkelige spor. Der bør oplyses om at DK er medlem af andre alliancer (JEF, FNC, EI2 og NORDEFCO) hvor forbeholdet ikke gælder. Den kolde krig sluttede og forbeholdet var en samtidshistorisk reaktion (for) tæt herpå. I de godt 30 år der er gået siden tegner der sig mere sikre og nye magtpolitiske konstallationer man kan bygge fremtiden på. Tiden er inde for at være - om ikke foregangsland så for at - være med til at skabe en EU vision om en EU forsvars- og sikkerhedspolitisk strategi, der dækker bredere end den rent militære afskrækkelses-strategi og forsvar mod cyberangreb på sårbar infra-struktur. Sikkerhed indbefatter også energi-, sundheds- og klimakriser. Hertil kommer sikring imod sårbar infra-stryktur. Nationale populistiske bevægelser sat i sving af ulighed er det måske stærkt upassende (ude af kontekst?) at nævne her. Men så alligevel. Det er i dette komplekse billede at forbeholdet tager sig uvirksomt ud og virker overflødigt. At stemme forbeholdet væk i denne nuværende situation vil være at udvise rettidigt omhu. Vil være et nærliggende bidrag til at udtrykke de rene linier vi tilstræber fra DKs side i sammenholdet imellem NATO- og EU-medlemmerne.

Op til afstemningen den 1. Juni bør der oplyses om hvad der er EUs forsvars- og sikkerhedspolitik lige nu. Der bør oplyses om hvorvidt de 2% af bnp til forsvar både er til EU og NATO projekter, og om hvorvidt sikkerhedspolitikken spænder: Fra rent militær afskrækkelse over forebyggelse og konfliktløsning. Altså fredsbevarelse i alle tænkelige spor. Der bør oplyses om at DK er medlem af andre alliancer (JEF, FNC, EI2 og NORDEFCO) hvor forbeholdet ikke gælder. Den kolde krig sluttede og forbeholdet var en samtidshistorisk reaktion (for) tæt herpå. I de godt 30 år der er gået siden tegner der sig mere sikre og nye magtpolitiske konstallationer man kan bygge fremtiden på. Tiden er inde for at være - om ikke foregangsland så for at - være med til at skabe en EU vision om en EU forsvars- og sikkerhedspolitisk strategi, der dækker bredere end den rent militære afskrækkelses-strategi og forsvar mod cyberangreb på sårbar infra-struktur. Sikkerhed indbefatter også energi-, sundheds- og klimakriser. Hertil kommer sikring imod sårbar infra-stryktur. Nationale populistiske bevægelser sat i sving af ulighed er det måske stærkt upassende (ude af kontekst?) at nævne her. Men så alligevel. Det er i dette komplekse billede at forbeholdet tager sig uvirksomt ud og virker overflødigt. At stemme forbeholdet væk i denne nuværende situation vil være at udvise rettidigt omhu. Vil være et nærliggende bidrag til at udtrykke de rene linier vi tilstræber fra DKs side i sammenholdet imellem NATO- og EU-medlemmerne.

Annonce