Annonce

“To imperialistiske centre, der kæmper på ukrainsk jord”

4. Maj-Initiativet på Vesterbro: “Krig er ikke altid et spørgsmål om, hvem der smider den første bombe,” siger hovedtaler ved venstreorienteret befrielses-markering
Foto: Wikimedia Commons/Міністерство внутрішніх справ України
Ukrainske civile og soldater søger beskyttelse under bro i Kiev
Venstrefløjsinitiativet 4. Maj-Initiativet på Vesterbro, der har eksisteret siden 1946, afholder onsdag aften endnu engang fakkeltog på Halmtorvet på Vesterbro i København i anledning af Danmarks befrielse, 4. maj.

Foruden den historiske parole, der har været gennemgående i alle årene: “Istedgade overgiver sig aldrig”, så lyder årets parole “Fakkeltog mod krig og oprustning”.

4. Maj-Initiativet tager i et opslag på sin Facebook-side tirsdag tydeligt afstand fra Putins krig i Ukraine.

“Den russiske aggressionskrig og kamphandlingerne skal stoppes nu! Svaret på krigen må være våbenhvile og fredsforhandlinger.”

Og:

“Putins angrebskrig har medført ufattelige lidelser for den ukrainske befolkning. Hele byer er belejrede og ligger i ruiner. Dødstallet stiger for hver dag, og millioner er drevet på flugt. Det er en tragedie – også for den russiske befolkning. Putins krig er ikke deres.”

En af hovedtalerne er den aalborgensiske fagforeningsmand Emil Olsen. Han er aktiv i det faglige initiativ “Arbejdere i Bevægelse”, formand for Murersvendene i Nordjylland og tidligere formand for 3F Ungdom.

Rusland versus Vesten

Netavisen Pio har spurgt Emil Olsen, om han i sin tale onsdag aften vil understrege, at det Rusland laver i Ukraine er helt utilstedeligt:

“Jeg tror, jeg kommer til at sige, at 4. maj er en historisk dag, hvor vi fejrer modstandsbevægelsen i Danmark under 2. verdenskrig. Og så kan man bruge anledningen til at drage paralleller til, hvad der foregår nu.”

“I Europa fører man jo landene ud i social armod. EU’s egne tal siger - så vidt jeg husker - at 23 procent lever i reel fattigdom.”

Kommer du til at tale om Ukraine?

“Jeg kommer helt sikkert ind på den frygtelig krig i Ukraine.”

Hvem har skylden for krigen?

“Ja, jeg synes jo, at der føres en krig om markeder og ressourcer i Ukraine - med Rusland på den ene side og Vesten på den anden side, hvor man tager den ukrainske befolkning til indtægt for det, man nu har interesser i i Ukraine.”

En meget stor del af befolkningen i Danmark tager kraftigt afstand fra “Ruslands krig i Ukraine”, at krigen er utilstedelig, og at den må høre op. Hvad mener du?

Men jeg tror også, at man er nødt til at se sammenhængen i det

“Det er øjensynligt, at Rusland har invaderet et andet land. Men jeg tror også, at man er nødt til at se sammenhængen i det. Krig er ikke altid et spørgsmål om, hvem der smider den første bombe. Eller sender den første soldat.”

“Jeg tror, man er nødt til at se sammenhængen i den her situation. EU og USA har længe haft økonomiske interesser i Ukraine, og støttede kuppet i Ukraine i 2014. I min optik så er det to imperialistiske centre, der kæmper på ukrainsk jord.”

Sæt lige adresse på de to imperialistiske centre?

“Det er vestens interesser, og Ruslands interesser. Det er ligesom i andre krige: En krig om markeder og ressourcer.”

4. Maj-Initiativet helt trygge ved taler

Medarrangør Annette Mørk understreger over for Netavisen Pio, at årets parole lige så godt kunne have heddet “Nej til Ruslands krig i Ukraine” - i stedet for “Mod krig og oprustning”:

Vi markerer besættelsen. Ikke aktuelle krige

“Det kunne lige så godt have stået “Nej til Ruslands krig i Ukraine”. Jeg vil tro, at vi alle er mod Ruslands krig i Ukraine, men 4. Maj-Initiativet handler om besættelsestiden. Vi markerer normalt intet om, hvad der sker nu. Vi markerer besættelsen. Ikke aktuelle krige.”

Hvorfor har I valgt en faglig taler fra Nordjylland?

“Vi har valgt Emil, fordi han er en skidegod taler, og fordi han er fagforeningsmand. Jeg og 4. Maj-initiativet er helt tryg ved Emil som taler.”

Annette Mørk oplyser at en bred vifte af organisationer står bag 4.-Maj Initiativet på Vesterbro. Blandt andet Vesterbro Lokalhistoriske Forening og Arkiv, Global Action, Demos, Horserød-Stutthof Foreningen og en række politiske partier, herunder flere kommunistiske partier, SF og Enhedslisten.


4. Maj-Initiativet

4. Maj-Initiativet skriver følgende om initiativet på sin Facebook-side:

“Vesterbro blev under den tyske besættelse kendt for sin modstand mod besættelsen, mod krig og fascisme. Parolen “Istedgade overgi´r sig aldrig!” blev symbol på befolkningens aktive modstand.

Denne modstand mindes hvert år ved et fakkeltog gennem Istedgade 4. maj, hvor vi siger: "Nej til krig, racisme og fremmedhad.”

Fakkeloptoget går onsdag gennem Istedgade på Vesterbro i København med start på Halmtorvet kl. 19.30.

4. Maj-Initiativet på Vesterbro kan ses som et venstreorienteret alternativ til den officielle mindehøjtidlighed i Mindelunden i Ryvang i København.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Emil Olsen tilhører den yderste venstrefløj. Han er imod NATO og EU. Og selvfølgelig er han imod krig. Det er vi alle. Men reelt siger han jo, at årsager til krigen i Ukraine er vestlige interesser. Ikke det faktum, at Rusland invaderede Ukraine.

Claus Larsen-Jensen, kunne du ikke være så venlig - i den gode debattones navn - at fortælle os læsere, hvordan du når frem til, at det Emil Olsen siger i interviewet er, at det er Ukraine, der er årsagen til krigen. For det kan jeg virkelig ikke læse. Han taler om to imperialistiske magter, der strides om markeder og ressourcer. Han understreger, at den ukrainske befolkning er taget som gidsel. Og han siger klart, at det er øjensynligt (altså synligt for det øje, der vil se), at det er Putin-styret, der har invaderet Ukraine.

Mureren Emil Olsen fra KPiD og 3F er en af mureren Mattias Tesfaye fra DKP/ML og 3F's gode kammerater.

Ja, der findes også verdensfjerne tåber i fagbevægelsen, som der gør det de fleste andre steder.

Ku vi muligvis finde en rimelig tone i debatten. Det er både verdensfjernt og tåbeligt at skrive sådan om andre. Hvis vi kunne komme til for skældsord, ku vi måske have en informeret og rimelig argumentation. Der er INGEN - heller ikke Emil - der har sagt andet end at Rusland har invaderet Ukraine og at det ikke er i orden. Den reelle diskussion er så, HVAD der skal gøres ved det og af hvem. Det er her, vandene deler sig (og det må man så respektere). Nogle mener, at det internationale samfund, anført af NATO-landene skal sætte Rusland på plads med magt, andre - som fx Emil - at krig og oprustning ikke er en farbar løsning. Hvis man (som Emil og jeg) mener det sidste, så er den oprustning af Ukraine og opbakning til en anti-russisk ukrainsk regering, som bl.a. Danmark har deltaget i siden 2015 (i strid med Minsk-aftalerne), en skidt ide.

Jeg forstår ikke de personer der forsøger, at give Nato og EU, en del af skylden for at Rusland blev "nødt" til at invadere Ukraine og dermed starte krigen med dens "grusomheder" til følge. Ukraine er et selvstændigt land, som ikke havde planer om at invadere Rusland (deres befolkning er trods alt kun 44 millioner mod Ruslands 144 millioner).
At Rusland og Vladimir Putin ikke kan tolererer at et selvstændigt land vælger hvem man vil samarbejde med viser kun tydeligt at han vil genindføre de Kommunistiske traditioner fra Stalintiden, hvor alt blev bestemt fra Kreml, herunder også over de tidliger østlande. Man må håbe at Putin og de øvrige ledende politikere i Moskva bliver dømt for deres krigsforbrydelser.

Bent Menck Andersen, her og nu handler det ikke om skyld og straf, men derimod om at skabe fred. Når så freden er en realitet, kan diplomaterne og juristerne diskutere skyldsspørgsmålet.

At opruste Ukraine ved at sende våben og opfordre frivillige til at drage til Ukraine for at blive slået ihjel er hul i hovedet. Ønsker du virkelig mere krig, flere døde civile, og en risiko for at krigen vil eskalere ud over Ukraines grænser? Hvordan vil det på nogen som helst måde kunne hjælpe civilbefolkningen i Ukraine? Endsige os her i Danmark?

Der er ingen tvivl om, at det var russerne, som angreb Ukraine tilbage i februar 2022, men det friholder ikke NATO og EU for medskyld i denne ulykkelige situation. Det var jo ikke russerne, der blev ved med at udvide NATO indtil alliancen stod ved Ruslands grænser. Og vi så jo allerede i 2014, at russerne mente det alvorligt, når de bad NATO om at styre sig og standse den hovedløse udvidelse mod øst. Ja faktisk så vi det allerede i 2008, da Georgien, opildnet af løfter fra NATO-landene, angreb Sydossetien og blev sat på plads af den russiske hær.

At tro at "selvstændige" lande frit kan vælge, hvem de vil alliere sig med, er udtryk for dyb naivitet. Cuba er også et selvstændigt land, men cubanerne fik ikke lov til frit at vælge, hvem de ville alliere sig med tilbage i 1962. Ingen stormagt vil acceptere fjendtligt militær på sine grænser, hverken USA, Rusland eller Kina.

Krigstilhængere som dig er medskyldige i det ukrainske folks lidelser.

Niels Duus Nielsen, hvor har du læst i de kommentarer jeg har skrevet at jeg går ind for oprustning af Ukraine og opfordre frivillige til at gå i krig?? Det er direkte en løgn og usandhed, men det er forventelig fra en "gammel" kommunist som dig.
Tværtimod har jeg foreslået at nedlægge våbenindustrien og afskaffe militæret på verdensplan til gavn for både klima og miljø, men det bliver næppe så længe kommunister som diktatoren/ Stalinisten, Vladimir Putin er ved magten. Desuden er jeg helt klar over at der er et meget stort flertal af jordens befolkning som bakker op om våbenindustrien og militæret, selv om det er det som er skyld i de efterfølgende krige. Det er jo den eneste måde man kan slippe af med de "gamle" våben som misiler og bomber m.m., uden der forinden skal foretages en miljøundersøgelse/-godkendelse. Så er der plads til nye våben og våbenindustrien kan fortsætte med udvikling af deres dødsbringende våben.
Jeg har aldrig været soldat, da jeg ikke tilhøre den gruppe der går i strækmarch og laver "benspjæt" i takt. At man kan få unge mennesker til at gå ind i militæret for at lære hvordan man slår andre mennesker (fjenden) ihjel samtidig med at de vil fremstå som fredselskende er for mig komplet uforståeligt, men man må jo indrette sig efter flertallet.
At du fortsat mener at det er vestens (EU og NATO´s) opbakning til Ukraine der er skyld i at Rusland var nødt til at invader Ukraine for at fjerne alle de Nazister og Narkomaner der styrede Ukraine, for at "beskytte" civilbefolkningen. Den form for beskyttelse vil jeg gerne havde mig frabedt.
Vedr. Cuba, var det opstilling af langtrækkende raketter USA var imod, Cuba fortsatte deres samarbejde med Rusland, nu blot uden raketter.
At USA er skyld i at Cuba blev kommunistisk kan der ikke herske tvivl om, de støttede en korrupt diktator som måtte flygte fra landet og hermed gav plads til Fidel Castro.

Det er korrekt, at Rusland har annekteret Krim-halvøen. Det skete under Katharina den Store i 1783 - efter at Rusland erobrerede den i Krim-krigen 1853-56. Hvornår og hvordan kom den så til at tilhøre Ukraine?. Det gjorde den i 1954, da Khrustjof overdrog halvøen til Ukraine som udtryk for "det store og uforgængelige venskab" mellem det russiske og det ukrainske folk, da begge var Sovjetrepublikker. Dette historiske faktum er blevet fortiet af hele den etablerede danske presse helt tilbage fra 2014, inklusive af Steffen Gram og hans eksperter. Selv blev jeg opmærksom på det, da jeg læste om det i det tyske nyhedsmagasin "Der Spiegel". At jeg aldrig har set det nævnt i Danmark, opfatter jeg som en form for dansk presses selvcensur.

Så fat det
Sovjetunionen (CCCP) besatte en masse lande og befolkninger,
fra første dag, efter 2 verdens krig var slut,
Østtyskland, halvdelen af østberlin,Polen,Ungaren,Tjekoslovakiet,
de baltiske lande osv osv osv
Og det var meget tydeligt at se hvordan Sovjetunionen undertrykte
befolkningerne og mest tydeligt var det i Østberlin,hvor man blev
nød til at bygge en mur for at folk ikke skulle flygte
og glem ikke Ungaren og Tjekoslovakiet, der blev befolkningerne
beskudt med russiske kampvonge fordi de ville have frihed

Og så faldt Berlinermuren 9 november 1989 og den kolde krig var slut

Trode vi, men nej Putin ønsker med al tydelighed at den kold krig
skal opstå igen,sammen med et jerntæppe tværs igennem Europa.

Og jeg forstår godt, at det Ukrainske folk ikke ønsker at være
en del af det nye Sovjetunjonien som Putin er igang med at bygge

Længe leve folks frihed.
Længe leve Ukraines folks frihed til selv at bestemme,hvilken
side af jerntæppet de ønsker at leve

Og den frihed kommer ikke gratis, den koster blod desvære
men jeg forstår godt Ukrainerne

Jeg er Ukrainer

Jens, dine kommentarer er som overskrifter i en tabloidavis, men viser vel også din uvidenhed. F. eks. at muren var ikke om Østberlin, men om Vestberlin

Der blev bygget en mur så Østtyskerne ikke kunne flygte
som jeg også skrev.

Og Ken Poulsen er det fordi du ikke kan læse en text ordenligt
da jeg ikke har skrevet (rundt om)kun,
bygget en mur så østtysker ikke kunne flygte

Eller er det fordi du er en af dem som arbejder for Putin
og kun er ude på at flytte focus fra den sande histori
om Sovjetunjonens folke-undertrykkelse

Og der er ikke noget nyt på den måde Sovjetunionen/Putin undertrygger folk
eller slår dem ihjel, med nervegiften Novichok (Nevalny) (skripal)

Længe leve Ukraine og deres frihed til selv at vælge

Jens Kamp, du har helt ret, enten kan Ken Poulsen ikke læse, eller også forstår han ikke det han læser. Begge dele er et "grimt" handikap at have, når man skal kommenterer på hvad andre skriver.

Danskere der mener Rusland har ret til at invadere Ukraine og ønsker Rusland skal vinde krigen, mener jeg udgør en alvorlig trussel mod den sunde fornuft og det ærgrer mig at vi har nedlagt alle tosseanstalterne, for hvad skal vi dog stille op med disse forrædere, mod den almindelig anstændighed ?

Annonce