Pensionskommission: Det savner fagforeninger svar på

Lidt lavere pensionsalder i fremtiden er et skridt i den rigtige retning, mener flere fagforbund, som dog efterspørger løsninger for dem, der ikke kan arbejde til de er 74.
Foto: Colourbox
Indtil den 14. september 2021 havde 19.686 personer søgt om ret til tidlig pension, hvoraf kvinderne udgør 46 pct. og mændene 54.
Nutidens unge kan se frem til en lidt lavere pensionsalder, i hvert fald hvis det står til den pensionskommission, der onsdag fremlagde en række anbefalinger til fremtidens pensionssystem.

Helt konkret foreslår kommissionen, at man kan lade pensionsalderen stige langsommere fra år 2045 og frem mod 2100, så pensionsalderen til den tid vil være 74 år mod de 77 år, som man sigter efter i dag.

Kommissionen vil også tilskynde folk til at spare mere op selv, bl.a. ved at hæve fradrag for pensionsindbetalingerne.

For at finansiere de op imod 80.000 ekstra på pension, foreslår kommissionen at en række ydelser og tillæg til pensionister, varmetillæg og mediecheck, udfases.

Endelig foreslår kommissionen også, at særligt lavtlønnede grupper fremover skal indbetale et ekstraordinært bidrag til ATP på 3,3 procent af lønnen.

Minister vil ikke lægge sig fast

Kommissionen blev nedsat som led i aftalen om seniorpension, som den daværende VLAK-regeringen indgik med Dansk Folkeparti og Radikale Venstre i maj 2019.

Noget der dengang blev set som et forsøg på at luften ud af Socialdemokratiets forslag om tidligere tilbagetrækning - den såkaldte Arne-pension.

Vores pensionssystem sikrer, at pensionsalderen ikke er lig med trange økonomiske kår.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) takker kommissionen for anbefalingerne, men vil ikke umiddelbart lægge sig fast på noget:

"Det danske pensionssystem er enestående i verden. Og jeg hæfter mig ved, at det er kommissionen enig med mig i. Vores pensionssystem sikrer, at pensionsalderen ikke er lig med trange økonomiske kår. Det skal vi holde fast i," lyder det i en kort skriftlig kommentar fra ministeren.

"Vi skal selvfølgelig hele tiden se systemet efter i sømmene og vurdere, om der er bred opbakning til det, og om det kan blive bedre på en økonomisk ansvarlig måde," skriver han.

Efterspørger en løsning for de nedslidte

I fagbevægelsen tager man pænt imod kommissionens anbefalinger, men flere forbund hæfter sig ved manglerne, særligt i forhold til dem der har været længst tid på arbejdsmarkedet.

Det gælder bl.a. for Ole Wehlast, der er formand for slagteriarbejderne i Fødevareforbundet NNF.

"Hvor er anbefalinger til, hvad der skal ske med dem med de længste og hårdeste arbejdsliv?!"

"Allerede i dag har mange af vores medlemmer svært ved at holde til den nuværende pensionsalder. At den stiger langsommere, hjælper ikke dem, der er kommet på arbejdsmarkedet som 17, 18 eller 19-årig."

“De risikerer fortsat at være slidt i stykker længe før, de kan trække sig tilbage med værdighed," udtaler han.

Murere, rengøringsassistenter og brolæggere, kan ikke arbejde til de er 70 eller 72 år

I fagforbundet FOA, der organiserer offentligt ansatte i plejesektoren, kalder formand Mona Striib anbefalingerne for et "klart skridt i den rigtige retning".

"Men uanset om pensionsalderen er 68 år eller 73 år, så er der altså en masse danskere, heriblandt mange af FOAs medlemmer, som har så hårde og nedslidende job, at de slet ingen chance har for at kunne arbejde så længe,” siger hun.

”Vi er simpelthen nødt til at skabe et mere differentieret system, som tager højde for den virkelighed, folk lever i. Det er ikke alle, der har samme udvikling i sund aldring."

"Det er helt tydeligt, at ikke-uddannede og lavtlønnede også i fremtiden vil være udfordret af et hårdere arbejdsliv end mange andre på arbejdsmarkedet.”

Foreslår mere Arne-pension

Samme bekymring har den nyvalgte 3F-formand Henning Overgaard, som også peger på et meget konkret sted at sætte ind, nemlig at Arne-pensionen skal "udvikles og udvides":

"Rigtig mange af mine medlemmer, for eksempel murere, rengøringsassistenter og brolæggere, kan ikke arbejde til de er 70 eller 72 år, så de skal have mulighed for at gå tidligere på pension på ordentlige vilkår."

"De lever i gennemsnit omkring syv år kortere end for eksempel akademikerne, men lægger flere år på arbejdsmarkedet. Jeg mener, det er helt retfærdigt, at de får mulighed for at gå tidligere på pension,” siger Henning Overgaard.

Forslag strider mod dansk model

Også fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er der opbakning til tankerne, om at bremse hvad formand Lizette Risgaard kalder "folkepensionsalderens himmelflugt".

I FH er man dog ikke begejstret over forslaget om det obligatoriske ATP-bidrag:

”Obligatorisk pensionsopsparing er ikke en blomst, der er vokset i den danske models have, hvor aftaler mellem arbejdsmarkedets parter trives," siger Lizette Risgaard ifølge en pressemeddelelse, og fortsætter:

"Det er positivt med bedre pensionsvilkår på de dele af arbejdsmarkedet, som ikke er overenskomstdækket. Samtidig hæfter jeg mig ved, at lønmodtagerne fortsat vil have fordel af at indgå overenskomst, da bidragene her ligger langt over det anbefalede obligatoriske bidrag”, noterer Lizette Risgaard.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Blandt de oprindelige tanker om Arne-pensionen var, at kriterierne også skulle omfatte, hvilke typer arbejde man havde udført gennem sit arbejdsliv. Det ville akademikerne dog ikke høre tale om, så sådan blev det ikke.

Ikke desto mindre bør det stadig være den vej, man kigger, hvis man vil have et mere retfærdigt system, og hvis altså det kan strikkes sammen rent praktisk, og "man" kan leve med, at det oftest vil være mænd, der kvalificerer sig.

Forholdene for fremtidige pensionister i Danmark bliver med kommissionens anbefalinger VÆSENTLIGT forringet med mindre du hører til den velhavende del af befolkningen. Men gør du ikke det kan du se frem til en VÆSENTLIG forringelse af din økonomi som pensionist i forhold til de nuværende regler. Det her er UDELUKKENDE en sparerunde, som skal sikre de mest velhavende en større del af kagen gennem større incitament til selv at spare op til sin pension. Alle dem, som arbejder i de dårligt betalte arbejdsområder bliver de helt store tabere.

Denne her pensionskommission lyder nærmest som CEPOS forestilling om økonomi og tryghed og er et DIREKTE angreb mod folkepensionen. Bortset fra at pensionsalderen nedsættes kan den her rapport for en Socialdemokratisk regering kun bruges til en tur direkte ned i makulerings maskinen.

Men resultatet kan ikke overraske med en formand som Jørn Neergaard Larsen med en fortid som formand for Dansk Arbejdsgiverforening og tidligere beskæftigelsesminister for Venstre.

Den her rapport er et DIREKTE angreb mod folkepensionen og velfærdsstaten Danmark og de danske værdier udført af det blå svindlerhold.

Jørn Neergaard Larsen er Venstre mand og har udelukkende det mål, at videre fører det blå svindlerholds ødelæggelser af velfærdsstaten og det Danmark du kender. Uanset, hvordan det forsøges at sælges, er formålet for det blå svindlerhold udelukkende at skære mere og mere væk af velfærdsstaten og erstatte det med forsikrings Danmark med USA og Tyskland som forbillede - Ander Fogh Rasmussen har aldrig lagt skjul på sin forelskelse i USA og den stærkes ret til at udnytte de svageste i bedste kristen stil.

det blå svindlerhold
det blå svindlerholds
det blå svindlerhold

Kære læser der kommer mere fra Jeppe nedenfor.
På to timer fandt han ud af at han ikke fik alle guldkornene med
.

Kurt, har du slået hovedet som lille, eller var din Mor ikke sød ved dig? 😘😘😘😘

En anden, og udmærket, løsning på den demografiske udfordring er at åbne op for indvandring fra de sydøst asiatiske lande. Få 500.000 yngre mennesker fra det sydøst asiatiske lande til at komme til Danmark gennem målrettet opblødning af udlændinge loven og give dem adgang til statsborgerskab på lempelige præmisser.

Hvis alle indvandre i Danmark var kommet fra sydøst asien ville der ikke være nogen art af problemer. Det er fantastiske og flittige mennesker. Og vi har brug for dem. Og der er millioner, som står på spring, hvis de får muligheden.

Som det er i dag kan selv en dansk statsborger nærmest umuligt blive familiesammenført med sin udenlandske ægtefælle. Tænk, hvor menneskefjendtlig et land vi er blevet. Selv over for vores egene statsborgere.

Men det kan du takke det blå svindlerhold for. Og ingen anden. I særdeleshed Dansk Folkeparti har været brugt som et hjernedødt springbredt for det blå svindlerhold.

det blå svindlerhold
det blå svindlerhold

Jeppe, du ER fantastisk en sand Einstein
Hvad kunne det dog ikke være blevet til hvis du havde tænkt dig om tidligere i livet
.

Jeppe Lindholm, hvor vil du her og nu skaffe bolig til en indvandring af 500.000 Asiater? og man må jo formode at de også formere sig, så der skal skaffes plads i skoler og børneinstitutioner og senere måske plejehjem. Og hvad med sproget? man kan ikke forvente at Asiater taler eller forstår Dansk, måske Engelsk, men det er der stadig en del Danskere som hverken taler eller forstår.
Så dit forslag er en gang Fatamorgana som ingen gang har på jorden. Et mere gennemtænkt forslag imødeses.

Efterhånden som de kommer Bent Menck Andersen. På få uger er der ankommet 35.000 ukrainer. Alle har et sted at sove. Danmark har brug for indvandring. Danskerne evner ikke selv at opretholde befolkningstallet. I et land som Tyskland har man faktisk behov for 500.000 indvandre årligt for at opretholde befolkningen og produktionen. For få år siden kom over 1.000.000 indvandre til Tyskland. Alle troede tyskerne var blevet gale da Angela Merkel åbnede sine grænser for alle der ville ind i Tyskland. "Wir schaffen das" sagde Merkel. Og ved du havde. Det gjorde de. I dag er alle integrerede og i arbejde, samt har et sted at bo. Her kunne Danmark lære meget om integration.

Så Bent, Wir schaffen das auch.

Det blå svindlerholds pensionskommission forsøger at sælge deres oplæg ved at love lavere pensionsalder for de unge om 40 år - At den alligevel ikke holder ved vi godt. Samtidig lægger de op til store økonomiske nedskæringer for dem der allerede er eller kommer på pension inden for den nærmeste fremtid. De spiller på at sætte generationer op mod hinanden i det danske samfund. At skabe endnu mere splid i det danske samfund.

Sådan er det blå svindlerhold. Ingen moral, ingen empati. Kun egene lommer i tankerne. Er det sådan en fremtid du vil have for dine børn?

Det blå svindlerholds
det blå svindlerhold

Hvor er du klog og vidende Jeppe, tak fordi du gider oplyse os andre
.

Pensionskommissionen, sikke dog et ord, har fundet ud af pensions er en overflødig udbetaling, da modtageren alligevel snart dør. Så var pengene ikke bedre brugt op skattelettelser? Ja, hvis du spørger en pensionist vil svaret nok være nej. Men spørger du en plaget topskatte betaler vil svaret nok være ja. Bare ud over kanten ned i krematoriet med alle skatte finansierede folkepensionister som lever af andre folks penge. Mine topskatte penge, som jeg kunne have fået en ny Porsche for.

Tænk lige på det. Først kræver de her mennesker en løn hele livet og så kræver de pension. Ikke så sært verden er på vej ned i afgrunden med alt det skat. 🤐🤐🤐🤐

Annonce