Annonce

Valg i grænselandet: Dansk mindretal fik kanonresutat

Det danske mindretals parti gik markant frem og var tæt på at fordoble sit stemmetal.
Foto: Wikimedia Commons
Grænseovergang ved den dansk-tyske grænse
Delstatsvalget i Slesvig-Holsten gav søndag et historisk resultat for det danske mindretals  parti, SSW.

For første gang nogensinde nåede SSW med 5,7 procent af stemmerne op over den barske tyske spærregrænse på fem procent.

Det danske mindretal er i forvejen undtaget fra fem-procents grænsen, men gik altså ved egen kraft frem fra 3,3 procent til de historiske 5,7 procent.

På mandatsiden giver det dog kun det dansksindede parti et ekstra mandat - fra tre til fire.

et historisk resultat

Resultatet skabte jubel blandt SSWs tilhængere, ligesom chefredaktøren på den dansksprogede Flensborg Avis, Jørgen Møllekær, havde svært ved at skjule sin begejstring, da han i går aftes tweetede om de indløbende resultater af stemmeoptællingen.

En særdeles god aften

”Det bliver da vist en særdeles god aften på Flensborghus ... ;-),” skrev Jørgen Møllekær på Twitter, da de første prognoser viste, at SSW stod til mere end seks procent af stemmerne.

placeholder

Valgets helt store vinder er det konservative CDU, som med en jordskredssejr gik frem med 11,4 procentpoint til 43,4 procent af stemmerne.

Det giver 34 mandater, og CDU er dermed kun et mandat fra at kunne mønstre absolut flertal.

skuffelse over forbundskansler Olaf Scholtz’ håndtering af krigen i Ukraine er slået igennem

Den konservative triumf tilskrives dels den brede kritik af socialdemokraternes håndtering af krigen i Ukraine, som ser ud til at være slået igennem lokalt, dels den lokale og meget populære CDU-leder Daniel Günther, som nu står til yderligere fem år på posten som ministerpræsident.

Også andre partier oplevede markante forskydninger.

Socialdemokratisk katastrofe

For de slesvig-holstenske socialdemokrater (SPD) ligner resultatet en mindre katastrofe med kun 16 procent og 12 mandater.

Tyske medier lader til at være enige om, at befolkningens skuffelse over forbundskansler Olaf Scholtz’ håndtering af krigen i Ukraine er slået igennem lokalt.

SPDs spidskandidat Thomas Losse-Müller var skuffet over resultatet, som reducerer socialdemokraterne som det nu kun tredjestørste parti efter CDU og De Grønne.

”Vi er alle meget, meget skuffede. Vi kæmpede hårdt for at gøre det bedre,” sagde Losse-Müller søndag aften ifølge Hamburger Abendblatt.

koalition fortsætter formentlig

CDU har siden 2017 regeret i samarbejde med det liberale FDP og De Grønne.

Den koalition fortsætter formentlig selv om FDP mistede knap halvdelen af sine stemmer - fra 11,5 til 6,4 procent. Omvendt gik De Grønne frem fra 12,9 til 18,3 procent.

Det stærkt højrenationale Alternative für Deutschland ryger med kun 4,4 procent helt ud af landdagen i Kiel, mens det venstreorienterede Die Linke måtte nøjes med 1,7 procent af stemmerne.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Trist med en så markant tilbage gang for Socialdemokratiet i Schleswig-Holstein i Tyskland. En delstat, som ellers går for at have mange ligheder med det danske samfund og som har den mindste andel af borgere som lever under den tyske fattigdomsgrænse.

De må alligevel få en del stemmer selv fra folk, som hverken har dansk eller frisisk baggrund.

Det gør de. Ved det seneste forbundsvalg i Tyskland i 2021 fik SSW for første gang i historien valgt en kandidat ind i forbundsdagen i Berlin. SSW-Bundestagsabgeordnete Stefan Seidler.

Annonce