Garanti for to dages barselsophold på plads

Partierne bag finansloven har indgået aftale, som giver mere personale på fødegangene og garanterer førstegangsfødende ret til to dages barselsophold.
Foto: Colourbox
Aftale skal sikre tryghed for førstegangsfødende
Regeringen har indgået aftale med SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne, som giver ret til mindst to dages barselsophold eller hjemmebesøg for førstegangsfødende mødre.

Aftalen, der er døbt ”En god start på livet”, er en konsekvens af forliget om finansloven fra december, hvor de seks forligspartier blev enige om at afsætte i alt 475 millioner kroner over de næste fire år.

Pengene skal ifølge en pressemeddelelse fra Sundhedsministeriet gå til at styrke nærvær og tryghed før, under og efter fødslen.

Plads til forbedring

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger i en kommentar til aftalen, at det længe har stået klart, at forholdene på fødselsområdet skal forbedres.

”Med aftalen sikrer vi nu mere personale på fødegangene og giver alle førstegangsfødende ret til to dages barselsophold eller et hjemmebesøg dagen efter udskrivning, hvis man i stedet vælger at tage hjem inden for de første 24 timer,” lyder det fra sundhedsministeren.

styrke nærvær og tryghed før, under og efter fødslen

Som en del aftalen bliver garantien for to dages barselsophold fra 2025 udvidet til også at gælde fødsel nummer to, tre, fire osv.

”Det er et vigtigt skridt for at sikre den tryghed, nærhed og kontinuitet, der er så vigtig for familierne, og for at sundhedspersonalet får tid til at yde den omsorg og faglighed, som de gravide og fødende har brug for,” siger Magnus Heunicke.

Ordførerne fra de øvrige partier glæder sig over, at aftalen fra december nu bliver omsat til virkelighed.

Blandede reaktioner

Sundhedsordfører for SF, Kirsten Normann Andersen, kalder på Twitter aftalen for ”en ekstra mors dags gave”.

”Pengene til fødselsområdet fra finansloven kommer nu endelig ud at virke,” skriver Kirsten Normann Andersen blandt andet.

placeholder

Hos Mødrehjælpen, der arbejder med at rådgive børnefamilier, er direktør Ninna Thomsen glad for, at fødselsaftalen nu er på plads.

”Med ny aftale bliver der rum til fødselsforberedelse i små hold og tryg fødsel på landets fødegange,” skriver Ninna Thomsen på Twitter.

placeholder

Begejstringen for den nye aftale rækker dog ikke ind i oppositionen, hvor Venstres familieordfører, Marlene Ambo-Rasmussen, ikke er imponeret.

”Det har vi ventet længe på, men bedre sent end aldrig. Der er flere gode takter i aftalen - de er nemlig som taget ud af vores udspil på fødselsområdet. Der mangler desværre stadig mere frit valg og mere fokus på det forebyggende arbejde,” skriver Marlene Ambo-Rasmussen.

placeholder

 

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Da min første datter blev født midt i 00'erne ankom vi på fødegangen på et større sygehus i vores lokalområde. Vi var de eneste på hele gangen. Ikke bare den første dag. Så der var god plads og rigeligt med personale at blive tilset af. Vi ankom ca. kl. 18.00 og fik et stort værelse med en stor seng og lidt andre møbler. Gennem en mellem dør gik det direkte ind til fødestuen. Veerne kom som de nu skulle, alt ok og som det skal være. Omkring kl. 21.15 kom jordmoderen og sagde tiden var inde. Ind gennem mellem døren og min hustru lagde sig tilrette på fødesengen. Alt var klar og kl. 21.20 gav min hustru den virkelig fuld gas. Ingen tilbageholdenhed eller hæmninger der. Kl. 21.29 kunne vi indvie et nyt liv ved at klippe navlesnoren over. Skal siges den var virkelig sej. Der skulle klippes igennem. Vores datter havde den helt rigtige farve, højde og drøjde. Perfekt Det var det.

Og ikke noget med at blive sent hjem. Selv om alt var ok fik vi lov til at blive der i 5 dage. De første 4 dage havde vi hele fødegangen for os selv. På femte dagen kom der en til. Og vi tog så hjem som nybagte forældre.

Det er jo nærmest ren idyl. Så hvad Søren-Pind er der lige sket siden? Fødselstallet er siden 00'erne faldet og alligevel lyder det landets fødegange slet ikke kan følge med og man får hurtigt det indtryk nybagte forældre sendes hjem få timer efter fødslen. For nogens vedkommende, særligt førstegangs fødende, en noget utryg situation.

Men vi ved jo godt, hvad der er galt. Da min datter blev født var Anders Fogh Rasmussen sådan ca. lige trådt til som statsminister og var endnu ikke begyndt med at brække Danmark ned for at lade en kopi af USA opstå. Penge først, mennesker bagefter. Meget langt bagefter.

Så kære nye Mor og Far. Hvis I synes det godt nok gik lige lovlig stærkt med at blive smidt ud af hospitalet igen efter fødslen med en bilmotor der stadig var varm, så kan I takke det blå svindlerhold for Jeres oplevelse. Et blåt svindlerhold, som har rund baberet Danmark, herunder sygehusene til ukendelighed.

PS. Hvis I har råd så skynd Jer at tage til Tyskland for at føde der. Eller USA. Så får den lille oven i hatten automatisk amerikansk statsborgerskab foruden det danske.

det blå svindlerhold
Et blåt svindlerhold

Vi siger tak til den blå smølf for en ualmindelig god kommentar

PS. kan godt forstå I havde det hele for Jer selv, du prædikede vel om det blå s.......hold i en uendelighed.
Og der var fest på afdelingen da I tog hjem

Jeg beundrer din kone at hun kan holde dig ud (?)
.
.

.

De gode gamle dage er på vej tilbage!

Spændende hvornår Poul Schlüters finansminister genopstår!

Annonce