Annonce

Kilder: Radikal tøven bremsede forslag, der ville afskaffe Herlufsholm-ordning

“Tror grundlæggende ikke at ny lovgivning er den forkromede løsning,” siger ordfører om strandet forslag om præfekt-ordning.
Foto: Herlufsholm Skole
Herlufsholm Skole
De Radikales tøven bremsede omkring årsskiftet reelt et lovforslag om at forbyde præfektordninger på Herlufsholm og andre private kostskoler.

Det erfarer Netavisen Pio fra kilder tæt på forløbet.

Præfektordninger, hvor ældre elever har ansvaret for de yngre, er kommet på alles læber efter at TV 2- dokumentaren “Herlufsholms Hemmeligheder” torsdag i sidste uge afslørede en udbredt volds- og krænkelseskultur på Herlufsholm. Netop privatskolens præfektsystem får af tidligere elever og eksperter en stor del af skylden for problemerne på skolen.  

Netop privatskolens præfektsystem får af tidligere elever og eksperter en stor del af skylden

Blå modstand mod forslag

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Thiel (S) konstaterede efter møder i ordførerkredsen omkring årsskiftet, at der ikke var flertal for lovforslaget, der derfor aldrig blev formelt fremsat i Folketinget.

Sonderingerne viste, at der var bred modstand i blå blok mod forslaget, men også De Radikale - det ene af regeringens tre støttepartier - tilkendegav forbehold i forhold til lovforslaget, “Varetagelse af opgaver af ordensmæssig karakter på kostafdelinger”.

Af statsministerens 2021-december-redegørelse fremgår det, at lovforslaget efter det daværende lovprogram ville blive fremsat marts 2022. Men da regeringen efterfølgende konstaterede, at der med den radikale tøven ikke kunne skaffes flertal for forslaget, valgte regeringen ikke at gå videre med lovforlaget i denne folketingssamling. Dog blev lovforslaget sendt i høring 11. januar.

Radikale afviser

Hos De Radikale afviser man kategorisk over for Netavisen Pio, at partiet under sonderingsprocessen tilkendegav en holdning, der kan udlægges som et entydigt nej tak til lovforslaget.

De Radikale har behov for at drøfte udkastet til lovforslag i folketingsgruppen

Partiets ungdomsuddannelsesordfører, Anne Sophie Callesen, vedhæfter som dokumentation en mail sendt fra hende til en embedsmand i Børne- og Undervisningsministeriet 3. januar i år, hvoraf det fremgår, at De Radikale har behov for at drøfte udkastet til lovforslag i folketingsgruppen, før partiet kan tage endelig stilling forud for første sonderingsmøde mellem S-regeringen og de tre støttepartier SF, De Radikale og Enhedslisten:

“Vi kan derfor ikke meddele vores stillingtagen til det i morgen (På sonderingsmødet mellem regeringen og de tre støttepartier 4. januar, red.),” hedder det i mailen.

Radikale: Lovgivning ikke løsningen

Callesen oplyser dog samtidig over for Netavisen Pio, at De Radikale ikke tror, at lovgivning mod præfektordninger er den rette løsning:

“Tror grundlæggende ikke at ny lovgivning er den forkromede løsning, men vi har ikke taget endelig stilling til ministerens forslag,” skriver  hun i en sms.

Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Thiel (S) har nu hasteindkaldt partierne til forhandlinger om lovforslaget.

Ministeren håber, at der i lyset af afsløringerne af en udbredt volds- og krænkelseskultur på Herlufsholm nu kan samles flertal for en lovmæssig afskaffelse af præfektordninger.

S: Vi kunne ikke finde flertal

Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Jens Joel, konstaterer over for Netavisen Pio, at regeringen omkring årsskiftet ikke kunne finde flertal for lovforslaget:

Vi kunne ikke finde flertallet dengang, desværre

“Vi kunne ikke finde flertallet dengang, desværre,” siger han.

Jens Joel ønsker ikke at kommentere hvad partierne meldte ud i forbindelse med sonderingerne omkring årsskiftet. Men han håber, at nogle partier i mellemtiden har skiftet holdning:

“Nu håber vi, at der kan samles flertal for afskaffelse af præfektordninger - ikke mindst i lyset af afsløringerne i TV 2-dokumentaren.”

Rubrik opdateret 10.05. kl. 06.30

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

selvfølgelig er de radikale imod - den gamle rektor gennem 20 Klaus , som er byrådsmedlem i Næstved for de radikale , har åbenbart så stor indflydelse i Folketingsgruppen på Christiansborg , at han har kunne stoppe forslaget.
Sørgeligt , for han har et kæmpe ansvar gennem alle sine år som rektor på Herlufholm.
Smagfuldt og interessant , at følge den blå elites opgør med sin egen fornemste udklæknings anstalt for " overmennesker " og samfundsspidser, hvor en finger i numsen på sovesalen er god latin : )

En lidt anden ting er så, at EUC skolerne forfalder, mens STX gymnasierne moderniseres og udbygges med auditorier og theatersale til to cifrede million beløb pr. gymnasium. Man kan lige så godt lære de unge fra starten at det er fint at gå på gymnasiet og at dem der ikke kan, må nøjes med EUC. Eller hvad er det lige man vil udtrykke med den forskelsbehandling og overpriviligering?

Når gymnasierne holder galla fest eller køre land og by rundt i lastbiler bag på ladet på dispensation larmende og berusede kommer det i aviserne som tegn på forår. Når EUC elever afslutter er der ingen som tager notets. Og når de fejre det ved at drøne rundt i deres køretøjer bliver de stoppet af ordensmagten og tildelt bøder.

Og så er der nogen, som undre sig over forældre sender deres børn ad den gymnasiale vej?

På Herlofsholm uddanner de overklasse fundamentalister.

Hvis du tænker på at slå dig ned som diktatur, så er der først og fremmest to ting du skal have styr på - Bare så du lige ved det ;-)

For det første skal du have folket det såvel at frygte dig og samtidig forstå de har brug for dig. Så er folket afklaret.

For det andet, så skal du bevare eliten på din side. Det gøres lettest ved at lade dem føle sig privilegeret i forhold til folket. Masser af fryns og velbetalte lette jobs med cafelatte i spandevis. Det var så eliten.

Nu har vi jo demokrati i Danmark ikke. Ingen ditatorisk elitevælde. Vel.

Og dog, så måske alligevel.

For der er INGEN politiker som tør pille ved et parallelsamfund som Herlofsholm, hvor elitens og de riges børn bliver opdraget til at stå over folket. Også de små prinsesser og prinser får her lektioner i at være hævet over folket, pøblen, arbejderklassen osv. End ikke en lille mistanke om et parallelsamfund kan komme en politiker i hovedet. Institutioner som Herlofsholm lever sit helt helt eget liv uden for en hver tvivl og mistillid. For her befinder sig de urørlige i samfundet. Dem der kan gøre hvad de vil uden konsekvenser.

Det same gælder Gentofter, Charlottenlund og Skodborg. Hvad der sker af der bliver der i lukkede ghettoer. Ingen spørgsmålstegn ved de besynderlige finansielle transaktioner der foregår her. Men skattemyndighederne har fået besked på de ikke må grave for dybt i de menneskers økonomi, da det jo er privat.

-

I Vollsmose og Gellerup derimod smides fattige og belastede mennesker ud af deres hjem pr. dekret. Og de er under konstant overvågning af kommuners bedrageri taskforce, samt i Kastrup lufthavn. Her lukkes skoler og der er kvoter på hvor mange mennesker med en mørk hud der må være på folkeskoler og gymnasier. At det er nødvendig kan en hver forstå.

Men demokrati. Det har vi...