SF-profil: Nu er det endnu mere uklart, hvad Enhedslisten mener om EU

Ændringerne i Enhedslistens EU-politik på weekendens årsmøde gør ikke det store indtryk på SFs EU-ordfører.
Foto: Folketinget, Steen Brogaard
Anne Valentina Berthelsen, forsvarsordfører og medlem af Folketinget for SF
Det er lige før, hun siger ”Nå”.

I hvert fald bliver SFs EU-ordfører, Anne Valentina Berthelsen, på ingen måde  blæst bagover af den ændring af Enhedslistens EU-politik, som partiet under stor opmærksomhed fra pressen vedtog på sit årsmøde i den forgangne weekend.

”Jeg ved i virkeligheden ikke præcist, hvad det er Enhedslisten mener med den linje, de har vedtaget. For mig står det om muligt endnu mere uklart, end det gjorde før weekenden,” siger Anne Valentina Berthelsen til Netavisen Pio.

anerkender EU, som en vigtig politisk kampplads

Lørdag vedtog Enhedslistens årsmøde en EU-politisk udtalelse, som gør op med årtiers krav om dansk udmeldelse af EU her og nu.

I stedet fastslår udtalelsen, at Enhedslisten ”anerkender EU, som en vigtig politisk kampplads, hvor der kan tabes terræn og vindes sejre”. Det kan dog blive nødvendigt med et opgør med EU-medlemskabet, hvis EU-samarbejdet ”sætter kurs mod yderligere magtcentralisering”, som det hedder.

Konkret politik

Hos SF er Anne Valentina Berthelsen glad for, at Enhedslisten nu også i EU vil rykke en smule i retning af at skabe konkrete politiske resultater.

“Det er jo godt, at man rykker sig. Jo flere venstreorienterede partier, der arbejder på at rykke tingene i den rigtige retning, jo bedre,” siger Anne Valentina Berthelsen.

”Men jeg har svært ved at se de helt store revolutioner i deres linje. Jeg synes måske, det tegnes lidt mere ekstraordinært op i presse, end det reelt er. Som jeg forstår det, vil de jo sådan set stadig ud af både EU og NATO. Bare først når det er belejligt og dermed ikke lige nu. Den holdning deler vi ikke i SF,” siger hun.

jeg har svært ved at se de helt store revolutioner

”Man kunne ellers få det indtryk, at der ikke længere er forskel på jer i SF og Enhedslisten i den praktiske EU-politik?

”Hvorfor i alverden tror du det? Vi har ikke nogen steder stående i SF, at vi vil ud af hverken EU eller NATO. EU er en samling af medlemslande, som har forskellige nationale interesser. Vi har som opgave først og fremmest at varetage danske politiske interesser og det, som vi mener, tjener Danmark bedst,” siger Anne Valentina Berthelsen.

Hun henviser til det danske ønske om en mere ambitiøs politik på klimaområdet, eller spørgsmålet om lovbestemt mindsteløn, hvor SF ”siger pænt nej tak,” som hun udtrykker det.

”Jeg fornemmer ikke, at vi er det samme sted. Jeg har faktisk en lille smule svært ved at tyde  præcis, hvad det er, Enhedslisten har vedtaget. Det eneste, jeg kan se, er, at de har rykket sig en my i EU-positiv retning,” siger SFs EU-ordfører.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

EN DER ER HELT SIKKER !!!!!!!

FOLKEBEVÆGELSEN MOD EU

DE HAR I 50 ÅR BEKÆMPET EU

DE HAR SAGT NEJ MANGE GANGE.

IKKE MERE EU

NEJ

DU VED VEL IKKE TILFÆLDIGVIS, HVORDAN MAN FÅR DEN TIL AT SKRIVE SMÅ BOGSTAVER IGEN?

JEG HAR PRØVET AT TRYKKE CAPS LOCK - TO GANGE ENDDA FOR EN SIKKERHEDS SKYLD.

lol
humor på højt niveau
.

Prøv at trykke Caps Lock , 3 gange.

Annonce