Claus Hjort-sag splitter blå blok

Søren Pape Poulsen støtter ikke at alle folketingsmedlemmer skal vide alt om baggrunden for ønsket om at rejse tiltale mod den tidl. forsvarsminister
Foto: Folketinget/Steen Brogaard, Folketinget/Steen Brogaard, Folketinget/Steen Brogaard
Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, flankeret af Søren Pape Poulsen (K) og Jakob Ellemann-Jensen (V)
De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, der også er tidligere justitsminister, køber ikke umiddelbart holdningen hos Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige om at alle Folketingets medlemmer skal have fuld indsigt i tiltalen mod tidligere forsvarsminister, Venstre-manden Claus Hjort Frederiksen.

”Hvis alle folketingsmedlemmer principielt skal kunne vide alt i en tiltale, så vil det jo betyde, at hvis jeg nu i morgen fortalte alt, hvad jeg har fået at vide som justitsminister, der var fortroligt, som man jo ikke kan fremlægge for Folketinget, så vil jeg jo være beskyttet og kunne sige, hvad jeg vil, og det skal vi da have en diskussionen, om det er sådan, Folketinget skal arbejde. Og om vi skal have det helt særlige privilegium som folketingsmedlemmer at kunne sikre sig, at man ikke kommer for en retssag,” sagde Pape Poulsen til Politiken mandag.

om det er sådan, Folketinget skal arbejde

Udtalelsen faldt umiddelbart efter at Pape Poulsen havde været til møde med justitsminister Mattias Tesfaye (S) og rigsadvokaten om baggrunden for, at anklagemyndigheden ønsker at rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen.

Med udtalelsen mere end antyder Pape Poulsen, at han vil anbefale den konservative folketingsgruppe at stemme for ophævelse af Claus Hjort Frederiksens immunitet alene på baggrund af, at han og endnu en person fra folketingsgruppen er blevet gjort bekendt den præcise baggrund for, at anklagemyndigheden ønsker at rejse tiltale mod Claus Hjort.

Rigsadvokaten har indstillet, at der rejses tiltale mod Claus Hjort Frederiksen for overtrædelse af straffelovens § 109 om uberettiget videregivelse af højt klassificerede oplysninger.

Der kan kun rejses tiltale mod Claus Hjort Frederiksen, hvis et flertal af Folketingets medlemmer forinden har stemt for, at hans parlamentariske immunitet ophæves.

Vermund: Pape “har ikke tænkt sig særlig godt om”

Pape Poulsens udtalelser faldt mandag ikke i god jord hos Nye Borgerlige.

Partiets formand, Pernille Vermund, mener, at Pape med sine udtalelser risikerer at splitte sammenholdet i sagen i den blå blok:

Jeg mener ikke, at han har tænkt sig særligt godt om

“Jeg mener ikke, at han har tænkt sig særligt godt om. Vi har at gøre med en type sag, som er selve årsagen til, at man som folketingsmedlem har immunitet. Vi har ikke immunitet, for at vi skal kunne begå bankrøveri og ikke blive stillet for en dommer. Vi har immunitet, fordi man ikke vil risikere, at en siddende regering potentielt begår et justitsmord på et medlem af Folketinget for oppositionen,” siger Pernille Vermund til Berlingske.

Hos Venstre er holdningen fortsat, at alle medlemmer af Folketinget - ikke blot partiformændene - bør have fuld indsigt i, hvad Claus Hjort Frederiksen ønskes tiltalt for:

“Uanset hvad man stemmer om, så skal Folketingets medlemmer vide, hvad sagen drejer sig om. Det er et helt afgørende princip, og det gælder selvfølgelig også, når en regering vil tiltale en ledende oppositionspolitiker for landsforræderi og videregivelse af statshemmeligheder, som kan give op til 12 års fængsel. Hvis regeringen fastholder, at Folketingsmedlemmer skal stemme i blinde, så stemmer jeg imod at ophæve Claus Hjorts immunitet som folketingsmedlem,” skrev Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen på sin Facebook-profil mandag.

placeholder

 

Pænt nej tak fra V-formand

Tirsdag har Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, så været til møde med justitsminister Mattias Tesfaye for at få en orientering om indholdet af den tiltale, som rigsadvokaten ønske at rejse mod Claus Hjort Frederiksen.

Eller rettere: Det var meningen, at Jakob Ellemann-Jensen som partiformand skulle orienteres, men Ellemann takkede pænt nej tak:

At man skal tage stilling til noget, som man ikke kan få at vide, hvad er

"Jeg har fortalt justitsministeren, at jeg ikke synes, det er rimeligt, at folketingsmedlemmer skal stemme i blinde til noget, som er så hemmeligt. At man skal tage stilling til noget, som man ikke kan få at vide, hvad er," siger V-formanden til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Alternativt flertal

Dansk Folkeparti, Venstre, Nye Borgerlige og Liberal Alliance er mod ophævelse af Claus Hjort Frederiksens immunitet - så længe ikke alle folketingsmedlemmer er fuldt informeret om indholdet af den tiltale, der ønskes rejst mod ham. Det samme er Enhedslisten.

Socialdemokratiet, SF og Frie Grønne (FG) vil stemme for ophævelse af Claus Hjorts immunitet efter orientering af partiledere. På samme måde støtter De Konservative sandsynligvis også en ophævelse af Claus Hjorts immunitet. De Radikale har endnu ikke meddelt deres holdning.

S, SF, R, K og FG udgør tilsammen et klart flertal på 94 mandater.

Opdateret kl. 13.05 og 13.50

Tesfaye: Nødvendigt at oplysningerne holdes i en snæver kreds

 

Justitsminister Mattias Tesfaye har noteret sig opfordringer fra flere sider i Folketinget om at lægge oplysningerne om, hvad Claus Hjort Frederiksen er tiltalt for, frem for alle medlemmer af Folketinget.

Tesfaye har i den forbindelse i sidste uge sendt en udtalelse til Netavisen Pio. Heri understreger han, at der er tale om vanskelige afvejninger i en svær sag, men at han finder det nødvendigt at holde fast i, at oplysningerne, der ligge til grund for tiltalen mod Claus Hjort Frederiksen, holdes i en snæver kreds:

"Jeg anerkender, at det her er en rigtig svær sag. Der er to meget vigtige hensyn, der skal afvejes over for hinanden. På den ene side hensynet til at bibringe Folketinget de oplysninger, der er relevante for, at Folketinget på et oplyst grundlag kan tage stilling til sagen, og på den anden side hensynet til at sikre, at oplysninger, der er klassificerede af hensyn til statens sikkerhed, ikke kompromitteres."  

"Det er højt klassificerede oplysninger, der indgår i sagen, herunder i anklageskriftet. Der er af hensyn til statens sikkerhed behov at værne om sådanne oplysninger, og skiftende regeringer har derfor heller ikke delt sådanne oplysninger med hele Folketinget. Det betyder også, at anklagemyndigheden vil søge straffesagen gennemført på en sådan måde, at der tages hensyn til oplysningernes særlige karakter, herunder anmode om dørlukning."

"Det nemmeste for mig ville i sagens natur være at lægge det hele frem i salen. Men her bliver jeg nødt til at lytte til myndighedernes vurdering af oplysningernes karakter, og den skade, det vil have at dele dem bredt. Og den klare vurdering her er, at det er nødvendigt at oplysningerne holdes i en meget snæver kreds."

 "Jeg vil gerne minde om, at det ikke er unikt for denne sag, at alle oplysninger ikke kan deles. Det er bl.a. derfor, Folketinget har vedtaget, at sager vedrørende efterretningstjenesterne drøftes i en meget snæver kreds i Kontroludvalget. At dette er en særlig situation, hvor Folketinget skal kunne tage stilling til en konkret sag, anerkender jeg fuldt ud. Men det betyder jo ikke, at de hensyn, der bl.a. ligger bag kontroludvalgsloven ikke længere gælder. Det er derfor en vanskelig, men nødvendig afvejning, der skal foretages”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Pernille Vermund trækker stemmer ved at bevæge sig på moralens kant. Og der er altid nyttige idioter som hopper på den.

Jeppe Lindholm. Ved fru Vermund noget andre ikke ved. LA og NB er ballade partier. De burde så af egen lomme betale
Rigsadvokaten når de ej tror på ham. Ole K. Simonsen

Ellemann fejlbedømte støjbjerg sagen da han stemte for ophævelse af hendes immunitet han var sikker på frifindelse. Han er nok bange for at gentage fordoms fejl og vil med alle kræfter forhindre at Hjort sagen kommer for retten!!!

Pape tænker sig om, det skal han roses for, Ellemann, han er i svær situation, havde det været en fra rød stue havde han stemt for ophævelse, nu er Hjort venstremand og de skal fredes????

Vermund er både dum og pinlig at høre på, sig noget kontroversielt og du får medietid og spotlys.

Jeg er alvorligt bekymret for intelligens-niveauet i Folketinget.
Fru Vermund vil ikke høre anklagen, uden hun har en jurist til at forklare hvad der siges. Og Ellemanden vil slet ikke høre anklagen, så han aner intet.
Vermund taler om at Folketinget ikke vil begå justitsmord. Jamen, herregud. Det er jo IKKE Folketinget der skal dømme. Der er vist mange ting fruen ikke fatter.
I øvrigt er det ufatteligt flovt for Folketingets medlemmer, at man ikke kan stole på at de kan holde på en hemmelighed. For det er klart bevist gennem mange år, at det kan man IKKE. Derfor ligger de som de har redt.

Kommentar:

Nu kan hvert enkelt Folketingsmedlem jo stemme nøjagtigt, som de vil, vedrørende mistanken om, at der er røbet Statshemmeligheder..

Desværre render udvalgte politikerer rundt med udtalelser om, at Claus Hjort Frederiksen er sigte efter Landsforrædder Paragraffen, de politikere må have fuldstændigt have tabt sutten, da der ikke i straffelovens § 109, overhovedet står noget om Landsforræderi....

Personligt mener jeg Claus Hjort Frederiksen er bedst tjent med at få ophævet sin immunitet så Retsstaten kan undersøge hele sagen, og hermed finde frem til en frifindelse eller ej...

God Aften,

Erling Drews...

Claus Hjort Frederiksen bekræftede for åbenskærm NSA havde adgang til det danske internettrafik-hub, hvor største delen af den interkontinentale internettrafik passerer igennem på sin vej fra Europa til USA. Det ligger omkring Esbjerg. Indtil da havde der kun været rygter om det skete. Men det bekræftede Hjorten så i bedste sende tid og sagde han risikerede fængselsstraf for sine udtalelser.

Hjort ligger som han har redt. Og at påberåbe sig immunitet fordi han er folketingsmedlem er decideret pinligt.
Selvfølgelig skal han da for en domstol, hvis Rigsadvokaten mener der er grundlag for det.
At de fleste blå partier med V i spidsen ikke mener der er grundlag for at ophæve immuniteten for Hjort kan da ikke undre nogen!
Venne tjenester er jo mere normen end undtagelsen i de kredse!!

Det undre mig meget at statsadvokaten i Danmark har anlagt en straffesag mod både Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen for "landsforræderi" for videregivelse af oplysninger om aflytning af flere landes regeringer, foretaget af det Amerikanske efterretningsvæsen, der har været fremme i medierne siden Whistlebloweren, Edvard Snowden, i 2013 lækkede fortrolige oplysninger til div. medier og derefter flygtede til Rusland for at undgå en straffesag i USA. Han er stadig i Rusland under Putins beskyttelse, han "tør" ikke vende tilbage til USA, hvor han står til en længerevarende straf for videregivelse af "statshemmeligheder"(landsforræderi).
Det undre mig at regeringen ikke fik stoppet "sagen" for længe siden, det er en tabersag da jeg ikke tror de pågældende bliver dømt og den koster mange millioner, som kunne være anvendt til andre formål inden for velfærden.

Annonce