Anmeldelse: Vigtig historie om et arbejdsmarked i forandring

Poul Smidts bog "Ulvetider og skiftespor" skriver det seneste kapitel i historien om lønmodtagernes hovedorganisationer.
Foto: poulsmidt.dk
"Ulvetider og Skiftespor" beskriver tiden frem til fusionen mellem LO og FTF.
Med "Ulvetider og skiftespor" skriver den tidligere DR-journalist Poul Smidt på den sidste LO-formand, Lizette Risgaards, opfordring historien om LO's sidste år, der ledte frem til fusionen mellem LO og FTF og dannelsen af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Bogen starter med gærkonflikten i 1998 og Fagbevægelsens stiftende kongres i 2018.

Det er en spændende historie om organisationernes udvikling, tilnærmelse og fusion.

Poul Smidt skriver en vigtig historie

Her er det så på sin plads at melde rent flag: 

Ikke alene er jeg arbejdsmarkedsnørd. Jeg var også selv en aktiv del af fusionshistorien som organisations- og udviklingschef i LO fra Lizette Risgaard blev formand i 2015 og frem til fusionen.

Derfor er jeg som udgangspunkt nok ualmindeligt positivt stemt overfor folk, der vil beskæftige sig med LO/FTF/FH-historien.

Ikke desto mindre vil jeg fastholde, at Poul Smidt skriver en vigtig historie, ikke mindst fordi han skriver den ind i en større arbejdsmarkeds- og samfundshistorie.

Den danske model i opbrud

Ulvetider og skiftespor er ikke bare hovedorganisationernes historie de sidste år frem mod FH-fusionen. Det er ikke mindst historien om et arbejdsmarked under store forandringer.

Det er historien om en arbejdsmarkedsmodel, der bliver testet fra alle sider. Det korporative system ændrer karakter. De politiske samarbejde bliver mere flydende. Medlemmerne begynder at falde fra.

historien om et arbejdsmarked under store forandringer

Fagbevægelsens førstefødselsret til indflydelse ved de politiske borde er blevet svækket. Ikke bare fra borgerlig side med oprettelsen af tværfaglige a-kasser og øget beskatning af fagforeningskontingentet.

Men også fra socialdemokratiske medlemmer af den klassiske arbejderbevægelsesfamilie, der ikke længere i samme grad koordinerer og afstemmer politik.

Det sidste er en naturlig følge af, at de formelle bånd mellem LO og Socialdemokratiet blev skåret over i midten af 90’erne, og den økonomiske støtte stoppede i starten af årtusindet.

Men det er et fortsat tema, hvordan man som fagbevægelse skal arbejde politisk, og som Poul Smidt viser, et tema, der fyldte meget op til fusionen.

En klar anbefaling - til politiske nørder

Med "Ulvetider og skiftespor" har Poul Smidt skrevet det foreløbigt sidste afsnit i historien om LO.

Men han opfordrer i forordet andre og yngre kræfter til at fortsætte historieskrivningen. Indtil da vil jeg klart anbefale alle med interesse for arbejderbevægelsen, det danske arbejdsmarked eller blot danske samfundsforhold til at læse denne bog.

et must-read

Hvis man som jeg har en særlig interesse i arbejdsmarkedet og organisationsforholdene, ja så er bogen et must-read.

Er man mere alment politisk interesseret og synes de 360 sider er i den lange ende, vil jeg anbefale, at man fokuserer på brudfladerne over mod Christiansborg i kapitlerne ”2001: Blå mærker” og ”2003: Farvel til partiet”.

Alle bør i øvrigt læse ”2010: Bøllebank til de ledige” og ”2012: Trepartsforliset” for en historisk lektion i, hvordan reformer, der ikke passer til befolkningens forståelse af deres situation og muligheder bliver slået bak, når man skærer i dagpengene, eller hvis vi bliver bedt om at arbejde mere trods stigende ledighed. Sådan er det jo.

De svære og de optimistiske temaer

Men historien fortsætter - om ikke LO’s så fagbevægelsens historie.

Temaerne er slået an.

fagbevægelsen står fortsat ved et skiftespor

De svære: Som blodrøde medlemstal, ”den gule fare”, nye former for jobs og ikke mindst det vanskelige politiske samling og samarbejde.

Men også de mere optimistiske som den nye trepartsbølge, fokus på psykisk arbejdsmiljø og evnen til at samle ”Danmarks største fællesskab”. Det bliver spændende, at følge udviklingen.

Arbejdsmarkedet og fagbevægelsen står fortsat ved et skiftespor. Og med en lille indsats kan vi - du! - selv være med til at skrive de næste sider i arbejdsmarkedets historie.

Poul Smidt: Ulvetider og skiftespor, 360 sider, Gads Forlag.

 

Jakob Sand Kirk arbejder med at rådgive fagforeninger og politiske organisationer i organisationsudvikling og kommunikation. Er tidligere udviklingschef i LO og har en fortid fra arbejdsmarkedspensionsområdet og almen boligsektor.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Alle I unge kan se frem til et spændende arbejdsliv med både to og tre arbejdspladser i skal humble rundt i mellem til 70 kr. i timen og uden folkepension, når i forlader arbejdsmarkedet når i er VIRKELIG gamle. Så gamle som den alder Jeres oldeforældre havde da de døde..

Bare spørg VU forkvinden Maria Gosvig Ladegaard https://piopio.dk/vu-formand-om-folkepensionister-man-bare-sidder-og-cas... hvis I vil vide mere.

Med mindre I siger stop nu. Fuld STOP af Det Blå SvindlerHolds ødelæggelser af Danmark. Og det kan I gøre ved at melde Jer ind i en ægte rød overenskomstbærende fagforening og stemme på rød blok ved det kommende folketingsvalg. Gør I ikke det, så må I jo tage det som venter Jer. Og så er I selv skyld i det.

Alle vi ældre har udført vores kampe til at skabe et godt Danmark til og for Jer. Nu er det Jeres tur til at tage kampen mod en stigende ulighed op.

Godt skrevet - fuldstændig enig...

Jeg håber virkelig, at de unge vågner, ellers går dit skriv i opfyldelse...:(

med alt det Jeppe skriver vil det være mærkeligt om ikke et eller andet går i opfyldelse :-)
.

Det Blå SvindlerHolds

kommer det endnu engang (thi han kan ikke andet) fra fra den blå 'røvvasker' smølf
.

Ret ska være ret - Det Blå Svindler hold - kommer ikke ud af den BLÅ luft ingen regeringer end den tdl. har ødelagt så meget på så Kort --laaang tid. Kært barn har mange navne - de Blå nassere - har ikke haft andet i sigten end at ødelægge "livet" for dem der ligger ned, for at kunne rage til sig selv. Slogans efter slogans er brugt - alle skal jo jobbe - for at afhjælpe samfundets ubehjælpelige brug af arbejdskraft, herunder brødføde Christianskborgske politikkere - jeg kender også en del slogans - er arbejdet sundt da giv det til de syge , især til de syge politikere.

Annonce