Annonce

Messerschmidt: Stem nej - vi skal have et godt forhold til amerikanerne

DF-formand fordømmer tyske og franske drømme om et fælleseuropæisk forsvar. Samarbejdet med USA kommer først, lyder hans begrundelse.
Foto: Dansk Folkeparti
Partiformand Morten Messerschmidt (DF).
Danmark har, som det eneste EU-medlemsland et forbehold om forsvar, med den konsekvens, at Danmark ikke har indflydelse på eller deltager i EU’s fælles militære forsvarspolitik.

Sådan ønsker Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, at det fortsat skal være.

Det siger han i dette interview til Netavisen Pio forud for folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet den 1. juni.

Messerschmidt mener grundlæggende, at et godt forhold til amerikanerne og briterne er den bedste måde at sikre både Danmarks økonomiske, industrielle og særligt forsvarsmæssige interesser.

Derfor er det også her, at Messerschmidt mener, der skal investeres.

“Danmarks sikkerhed, både i forhold til krig, men også økonomi- og industri-interesser, er baseret på et godt forhold til amerikanerne”, siger Morten Messerschmidt.

Det er på trods af udmeldingerne fra en række danske interesseorganisationer, der arbejder med dansk økonomi og industri til hverdag, som anbefaler afskaffelse af det europæiske forsvarsforbehold.

Arbejdsgivere og fagbevægelse anbefaler et ja

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) var hurtige til at melde ud, hvad de mener om afstemningen.

Den 23. marts råder FH-formand Lizette Risgaard i en artikel danskerne at stemme ‘ja’ til afskaffelse af forbeholdet, siden krig ifølge FH-formanden “har betydning for væksten og velfærden i Europa - og dermed også for europæiske og danske arbejdspladser”.

Det undrer Morten Messerschmidt, at fagbevægelsen og Lizette Risgaard overhovedet blander sig i folkeafstemningen:

Han er samtidig ikke enig i, at forbeholdet vil have betydning for de danske virksomheder, som producerer forsvarsmateriel.

Det er en uskik, at fagbevægelsen på den måde går ud og så skamløst og åbenlyst advokerer for mere EU.

Hvis det overhovedet har betydning for antallet af danske arbejdspladser, er Danmark bedst stillet ved at satse på NATO-samarbejdet.

Hvorfor tror du, at mange lønmodtager- og erhvervsorganisationer anbefaler at afskaffe forbeholdet?

“Det undrer også mig, at fagbevægelsen skal have en holdning til, om Danmarks sikkerhed skal hvile i NATO eller EU.” 

På trods af krigen i Ukraine, som påvirker både løn og inflation, ser Morten Messerschmidt ikke en rød tråd mellem arbejdskampen og sikkerhedspolitik.

“Det er en uskik, at fagbevægelsen på den måde går ud og så skamløst og åbenlyst advokerer for mere EU, når man ved, at mange af ens medlemmer er EU-kritiske, ” siger Messerschmidt.

Fagforeningerne anbefaler at afskaffe forbeholdet. I en tid med krig i Europa bliver det svært at sikre stabilitet, tryghed og sikkerhed på arbejdsmarkedet. Er det ikke noget, en fagforening burde forholde sig til?

“Nej, det lyder som en begrundelse, som er opfundet til lejligheden. For hvis der er noget, der virkelig kan garantere den danske sikkerhed, så er det jo NATO, og der er Danmark som bekendt medlem”, siger Morten Messerschmidt.

Frygter ikke industrien går glip af milliarder

Det er ikke kun lønmodtagernes organisationer, der bakker op om at droppe forbeholdet.

Arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri opfordrer også til, at danskerne bør stemme ‘ja’ til afskaffelse af forbeholdet, og de lægger vægt på forsvarsfonden, som de mener kan komme til at gøre en forskel for dansk økonomi.

Forsvarsfonden er en fond på næsten otte milliarder euro er oprettet af EU-kommissionen og indgår under det såkaldte PESCO-samarbejde (Permanent Structured Cooperation), og man kan søge fondens midler fra 2021-2027.

Ifølge kommissionen er fondens formål: “[at] støtte fælles forskning i og udvikling af forsvarskapacitet med EU-budgettet”.

De 25 ud af 27 medlemslande, som indgår i det fælles sikkerheds- og forsvarssamarbejde PESCO - i dag med undtagelse af Danmark og Malta  - har fortrinsret til fonden og dens midler.

Danmark kan stadig søge fondens midler på trods af vores forbehold.

Man bliver nødt til at have sine prioriteter i orden

Morten Messerschmidt ser dog ikke fonden som en tilstrækkelig grund til at afskrive det danske forsvarsforbehold.

Er det et problem, at når Danmark ikke deltager i PESCO-samarbejdet, at vi ikke kan få lige adgang til eksempelvis Forsvarsfonden?

“For mig er det ikke det afgørende. Jeg synes ikke, at vi skal gamble med vores sikkerhed og bidrage til at opbygge et EU-militær, blot fordi industrien måske har brug for at få nogle millioner kroner mere.”

“Der synes jeg, at man bliver nødt til at have sine prioriteter i orden,” siger han.

Et spørgsmål om ressourcer

Udover FH og DI, anbefaler fagforbundet Dansk Metal også at afskaffe det danske forsvarsforbehold.

Dansk Metal mener, at det er centralt for Danmark at være med i kernen det europæiske samarbejde - også på forsvarsområdet.

Hvis pengene var der, hvorfor har vi så ikke betalt det fulde NATO-beløb endnu?

Derudover er det en prioritet at styrke forsvarsbudgettet, da det ifølge Dansk Metal vil skabe danske arbejdspladser.

Men her ser Messerschmidt problemer i, at danske forsvarsressourcer er knappe. Og at penge, som nu skal gå til EU-samarbejdet, vil blive trukket væk fra NATO.

“Hvis pengene var der, hvorfor har vi så ikke betalt det fulde NATO-beløb endnu?” spørger han retorisk.

Når Messerschmidt mener, at EU og NATO er modsætninger, grunder det blandt andet i, at det vil koste penge, hvis EU vil forfølge sine egne militære ambitioner.

De ressourcer, mener han, vil blive taget fra NATO.

“Jeg er ikke alene om at se den modsætning. Pentagon meldte ud, at hvis EU opbygger og følger sine egne militære ambitioner, så vil det naturligvis koste ressourcer, som skal tages fra NATO,” siger Morten Messerschmidt.

USA efterspørger europæisk forsvar

En afskaffelse af forbeholdet vil, ifølge Morten Messerschmidt, trække Danmark væk fra NATO og føre til afgivelse af dansk selvbestemmelse til EU.

Det danske forsvarsforbehold har været aktiveret 235 gange, hvilket også meget vel afspejler de militære EU-ledede missioner, som Danmark naturligvis ikke har været med på gennem EU.

Ifølge en analyse fra Tænketanken Europa, er forbeholdet blandt andet blevet aktiveret ofte, fordi USA efterspørger større militær kapacitet hos EU-landene.

Men mange af missionerne har Danmark alligevel deltaget i gennem FN eller NATO, fortæller Morten Messerschmidt.

Vil ikke frigøres fra USA

Alligevel mener Messerschmidt, at et decideret EU-militær igen ville fremstå som en modsætning til NATO, fordi en EU-hær i hans øjne handler om europæisk autonomi.

“Nogle af de europæiske landes ledere, Macron for eksempel, har været ude og pege på, at han ønsker et EU-militær som skal stå i opposition til USA. Han (Macron, red.) mener, at EU-forsvaret skal rettes mod USA, Kina og Rusland. Det handler om en frigørelse fra USA og dermed også fra NATO.”

For Dansk Folkeparti handler det dermed ikke så meget om de økonomiske og jobmæssige gevinster, som både fagforeninger og erhvervsorganisationerne peger på, men nærmere set om Danmarks beskyttelse nu og i fremtiden - og den mener Dansk Folkeparti ikke findes i EU.

 

 

Netavisen Pio har modtaget tilskud fra Europa-Nævnet til interviews, der fremmer oplysning og debat om folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet 1. juni.

Alle indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning og skal overholde de presseetiske regler.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Man kan stemme NEJ og man kan stemme NEJ...

Besynderligt synes du?

Messerschmidt siger NEJ for at gøre amerikanerne glade. De vil helst ikke have flere konkurrenter.

Enhedslisten siger NEJ for at undgå mere af den fejlslagende udenrigspolitik de seneste 30 år efter murens fald.

Så et NEJ er ikke et NEJ.

Jeg syntes man skulle spørge de forskellige fagforeninger om deres holdning til det. Jeg ved det er mange 3f afdelinger der anbefaler et nej

Det er ikke et fagforenings spørgsmål men et personligt valg!
.

Helt enig.

Jeg mener i øvrigt, at fagbevægelsen generelt vil stå sig bedst ved kun at mene noget om ting som arbejdsmarkedsforhold, løn- og arbejdsvilkår for deres medlemmer. I en tid med faldende medlemstal er der absolut ingen grund til at stød nogen væk for en sag, som på ingen måde ligger indenfor bevægelsens interessesfære.

Når jeg ser hvilke partier der anbefaler at stemme nej til afskaffelse af forsvarsforbeholdet, kan man ikke være i tvivl om at man skal stemme ja, hvad ellers?

Mens vi venter, bliver det spændende at læse, hvilken skræmmekampagne det blå svindelhold denne gang vil folket til at stemme i rædsel. For skræmmekampagner plejer jo at være det blå svindlerholds augmentationsform. Særligt når det gælder EU afstemninger synes rædslerne ved et NEJ ingen ende at tage. Og det HVER gang.

Og bare læs Jyllands-Posten og Berlingske Tidende. Det er jo de rene horror historie de hele tiden finder på med renteskræk og aktienedtur amok og andet skræmmende til at få folket til at makke ret.

Frygt i befolkningen er således en diktators første bud. Fryns til eliten er en diktators andet bud. Bare spørg den store leder Kim Jong-un. Måske han bijobber som spindoktor for det blå svindlerhold.

Skræmmende, hvor let de to budskaber kan omsættes til det blå svindlerholds augmentationsform.

Jeg foretrækker den nuværende regering og flertallet af Jasigere i folketinget, frem for en regering af Nejsigerne, ledet af Morten Messerschmidt og Pernille Vermund med Enhedslisten som parlamentarisk "støtteparti".

det blå svindelhold
det blå svindlerholds
det blå svindlerhold
det blå svindlerholds

lyder det igen og igen fra den blå 'røvvasker' smølf
lyder det igen og igen fra den blå 'røvvasker' smølf
lyder det igen og igen fra den blå 'røvvasker' smølf
lyder det igen og igen fra den blå 'røvvasker' smølf
.

NEJ TAK TIL MERE EU-DIKTATUR
Det kan godt være at Anders Fogh og nu Jeppe Kofod m.fl. på Borgen styres af de magtfulde fra USA eller fra EU, og lader sig (be)drage af stormagt-mennesker der lokker, så de bliver helt forblændede, og glemmer danskernes nationale følelser og fællesskab. Det kan godt være at Mette F. har en "svaghed" for fransk Macron, der gerne vil styre EU, og nu også noget EU-militær. Men... EU vil blot have endnu et jerngreb som EU-lande skal "tilmelde" sig (binde sig til), så EU kan magtbestemme endnu mere.
Ufatteligt at Socialdemokratiet ikke lytter og observerer, at mange af deres egne vælgere af danskere er yderst skeptiske omkring EU-magten, og at S-regeringen ikke forsøger at finde andre løsninger, end kun via EU-ægteskabet, som mange danskere gerne vil skilles fra. En løsning i samarbejde med ALLE interesserede lande i Europa ville være bedre. Måske en europæisk gren af NATO, når nu NATO allerede eksisterer – eller noget helt tredje.

EU-magtens egoisme har misbrugt deres magt og overskredet danskernes grænse, for længe længe siden, og utallige af gange. EU-magten konflikter og ødelægger nemlig vores velfærdssamfundsmodel og danske værdier på rigtig mange områder, bid for bid, og det er bekymrende. Danskere stoler derfor ikke en bønne på EU, og kan ikke se, at...
Læs resten af min kommentar under tidligere artikel:
https://piopio.dk/kofod-lover-ny-afstemning-hvis-der-kommer-en-eu-haer#c...

Katastrofalt at alt og alle løber hovedkulds efter oprustning uden at overveje konsekvenserne. Selv Sverige og Finland kaster sig ud i et NATO medlemskab efter århundrede med neutralitet. Særligt svenskerne mister stort på den bekostning. Svenskerne har altid stillet op som en neutral mægler for verdens konflikter. Det er slut nu. Selv den anerkendte nobelpris bliver fremadrettet set på med andre øjne.

Sverige er fra nu af ikke længere det Sverige du kendte.

Ligesom.

Finland ikke længere er det Finland du kendte.

Og mulighed for en fredelig sameksistens i verden er nu endegyldigt brudt.

Og værst af alt. En global koordineret indsats mod en kommende klimakatastrofe er slut.

Det hele grundet en hovedkulds oprustning uden omtanke.

- Mennesket hat intet lært.

Vi skriver ÅR 2022, og ja det kunne lige så godt være
1914-1918 eller 1939-1945

For menneskeheden har intet lært af de konflikter (krige)
der har været igennem vores Historie
Hvad har vi lært ???

Men hvordan forhinder man en som Putin-Hitler

SE det ville være interessandt hvis EU brugte tid på

Hvorfor mennesket bliver ved med at skabe konflikter (krige)
og hvorfor vi bruger så mange penge på våben

Og hvordan vil EU løse den evigt-yilbagevendene Krigs-ødelæggelse

Hvad går galt

Og måske er det, det Enhedslisten prøver at fortælle

Vi skal finde en anden vej for menneskeheden hvor ingen sulter
Og der er resurser nok hvis vi skære ned på våben i stedet for oprustning

Og ja det er ikke imorgen vi har løsningen men et sted skal man starte

FEKS EUs freds-historisk konference for Fred og nedrustning

Annonce