Annonce

Debat: Klimakrise kræve rationelle beslutninger, ikke radikale happenings

'Oppe i tiden' om Extinction Rebellion, Forfattere Ser Grønt og hvad vi skal gøre med klimakatasstofen.
OK, så har der været en demonstration i København. Et par hundrede demonstranter fra gruppen Extinction Rebellion blokerede forleden broerne til Slotsholmen og blev efter passende ventetid fjernet af politiet.

Pressen rapporterede selvfølgelig fra begivenheden, ikke mindst fordi en forening ved navn ‘Forfattere Ser Grønt’ og den kendte rejsebogsforfatter, debattør mm Carsten Jensen deltog.

Vi undgik ikke et foto af Carsten Jensen, som nænsomt blev båret væk i politifolks stærke arme. Det er meget fristende at nævne, og som Oscar Wilde sagde “kan jeg modstå alt, undtagen fristelser”.

At denne specielle klimaprotestant på skrift har berettet om sine rejser til Sovjetunionen, Aserbajdsjan, Abkhasien, Bosnien, Afghanistan, Kina, Cambodia, Vietnam, Indonesien, Thailand, Burma, Indien, Hong Kong, Ny Guinea, Tahiti, Påskeøen, Chile, Bolivia, Peru, Nicaragua, USA samt forskellige europæiske destinationer.

Mangler jeg noget? Australien, Grønland, Nordpolen, Sydpolen, Svalbard og Franz Josefs land?? I hvert fald mere air miles end flyskam. Men den slags har vi jo set en del af.

Filmstjerner, som demonstrerer for klimaet og derefter tager turen over Atlanterhavet i privatflyet, klimabevidste politikere med hang til dykkerferier på den anden side af kloden.

Som Augustin skrev: ”O Herre, gør mig kysk, men ikke i dag.”

Klimakatastrofen kræver handling

Nu er det ikke sådan, at jeg ikke er optaget af global opvarmning og den tiltagende naturødelæggelse.

Jeg behøver ikke at læse om ødelæggelsen af Amazonas. Jeg behøver blot at kaste et blik gennem vinduet på mit arbejdsværelse ned på den have, som hører til ejendommen.

Hvor er de utallige gråspurve, jeg husker fra min barndom? 

Hvor er sværmene af insekter, så irriterende, men nødvendige? De er der ikke mere. Alt er grønt og meget sterilt.

Så den truende klimakatastrofe kræver handling, ingen tvivl om det, og i Danmark er der faktisk generel enighed om klimaproblemets størrelse og vigtighed.

Ikke nok at klæbe sig fast til kørebaner

Men handling som i rationelle beslutninger truffet med folkeligt mandat. Det er ikke nok at klæbe sig fast til kørebaner, blive båret væk af politiet, få opmærksomhed, kræve borgerting med magt til at gennemføre nogle drastiske tiltag nu (hvilke?), og skrive dystre essays om fremtiden.

Nu drejer det sig om teknologi, om uddannelse, om beslutninger truffet af folkevalgte politikere, som skal afbalancere mange krav, herunder at bevare levestandarden og levemulighederne for befolkningens brede lag.

Et lille skridt her, et stort skridt der

Hvorfor ikke se på, hvad der bliver gjort? Sådan rent praktisk? Når jeg ser på de store projekter, som er vedtaget eller på tegnebrættet bare i Danmark, så bliver jeg egentlig meget optimistisk.

Den gigantiske energiø i Nordsøen, vindmølleparkerne ud for Bornholm, de store fabrikker, som skal fremstille grønt brændstof af vindmøllestrøm, Lynetteholmen, nye skove, parker i byerne, vertikale landbrug, apps mod madspild, gode opskrifter på vegetarisk mad, alle de iværksættere, som arbejder på nye løsninger.

Et lille skridt her, et stort skridt der.

Alt det kræver en hær af ingeniører, elektrikere, jord- og betonarbejdere landmænd, gartnere, skovridere med mange flere. Vi taler om de ypperste eksperter med mangeårige uddannelser.

Måske burde pressen beskæftige sig mere med den slags arbejde og den slags mennesker end et par hundrede demonstranters grundlæggende meningsløse optræden.

Dan H. Andersen er historiker og forfatter til en række anmelderroste værker, senest Store Nordiske Krig. 1-2. Han skriver faste klummer hver anden uge om dagens politik og samfund i Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvis alle disse tossede aktivister gik mere op i reelle løsninger end i deres gloriers lux-værdi, ville de rette fokus mod USA, Kina, Indien, Brasilien, den vanvittige befolkningsudvikling i Afrika (eller er det for racistisk?) samt andre steder, hvor man rent faktisk kan gøre en forskel, der batter, i stedet for lille og i denne sammenhæng ubetydelige Danmark, som i det mindste anerkender problemerne, og forsøger at finde løsninger. Det er sikkert 40 år for sent, men vi har desværre ikke en tidsmaskine, der kan bringe os tilbage til starten af 80erne, og det får vi heller ikke nogensinde.

Måske det er på tide at slå fast at naturen altid forandrer sig, selv om årstiderne plejer at følge efter hinanden temmelig regelmæssigt på disse breddegrader.
Hvor jeg har boet i de sidste mere end 40 år, ændrer fuglelivet sig år for år. Her var ingen gråspurve da vi flyttede ind, men masser af vipstjerter og en larmende, men charmerende nattergal lige neden for vores vinduer, klods op ad lokalbanen! Så forsvandt vipstjerterne og husskaderne blev dominerende. Så var der nogle år med masser af sjaggere. Nattergalen kom aldrig tilbage, men ravnen meldte sin ankomst for en halv snes år siden. Musvitterne har vi dog haft det meste af tiden, en jernspurv, en skovspurv, en gærdesmutte og en trofast rødhals bliver det også til i ny og næ - plus alle de fugle jeg ikke kender. Husskaderne er her stadig.
Som Marie Antoinettes påklæderske sagde om moden: Jo mere den forandrer sig, jo mere forbliver den det samme. Det kan nok også siges om klimaet. Jeg har i de sidste ti år forsøgt at dyrke de mest hårdføre palmer: Hørpalmer, Kålpalmer, Europæiske dværgpalmer, Chilenske vinpalmer og et par stykker mere. Jeg har aldrig fået dem til at overleve i mere end en håndfuld år.
Den globale opvarmning kommer godt nok langsomt.

Ja ja, og månelandingen var et inside job.

Jo, jo. Maldiverne er da godt nok forsvundet under havets overflade, og til glæde for bjergbestigerne er Mount Everest nu helt isfrit præcis som Polarhavet. Hu hej hvor det går.

Elvis lever!

Han arbejder på Q8-tanken i Tune, men bliver dog kun sjældent genkendt, da han har fået en del rynker, og ikke har meget hår tilbage.

Sikke meget du ved - og ikke ved.

Og når Danmark så er grøn mangler vi bare lige resten af verden. Interessant er det, at når politikere taler om den grønne omstilling er det først og fremmest det enorme økonomiske vækstpotentiale der venter med alle de grønne maskiner og teknologier der skal bygges. Her vil alle være i front for at kunne sælge til de andre. Særligt dem der traditionelt ikke kan selv er udset som lukrative markeder.

Så mere vækst er vejen frem kan alle i stemme. Nu skal vi være endnu rigere og forbruge endnu mere grønt af alle varianter. Alt har potentiale til at udvikles til noget grønt. Ikke mindst gennem målrettet marketing og reklameindsats. Her kan selv oksekød få en grøn og bæredygtig profil.

I øvrigt er det en sjov ting, at alle de her nye grønne højteknologiske tekniker slet ikk er nye, men bygger på 10 år gamle tekniker, som blev skrottet fordi olie var så nemt og bekvemt og fyldte den økonomiske elites bankkontoer.

100 år gamle tekniker ;-)

Egentlig ikke så sært det igen og igen ender i krig og ødelæggelser. Vi kan ikke finde ud af andet. For der er KUN en vej. Fremad. Aldrig et stop op og måske endog et skridt tilbage.

Var en gang for en del år siden i forbindelse med mit tidligere arbejde til et fordrage på Christiansborg med bl.a. Tor Nørretranders, fagfolk fra DTU og flere politiske miljø ordfører om den dengang kommende grønne omstilling. Og en ting lå fast. Vi kan ikke spare os ud af situationen. Den eneste chance er gennem teknologisk udvikling.

Det tænker jeg er rigtig nok. Spørgsmålet er så om det overhovedet er nok.

Hold dog kæft med jeres bredhovede Dan Jørgensen retorik!!

Dan Jørgensen lever af at lave planer, og ingen handlinger.

Håber der er mange socialdemokrater som jeg, der gennemskuer fjolset, der ikke tør handle, men blot lader klimaet og naturen sejle sin egen sø, mens han praler over en eller anden plan, som han aldrig kommer til at stå til ansvar for.🤢🤢🤢🤢🤢🤢🤢

Et NEJ til afskaffelse af forsvarsforbeholdet er et JA til at øge klimaindsatsen.

At brænde 18.000.000.000 kr. ekstra årligt af på forsvaret alt i mens klimaudviklingen er på vej til at løbe løbsk er fuldstændig vanvittig. Fokus er ved at blive fjernet fra det aller vigtigste. For uden et klima i naturlig balance er alle krige tabt på forhånd.

Og vi ved godt, hvor det blå svindlerhold vil sende regningen hen. Til de ressourcesvage syge og ledige. Dem har det blå svindlerhold tørret alt lort af på de seneste mange år. De overflødige.

De 18 mia til forsvaret er relateret til vores NATO-medlemskab.
Og det er ikke det, der er til afstemning 1. juni.

det blå svindlerhold
det blå svindlerhold

blå 'røvvasker' smølf hvor du dog kan
blå 'røvvasker' smølf
.

OG de multinationale Olie-selskaber skovler stadigvæk
Miliarder efter miliarder ind i deres penge-tanke
OG det sluter først når der ikke er mere olie i undergrunden